x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Un nou Philip Roth

Un nou Philip Roth

de Sebastian S. Eduard    |    30 Iun 2011   •   21:00
Un nou Philip Roth

Dupa 'Umilirea', 'Fantoma iese din scena', 'Indignare' sau 'Pata umana', Philip Roth revine la Editura Polirom cu 'Nemesis', 'o revelatie a prozei americane la fel de surprinzatoare precum descoperirea unei planete sau alinierea unei noi constelatii. Dintre toate romanele scrise de Philip Roth, «Nemesis» este poate cel mai intunecat, una dintre cele mai provocatoare carti contemporane'. (Kirkus Reviews)
'Nemesis', cel mai recent roman al lui Philip Roth, relateaza istoria dramatica a lui Bucky Cantor, profesor de sport si suprave­ghetor de teren de joaca in Newark. In anul 1944, in oras iz­buc­neste o epide­mie de polio­mielita care uci­de sau schi­lo­deste sute de co­pii. Bucky Can­­tor se stra­­­duieste din ras­puteri sa opreas­ca asaltul ucigas al bolii, dar eforturile sale par inutile.

Criza mo­ra­la a lui Bu­cky, un erou american tipic, este accentuata de faptul ca a fost declarat inapt pentru armata, in timp ce prietenii sai cei mai buni lupta pe front in al doilea razboi mondial. Stors de ­puteri dupa eforturile facute pentru a impie­dica raspandirea bolii, ispitit de logodnica sa, Marcia, sa fuga din oras intr-o tabara din munti, unde boala si moartea nu ii pot ajunge, si maniat impotriva unui Dumnezeu nemilos, care ucide copiii fara aparare, onestul Bucky Cantor se trezeste pus intr-o dilema morala teribila: orice ar face, risca sa regrete amarnic.

Semnale editoriale
Orasele invizibile - All. Kubilai Han, stapanitorul celui mai vast imperiu din istorie, nu e scutit de dispozitii cat se poate de lumesti. Hanul e agitat, mofluz si isi pierde usor rabdarea in orice companie. Singurul care il poate face sa asculte si sa viseze este faimosul explorator Marco Polo, care ii povesteste despre orasele vazute in calatoriile sale. Diomira, orasul cu 60 de cupole de argint si un teatru de cristal. Isidora, orasul in care ajungi la batranete, cand dorintele sunt deja amintiri. Anastasia, orasul zmeielor si al femeilor, care te face sclav. Toate sunt orase ale mintii, locuri ale cons­tiin­tei, ipostaze ale Venetiei lui Mar­co Polo, dar si ale oraselor in care traim azi.

Dublura - Rao. Cum ar fi sa descoperi intr-o zi ca mai exista o persoa­na identica cu tine? Doctorul legist Maura Isles se in­toarce intr-o seara acasa, de la o conferinta din Paris, si ii gaseste pe toti cei apropiati ei socati si zdruncinati. Motivul – o femeie ucisa intr-o ma­sina, chiar in fata casei sale, ii sea­mana leit, este copia sa fidela. Acum nu-i mai ramane de facut decat sa descopere misterul din spatele acestei femei, scotand la lumina, in acelasi timp, un criminal in serie, crud si foarte inteligent.

Omul cu cercurile albastre - Trei. Un politist ex­centric, Adamsberg, se bazeaza mai mult pe intuitie si instinct, mai putin pe logica. Si intotdeauna ga­seste vinovatul. 'Omul cu cercurile albastre' este primul roman din seria ce-l are drept pro­ta­go­nist pe comisarul Adamsberg. Pa­risul se confrunta cu un aparent ma­niac inofensiv. Toata lumea se amu­za de acest lucru, dar faptul in sine este totusi ciudat. Jurnalistii scriu cu pa­siune despre aceste intamplari ­bi­zare, toata lumea e captivata. Singurul care nu se amuza de acest joc apa­­­rent caraghios este comisarul Adamsberg. Pentru ca el ghiceste cru­zimea din spatele lui. Simte ca ceva absolut ingrozitor o sa se intample...

×
Subiecte în articol: carte