x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Vârcolacii lui Kelley

Vârcolacii lui Kelley

11 Oct 2009   •   00:00
Vârcolacii lui Kelley

Recent, la Editura Tritonic a apărut volumul "Lună plină" al scriitoarei canadiene Kelley Armstrong. O carte fantasy, care anunţă o serie a cărei eroină este singura femeie-vârcolac din lume. Prilej pentru a-i pune câteva întrebări.

Cum aţi ajuns să scrieţi fantasy?
Am scris romane de ficţiune toată viaţa, iar poveştile mele au avut aproape întotdeauna elemente de supranatural. Acesta a fost genul de cărţi pe care îmi plăcea să îl citesc cel mai mult în copilărie, aşa că atunci când am început să îmi scriu propriile povestiri am ales acelaşi gen.


Ce obiceiuri aveţi atunci când scrieţi? Scrieţi numai noaptea/ziua? Aveţi nevoie de condiţii speciale?
Mi-ar plăcea să pot scrie în orice moment al zilei doresc, dar acest lucru este greu având copii. Îmi organizez programul în funcţie de programul lor, ceea ce înseamnă că scriu atunci când ei sunt la şcoală.


Aveţi site personal, un site al seriei, mai multe pagini pe Internet făcute de fani. Cât vă inspiră fanii sau cât vă "deturnează" ei atunci când elaboraţi acţiunea unui volum?
Cititorii îmi sugerează idei de scenarii, dar sunt întotdeauna ezitantă în această privinţă - nu vreau să iau ideile celorlalţi, chiar dacă ei sunt cei care mi le-au oferit. Pe de altă parte, fiind activă pe Internet înseamnă că am o idee bine formată în legătură cu reacţia cititorilor la cărţile mele. Ştiu care sunt cărţile şi personajele lor preferate, dar şi cele care nu le-au captat atenţia. Aceste lucruri mă ajută atunci când scriu următoarea carte.


Există şi loc de documentare? Dacă da, cum se realizează ea?
Am fost fascinată de supranatural încă din copilărie, aşa că nu e nevoie să fac prea multă muncă de documentare în acest sens - am citit atât de multe cărţi, încât pot să apelez la ceea ce ştiu deja. Mă documentez însă pentru alte detalii. În cazul cărţii "Bitten" ("Lună plină"), de exemplu, m-am documentat despre lupi. Am vrut să-mi fac vârcolacii să se comporte ca nişte lupi atunci când luau forma acestora, aşa că am citit, am vizitat rezervaţii de lupi etc.


Avem şansa de a vedea vreo ecranizare film/ serial după cărţile dvs.?
Nu am planuri deocamdată, dar cu siguranţă aş fi interesată. Când "Bitten" ("Lună plină") a apărut prima dată în America de Nord (2001), au fost vândute drepturile pentru versiunea unui film, având-o pe Angelina Jolie desemnată în rolul personajului principal, Elena. Chiar dacă filmul nu a mai fost făcut, o astfel de ştire a constituit un sprijin enorm în promovarea cărţilor.





Cum vă relaxaţi de obicei?
Precum majoritatea autorilor, îmi place să citesc, desigur! Îmi place de asemenea să petrec timpul cu familia, să fac alpinism şi să gătesc.


Care sunt autorii preferaţi/ muzica preferată?
Autorii mei favoriţi sunt, poate că nu va fi o surpriză, Stephen King şi Anne Rice. În ceea ce priveşte muzica, prefer rockul, dar îmi place şi orice alt gen cu excepţia muzicii country.


În timp ce toată lumea scrie despre vampiri, de ce aţi ales ca personajele dvs. să fie vârcolaci?
Îmi plac vampirii, dar sunt şi mai fascinată de vârcolaci. Ador ideea de a experimenta viaţa în alte forme (lupi în acest caz) şi îmi place să explorez ideea de uman în comparaţie cu cea a naturii animale.


Care este ideea de bază a cărţii "Bitten" ("Lună plină") şi care este mesajul pe care doriţi să îl transmiteţi cititorilor prin intermediul ei?
Principalul mesaj este acela de divertisment. Mi-aş dori ca opera mea să ofere cititorilor o scurtă pauză în zilele ocupate şi o şansă de evadare în altă lume. Dacă e să fie vorba de o temă a romanului, totuşi, aceasta este cea a identităţii. E vorba de a fi tu însuţi chiar şi atunci când rolul tău nu este privit de societate ca fiind unul acceptabil.

 

Scurtă biografie
5279-103444-lunaplina_cmyk.jpgKelley Armstrong (născută în 1968) este o scriitoare canadiană, în primul rând de operă fantastică. Este căsătorită, are trei copii şi trăieşte în Ontario, Canada. După ce a absolvit facultatea cu o diplomă în psihologie, a schimbat macazul făcând un curs de programare computerizată. În prezent este părinte şi scriitor cu normă întreagă.

A publicat 10 romane de ficţiune până în prezent, toate făcând parte din colecţia de romane numită "Women of the Otherworld". Armstrong a confirmat colaborarea cu editorii săi din America, Marea Britanie şi Canada pentru şapte din cele 10 romane ale seriei. Cel de-al şaptelea roman din serie a fost publicat la 1 aprilie 2007.

×
Subiecte în articol: carte lună plină kelly armstrong