x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Top 10 cărți pe care să nu le ratezi până la sfârșitul anului

Top 10 cărți pe care să nu le ratezi până la sfârșitul anului

de Oana Portase    |    12 Dec 2017   •   20:10
Top 10 cărți pe care să nu le ratezi până la sfârșitul anului

Toamna a fost bogată în lansări de cărți așteptate chiar și ani de zile de cititori. Romanele care prezintă controverse la nivel înalt domină topurile preferințelor, în timp ce la capitolul non-ficțiune cărțile de dezvoltare personală sunt la mare căutare. Finalul de an vine cu reduceri importante în librării.

Origini – Dan Brown

Cel mai așteptat roman al anului, “Origini”, de Dan Brown, a apărut în această toamnă în librăriile din România. Scriitorul a devenit faimos pe plan mondial după apariția romanului “Codul lui Da Vinci”, care l-a transformat într-un star internațional. Brown a vândut peste 200 de milioane de volume, iar cărțile sale au fost traduse în 56 de țări. “Codul lui Da Vinci” este una dintre cele mai bine vândute cărți din toate timpurile. Succesul lui Dan Brown a continuat cu fiecare carte în care profesorul Robert Langdon dezleagă noi mistere care zguduie din temelii convingerile umanității. Și în “Origini”, Dan Brown ridică noi semne de întrebare asupra divinității despre care spune că este în pragul dispariției. Mesajul principal al autorului este că Dumnezeu va fi înlocuit de o conștiință colectivă cu ajutorul inteligenței artificiale. Teoriile sale au dus la multe controverse, Vaticanul cerând în trecut boicotarea cărților sale. În “Origini”, profesorul Robert Langdon porneşte din nou într-o cursă contracronometru marcată de simboluri enigmatice. Profesorul identifică, în cele din urmă, şocanta descoperire a unui inventator care a fost asasinat. Adevărul descoperit de Langdon va șoca o lume întreagă.

Testamentul lui Abraham – Igor Bergler

„Testamentul lui Abraham” a primit titlul de “Cea mai râvnită carte a Târgului” anul acesta la Târgul Internațional de Carte Gaudeamus. Igor Bergler este printre cei mai de succes autori români de după Revoluție după ce cartea sa de debut, “Biblia pierdută”, a bătut record după record, fiind vândute peste 100.000 de exemplare și tradusă în 11 țări. Bergler a revenit cu un nou roman plin de conspirații și mistere care, potrivit autorului, se vinde o bucată pe minut dacă aproximăm timpul în care sunt deschise librăriile și magazinele. “Testamentului lui Abraham” are toate șansele să bată recordul înregistrat de “Biblia pierdută”. Un scandal cu prostituate la summitul Americilor de la Cartagena, un atentat la viața președintelui Statelor Unite, o bibliotecă dispărută de 2000 de ani, o organizație secretă, o lungă istorie de papi mincinoși sunt doar câteva dintre piesele de puzzle care construiesc ingenios romanul “Testamentul lui Abraham.”

Coloana de foc – Ken Follett

Faimosul scriitor de romane istorice, Ken Follett, ne poartă din nou printre aventurile locuitorilor din Kingsbridge. “Coloana de foc” este al treilea volum care completează trilogia Kingsbridge, dar nu ultimul după cum promitea autorul. De data aceasta, acțiunea se învârte în jurul reginei Elisabeta I a Angliei și a conspirațiilor de la palat. Elisabeta a pus bazele primului serviciu secret din Anglia, iar spionii ei curajoși au reușit să deturneze orice tentativă de asasinat. Acțiunea se întinde până în Franța, Spania și Olanda, într-o perioadă în care comerțul înflorea în Europa. În tot acest timp, lupta dintre catolici și protestanți ruina destine și destrăma familii sau povești de dragoste. Ken Follett a scris 31 de cărţi, vândute în peste 160 de milioane de exemplare, în peste 80 de ţări şi traduse în 33 de limbi.

O dorință de Crăciun – Lori Evert

Micuța Anja are o singură dorință: să devină ajutorul lui Moș Crăciun. Fetița curajoasă și cu un suflet curat pornește în cea mai importantă aventură a vieții ei. Pe drum întâmpină obstacole dar și un ajutor neașteptat. Toate ființele pe care Anja le întâlnește vor să o ajute pe fetiță, de la blândul urs polar, la calul cel puternic și strălucitoarea pasăre cardinal. “O dorință de Crăciun” este o carte pentru cei mici, dar și pentru cei mari care vor să retrăiască magia Crăciunului. Partea frumoasă a acestei povești este că Anja este adevărată. Fetița este fiica cuplului Per Breiehagen şi Lori Evert, cei care au creat această poveste minunată de Crăciun și au ilustrat-o cu fotografii ale micuței Anja.

Stăpânul umbrelor – Cassandra Ledge

Printre preferințele adolescenților se numără “Stăpânul umbrelor” de Cassandra Ledge, al doilea volum din seria Artificii întunecate. Un fantasy plin de aventuri și mistere, presărat cu o poveste de dragoste puternică. Emma află că dragostea ei pentru Julian Balackthorn este interzisă și chiar distructivă dacă merge până la capăt. Singura variantă este să plece cât mai departe de el, dar nu poate face asta știind că familia Blackthorn este acum amenințată din toate părțile. Cartea Neagră a Morții ar putea fi soluția salvatoare, dar nu este ușor de găsit. Emma face o înțelegere cu Regina Elfilor Luminii și pleacă într-o călătorie periculoasă alături de Julian și prietenii lor cei mai buni. O nouă amenințare iese în calea tinerilor sub forma Stăpânului Umbrelor.

Problema celor trei corpuri – Liu Cixin

La capitolul SF, “Problema celor trei corpuri” este printre cele mai căutate cărți la sfârșit de an. Romanul a primit prestigiosul premiu Hugo în 2015 și deja face valuri în România. Barack Obama spunea despre autor că are “O imaginație incredibilă, cu adevărat interesantă”. La finalul Revoluției Culturale din China, un proiect militar trimite semnale în spațiu pentru a stabili contactul cu civilizații extraterestre. O civilizație primește semnalul și plănuiește să invadeze Pământul. Doar că oamenii se împart în două tabere: cei care vor ca ființele superioare să preia lumea coruptă și cei gata să lupte pentru a opri invazia. Personajele principale sunt Wenjie, fiica unui fizician ucis în timpul Revoluției pentru ideile lui reacționare despre relativitate, și Miao, un nano-tehnician. Miao își petrece tot timpul în realitatea virtuală numita Trei Corpuri, un joc care începe să semene cu un cult.

Un bărbat pe nume Ove – Fredrick Backman

Despre “Un bărbat pe nume Ove” cei de la San Francisco Chronicle au spus simplu: “Cartea perfectă”. Romanul a cucerit o lume întreagă prin modul înduioșător, ironic și plin de tandrețe prin care atinge teme delicate precum pierderea, bătrânețea, toleranța, prietenia și speranța. Ove este cel mai morocănos pensionar din lume. Ursuz, urâcios, strict și plin de prejudecăți. Se crede înconjurat de idioți și îi judecă pe cei din jur după mașinile pe care le conduc. S-a proclamat regele cartierului și se asigură în fiecare dimineață că totul e în ordine. Doar că lumea lui va fi răsturnată după ce în casa de lângă el se mută o iraniacă gravidă, soțul ei cam tolomac și cele două fetițe ale lor. Treptat, viața pensionarului se va schimba într-un mod neașteptat. O să râdeți și să plângeți, spun criticii despre “Un bărbat pe nume Ove”.

Fiica ascunsă – Elena Ferrante

Elena Ferrante este considerată una dintre autoarele contemporane cele mai convingătoare, o stilistă desăvârșită care are o intuiție artistică ieșită din comun. A devenit faimoasă după Tetralogia Napolitană fiind denumită “Febra Ferrante”. În “Fiica ascunsă”, Ferrante ne prezintă o meditație profundă asupra condiției de femeie și de mamă. Leda este o profesoară de literatură engleză divorțată de ani buni. Profesoara rămâne singură după multă vreme după ce fiicele sale pleacă în Canada la tatăl lor. Leda era convinsă că se va simți singură și inutilă, dar descoperă în schimb o libertate la care nu îndrăznise să viseze. Femeia pleacă în vacanță într-un frumos sătuc italian unde întâlnește o familie gălăgioasă și plină de viață. Treptat povestea unei femei care se redescoperă pe sine devine povestea unei confruntări nemiloase cu trecutul.

Cum să fii o mamă “leneșă” – Anna Bîkova

La capitolul parenting, Anna Bîkova a făcut senzație în lumea întreagă cu tehnicile ei de negocierie și comunicare cu copiii. Anna Bîkova este de profesie psiholog și pedagog și a scris mai multe cărți care îi ajută pe părinți să ofere o educație armonioasă copiilor. Tehnicile ei au împărțit părinții și specialiștii în mai multe tabere, însă cu siguranță are niște sfaturi prețioase. Din această carte veți afla cum să învățați copilul să doarmă în pătuțul lui, să-și strângă jucăriile și să se îmbrace, când trebuie să-l ajutați pe copil și când e mai bine să vă abțineți să faceți asta, cum să lăsați deoparte rolul de mamă perfecționistă și să deveniți o mamă „leneșă”, de ce este periculoasă protecția excesivă și cum s-o evitați și cum să-l faceți pe copil să creadă în forțele proprii.

Cum să te bucuri de viață și de slujbă – Dale Carnegie

Dale Carnegie este printrei cei mai cunoscuți autori când vine vorba despre cărți de dezvoltare personală. În volumul “Cum să te bucuri de viață și de slujbă” aflăm că fericirea nu depinde de factori exteriori, ci este determinată de atitudinea noastră mentală. Pare un clișeu, dar autorul ne explică pas cu pas cum putem depăși barierele minții. Ne plângem mereu că suntem obosiți din cauza muncii, dar Carnegie este de părere că teama, frustrarea și resentimentele cauzează această oboseală permanentă de care ne plângem. „Nu-i vorba de ceea ce aveţi, cine sunteţi, unde vă aflaţi sau ce vă face fericiţi ori nefericiţi; contează ce credeţi despre toate acestea.“, notează autorul.

Ca un mic bonus, puteți trece pe listă și cărțile de bucate. În topul căutărilor se află “Jamila Cuisine. Cele mai iubite rețete. Vol 2” de Geanina Staicu-Avram, cel mai mare vlogger culinar din România. Mai puteți opta pentru “Supereroii din farfurie” de Anca Lungu, o carte de rețete pentru copii cu ilustraţii de Annabella Orosz și sfaturi pentru părinți de Alina-Nicoleta Balațchi. Rețetele pot fi gătite împreună cu cei mici şi o să învățați cum puteţi să-i implicaţi în procesul gătitului în funcție de vârstă. Când vine vorba de mâncăruri pentru copii foarte mici, de la 6 luni în sus, atunci cartea “Top 100 piureuri pentru bebeluși” de Annabel Karmel este potrivită pentru voi.

×
Subiecte în articol: top 10 cărți