x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Undeva în Transilvania - MIREL TALOȘ. Un roman docu-ficțiune la loc de cinste pentru omenirea postauschwitziană

Undeva în Transilvania - MIREL TALOȘ. Un roman docu-ficțiune la loc de cinste pentru omenirea postauschwitziană

de Magdalena Popa Buluc    |    27 Noi 2019   •   16:36
Undeva în Transilvania - MIREL TALOȘ.  Un roman docu-ficțiune la loc de cinste pentru omenirea postauschwitziană

Al doilea roman al scriitorului Mirel Taloș, Undeva în Transilvania, a fost lansat recent, în cadrul conferinței literare Kissufim de la Iersusalim. Evenimentul reunește scriitori neevrei din toată lumea care au publicat literatură cu privire la evrei și la istoria lor.

Cartea, publicată luna aceasta la editura RAO, este inspirată de deportarea evreilor sălăjeni la Auschwitz în 1944 și urmărește conviețuirea dintre români și evrei în două localități sălăjene, satul Jac și orasul Șimleu-Silvaniei, de la sfârșitul anilor 30 până în 1944. Romanul, pe care autorul îl caracterizează drept o docu-ficțiune, se bazează pe mărturii culese de autor de la urmaşii unor protagonişti, etnici români din satul Jac și din orașul Șimleu-Silvaniei, care au trăit acele evenimente dramatice.

Undeva în Transilvania este un roman inspirat în întregime din fapte reale. Mirel Taloș reconstruiește, cu personaje memorabile, firescul conviețuirii dintre români și evrei în cele două localități sălăjene. Războiul și ocuparea Transilvaniei de Nord de către Ungaria bulversează o lume așezată și produce rupturi profunde, pe care autorul le descrie mai ales prin ochii unor copii. Prietenia dintre fetița română Măriuca și evreica Gittel este axul romanului, relația lor fiind permanent modelată de împrejurările istorice. În primăvara anului 1944, evreii din Sălaj sunt deportați la Auschwitz, iar romanul “Undeva în Transilvania”  prezintă desfășurarea acestei operațiuni ca pe o smulgere din rădăcini a acestei comunități. Sunt scene de un dramatism tulburător. Romanul este o frântură din istoria evreilor ardeleni, o istorie tragic împărtășită cu vecinii lor.

Romanul este prefațat de scriitorul și academicianul Nicolae Breban. El se declară impresionat de ”capacitatea literară a romancierului de a mișca masele și de a descrie siluete distincte, ce trăiesc și se mișcă într-un orizont extrem de turbulent, «scos din țâțâni», al istoriei contemporane”.

„Mirel Taloș are meritul – rar, azi, într-o literatură a experimentului și a modelor importate sau inventate «ad hoc», ce fug nu numai din realul prezent și din istoria recentă, morală, psihică sau evenimențială – de a înfrunta, în acest roman, o realitate pe care unii dintre noi, supraviețuitori ai coșmarului de nu importă ce culoare politică, brună sau roșie, am traversat-o și o purtăm în ceea ce numim memorie destinală“, conchide Nicolae Breban.

Nu în cele din urmă, profesorul Jean Akenasy a scris că „Undeva în Transilvania este un document J’acuse, la loc de cinste pentru omenirea postauschwitziană.”

 

Reamintim că romanul de debut al lui Mirel Taloș, Colectionarul de nuduri, a primit Premiul pentru volum de debut al Uniunii Scriitorilor din România în 2018.

 

 

 

×