x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Top secret

Top secret

de Sebastian S. Eduard    |    15 Ian 2010   •   00:00
Top secret

Editura Rao a apărut pe piaţă cu o serie, "Top Secret", care îşi propune să treacă în revistă anumite teorii ale conspiraţiilor şi să facă lumină în probleme mai puţin încheiate.



De exemplu, "Cine a câştigat războaiele petrolului?" examinează rolul pe care l-a jucat petrolul în războaiele petrecute în ultimul secol, precum şi acţiunile criminale întreprinse de mai multe guverne şi companii multinaţionale, începând cu anii 1920, pentru a dobândi cantităţile necesare de petrol. Sunt astfel trecute în revistă războiul dintre Iran şi Irak, războiul civil din Biafra, conflictele din Angola şi Ciad, în care mai multe companii petroliere se pare că au jucat un rol extrem de murdar. Sunt mulţi cei care sunt încredinţaţi că petrolul reprezintă principala cauză a invadării Irakului de către SUA, în 2003.

"Cine te urmăreşte" pune problema libertăţii personale în această lume, în epoca tehnologiei sofisticate, în care guvernele şi entităţile desemnate de ele au capacitatea de a-i urmări pe cetăţeni nu numai pe stradă (camerele de luat vederi se află peste tot în Marea Britanie), ci şi în casele lor particulare (lăsăm o amprentă ori de câte ori folosim internetul).

Guvernele afirmă că această supraveghere are loc pentru siguranţa noastră, dar ameninţarea de tip "Big Brother", aşa cum a fost descrisă de George Orwell, devine tot mai mult realitate. Cartea analizează, pe parcursul celor 11 capitole ale sale, toate modalităţile de supraveghere exercitate asupra cetăţenilor, cu sau fără ştirea acestora, modalităţi de multe ori ilegale, dar bazate pe principiul că informaţia şi cunoaşterea înseamnă putere. Întrebarea finală este în ce măsură se mai poate vorbi despre libertate personală într-o lume în care statul supraveghează orice mişcare a cetăţenilor săi.

×
Subiecte în articol: carte