x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Un istoric a descoperit ''prima autobiografie a lui Hitler'', scrisă înainte de "Main Kampf"

Un istoric a descoperit ''prima autobiografie a lui Hitler'', scrisă înainte de "Main Kampf"

09 Oct 2016   •   15:30
Un istoric a descoperit ''prima autobiografie a lui Hitler'', scrisă înainte de "Main Kampf"
Sursa foto: wikipedia.org

Prima biografie a lui Adolf Hitler, care îl prezenta în 1923 drept "salvatorul Germaniei" şi îl compara cu Iisus, pare să fi fost scrisă de către viitorul dictator însuşi, afirmă un istoric scoţian.

''Adolf Hitler: Sein Leben und seine Reden'' (Adolf Hitler: viaţa şi discursurile sale), a fost prima biografie majoră a lui Hitler şi a fost semnată de Victor von Koerber, relatează AFP.

Istoricul Thomas Weber, de la Universitatea din Aberdeen, a descoperit documente păstrate în arhivele din Africa de Sud, care arată că această carte a fost scrisă într-un mod "aproape sigur" de către Hitler însuşi ca un "act fără ruşine, dar inteligent, de autopromovare".

"Cartea, care include şi o serie de discursuri ale lui Hitler, conţine afirmaţii extravagante, precum faptul că aceasta ar trebui să devină "noua Biblie" a epocii, relevă istoricul într-un comunicat de presă. El a menţionat, de asemenea, prezenţa cuvintelor "sfânt" şi "naştere" în această carte, care compară intrarea în politică a lui Hitler cu învierea lui Iisus.

"Descoperirea că ea a fost, de fapt, scris de Hitler însuşi demonstrează (...) înţelegerea proceselor şi istoriilor politice înainte de a scrie ceea ce este considerat prima sa autobiografie, +Mein Kampf+'', adaugă Thomas Weber, profesor de istorie şi afaceri internaţionale şi cercetător invitat la Universitatea Harvard.

El a explicat că a descoperit aceste documente prin examinarea arhivelor lui Victor von Koerber, autorul oficial al acestei biografii, la Universitatea Witwatersrand din Johannesburg, în timp ce făcea cercetări pentru noua sa carte despre modul în care Hitler a devenit nazist.

"Am găsit o mărturie semnată şi făcută sub jurământ a soţiei editorului cărţii, care a declarat că Victor von Koerber nu a scris cartea şi că Hitler l-a întrebat pe generalul Ludendorff (un aliat în timpul loviturii de stat eşuate din 1923), dacă ar putea găsi un autor conservator fără legături cu partidul nazist pentru a o semna", spune istoricul.

"Am găsit, de asemenea, o declaraţie a lui Koerber, precum şi o scrisoare pe care a scris-o unui bărbat cu care a fost închis într-un lagăr de concentrare, oferind detalii despre scrierea cărţii de către Hitler".

Un alt document redactat de Koerber şi datând din 1938 indică faptul că această carte a fost scrisă "la iniţiativa şi cu participarea activă a lui Adolf Hitler".

Biografia conţine, de asemenea, prima de referinţă la "trezirea politică" a lui Hitler într-un spital militar, ceea ce ''va fi repetat termeni aproape identici în Mein Kampf", a mai spus istoricul.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: Main Kampf adol hitler