x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Un best-seller scandinav

Un best-seller scandinav

de Cristiana Stamatescu    |    05 Oct 2008   •   00:00
Un best-seller scandinav

O carte ce a stârnit senzaţii tari de-a lungul întregii Europe, un best-seller vândut în milioane de exemplare! Un scenariu fascinant care combină misterul unei crime, saga unei familii, o poveste de dragoste şi o intrigă financiară.



O carte ce a stârnit senzaţii tari de-a lungul întregii Europe, un best-seller vândut în milioane de exemplare! Un scenariu fascinant care combină misterul unei crime, saga unei familii, o poveste de dragoste şi o intrigă financiară.


"Bărbaţi care urăsc femeile" este primul volum al deja celebrei trilogii a lui Stieg Larsson – "Trilogia Millenniului", una dintre creaţiile literare cel mai intens mediatizate pe plan internaţional din ultimii ani.


VÂNĂRI. Numai în Suedia s-au vândut 2 milioane de exemplare din acest titlu, care, după ultimele statistici, monopolizează de ceva vreme topul vânzărilor din Danemarca şi Norvegia. În Danemarca, ediţia cartonată a Volumul III din trilogie a fost publicată în 110.000 de exemplare, care au fost vândute în întregime în doar două zile. Reprezentanţii Editurii Modtryk au declarat că nu au mai înregistrat vânzări de o asemenea amploare pe un titlu decât în cazul Bibliei. În Norvegia au fost vâdute nu mai puţin de 333.600 de exemplare din ediţia cartonată şi cea de hârtie a primului volum.
Trilogia a fost primită cu acelaşi entuziasm de cititorii din Germania şi Franţa, transformându-se în scurt timp într-unul din acele rare fenomene literare resimţite la nivel continental. Astfel, în Franţa au fost deja vândute peste 1 milion (1.150.000) de exemplare din cele trei volume ale trilogiei, Editura Actes Sud, responsabilă cu publicarea titlurilor în versiunea franceză, declarând un ritm de vânzare de aproximativ 3.000-4.000 de exemplare pe zi.


SENZAŢIE EDITORIALĂ. Stieg Larsson este o senzaţie editorială, un scriitor complet de romane poliţiste, apărut de peste noapte pe lista numelor sonore ale genului. Se pare că Larsson intenţiona să scrie 10 volume, dar soarta a decis altfel pentru el. Ajunsese deja la un al patrulea volum – rămas astăzi neterminat – când, în urma unui atatc de inimă, a decedat la numai 50 de ani. Cele trei volume complete rămase în urma lui au fost publicate post-mortem. Autorul nu a apucat să se bucure de succesul imens pe care cărţile lui l-au înregistrat.
"Bărbaţi care urăsc femeile" constituie un debut literar memorabil, cartea fiind catalogată drept cel mai bun roman poliţist din literatura scandinavă pe anul 2006. Romanul lui Larsson captează şi fascinează în aceeaşi măsură, având şanse reale să devină una dintre marile creaţii clasice din zona literaturii de mistere. Construcţia solidă a structurii narative, realizarea impecabilă a personajelor, precum şi formula scriitoricească atractivă garantează şi validează succesul acestei cărţi în sfera criticii literare, dar mai ales în perimetrul mai larg al consumatorilor de literatură de bună calitate.

×
Subiecte în articol: carte