x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte "Viaţa amoroasă a lui Ceauşescu şi a familiei lui politice. O privire pe gaura cheii în Cabinetele 1 şi 2"

"Viaţa amoroasă a lui Ceauşescu şi a familiei lui politice. O privire pe gaura cheii în Cabinetele 1 şi 2"

09 Ian 2018   •   20:29
"Viaţa amoroasă a lui Ceauşescu şi a familiei lui politice. O privire pe gaura cheii în Cabinetele 1 şi 2"

De miercuri, 10 ianuarie, poţi cumpăra împreună cu Jurnalul o nouă carte din colecţia "Iubiri şi intrigi la palat". În acest volum, poveştile se ţes în jurul familiei lui Nicolae Ceauşescu, executat de Crăciun, în urmă cu 28 de ani, la Revoluţie. Atât dictatorul, cât şi soţia Elena şi copiii Nicu şi Zoia au trăit poveşti captivante, controversate, dezvăluite de unii şi negate de alţii. Iată câteva!

Zoia Ceaușescu - iubita nerecunoscută a lui Petre Roman

Elena Ceuşescu nu prea era de acord cu prietenii sau iubiţii fiicei sale, Zoia. Fostul colonel de securitate Burlan şi-a reamintit cum Zoia Ceauşescu se plimba de mână prin parcul Herăstrău - o plimbare romantică, nevinovată - cu Petre Roman, viitorul prim-ministru al României, şi cum Elena Ceauşescu, mama Zoei i-a cerut lui Burlan să o ducă în parc pentru a se convinge şi ea de acea relaţie, spionându-şi practic fiica şi pe viitorul demitar post-decembrist. Dezmăgit de faptul că Petre Roman nu recunoaşte acestă relaţie şi că, de mai multe ori, a ieşit la televizor şi a negat acest lucru, colonelul Burlan spune că existau martori alţi doi colegi, care au fost de faţă în parcul Herăstrău când Elena Ceauşescu îşi spiona odrasla. "La început, când mă ocupam de copii, Petrică era prieten cu Zoe. Primeam telefon de la dispecerat. «Unde este 202?», adică Zoe. «Sunt prin Herăstrau. Vino să iei 201», adică pe Tovarășa. Și mă duceam cu Tovarășa. Petrică se giugiulea cu Zoe, se pupau. O duceam pe Tovarășa până în apropiere. Să vadă și ea ce fac Zoe și Petrică", susține fostul ofițer de Securitate Burlan.

Petre Roman a negat însă categoric această relaţie, precizând că ar fi cunoscut-o în iulie 1971, la câteva luni după ce a obţinut o bursă în Franţa. Într-un interviu publicat în Lumea Magazin, generalul Pleşiţă spunea însă că între tatăl lui Petre Roman şi Elena Ceauşescu a avut loc o discuţie în care s-a decis că nu trebuie încurajată o relaţie între cei doi tineri. "S-a dus Walter Roman la Ceauşeasca: «Ce ne facem, tovarăşa?» Ea a fost dură totdeauna şi l-a plesnit. «Ce e, Waltere, ce e?». «Copiii ăştia… ce le facem?». «Auzi, Waltere, a-ţi da eu fata pentru Petrică ar echivala cu un lighean plin de lături pe care mi l-ai pune în cap! Suntem sătui de o evreică în casă». O avea în vedere pe Adela, soţia lui Gogu Petrescu, fratele Elenei. «Nu ne mai trebuie altul!», i-a spus Elena Ceauşescu. «Nu ne rămâne atunci decât să mă sprijiniţi să-i despărţim şi să-l trimitem la studii în Franţa, să uite…», i-a răspuns Walter".

 

Nicu Ceaușescu și Nadia Comăneci - o poveste imposibilă?

Multe s-au spus despre Nicu Ceaușescu, "Prințișorul" familiei conducătoare a României între 1965 și 1989. Considerat un afemeiat fără scrupule, gata să violeze femeile frumoase "sub ochii soților lor" și un bețiv incurabil (a murit relativ tânăr, la 45 de ani, de ciroză), lui Nicușor i s-au pus în cârcă tot felul de grozăvii. De pildă, că le-ar fi torturat fără milă pe amantele sale: Nadiei Comăneci i-ar fi "smuls unghiile", pe cântăreața Jeanina Matei ar fi omorât-o aruncând-o pe geam, iar peste o fată (sau două?) ar fi dat cu mașina. (Unele din aceste zvonuri au fost lansate, în cartea sa Orizonturi Roșii, de fostul tartor al Securității, generalul Ion Mihai Pacepa, transfug în SUA, rival recunoscut al lui Nicu Ceaușescu și un personaj din ce în ce mai contestat în anii din urmă).

Există numeroase mărturii care contestă vehement alegațiile. E drept, chefurile sale monstruoase vor fi existat, însă orgiile nu prea pot fi documentate. Nicu a avut mare succes la femei, una din explicațiile date de un membru marcant al găștii sale vesele, Serghei Niculescu-Mizil (tot fiu de nomenclaturist, tatăl său fiind membru al Comitetului Politic Executiv al PCR), fiind că era supradotat din punct de vedere sexual. Serghei știa el ce știa, fiindcă sora sa, Donca, a fost marea dragoste din adolescență a lui Nicu. (Povestea a fost una gen "Romeo și Julieta", întreruptă brutal de Elena Ceaușescu, care a ordonat ca iubita de 26 ani a fiului său să facă un avort! Cei doi se iubeau de vreo zece ani, încă din liceu…)

Relația lui Nicu Ceaușescu cu marea campioană, gimnasta Nadia Comăneci este una dintre cele mai controversate. În anii '80, circula insistent zvonul că fiul dictatorului i-ar fi smuls unghiile, că o bătea (acesta fiind unul dintre motivele fugii ei peste graniță), că s-ar fi bătut - la propriu! - pentru ea cu artiști ca Ion Dolănescu și Ștefan Bănică Jr sau cu fotbalistul Gheorghiță Geolgău. Într-un documentar franţuzesc, Gimnasta şi Dictatorul, lansat în 2016, Nadia neagă povestea cu Nicu Ceaușescu: "Au apărut zvonuri legate de noi pentru că eram văzuţi la aceleaşi petreceri. În anii ’80, Elena devenise mai puternică decât soţul ei. Nu a fost nevoie să am o confruntare cu ea, pentru că nu am avut o relaţie cu Nicu".

Serghei Mizil crede că Nicu a protejat-o pe Nadia, el fiind cel care a ajutat-o, de fapt, să fugă din țară. Greu de demonstrat așa ceva, ca și multe alte legende, cum ar fi cea a avortului făcut de Nadia: "Potrivit zvonurilor, în 1987, la vârsta de 26 de ani, Nadia Comăneci ar fi suferit o întrerupere de sarcină. Medicii de la Spitalul Colțea din Capitală i-ar fi provocat un avort, pe motiv că gimnasta nu ar fi putut duce sarcina la capăt, din cauza bazinului subdezvoltat, ca urmare a celor două decenii de gimnastică de performanță". Alte zvonuri susțineau că, de fapt, copilul nu ar fi fost al lui Nicu, ci al lui Bănică Jr.

Multe zvonuri, puține certitudini! Cert este doar că, după retragerea din activitatea sportivă, Nicu a ajutat-o pe Nadia, angajând-o coregraf la ansamblul UTC…

 

Deținutul Ceaușescu era "fetița" lui Șmil Marcovici, nu a lui Gheorghiu-Dej!

Închisorile reprezintă dintotdeauna un mediu propice pentru relațiile homosexuale, deși unele studii arată că procentajele de homosexuali și bisexuali din instituțiile penitenciare sunt foarte asemănătoare cu cele din ansamblul societății, respectiv între 10% și 20%.

A fost, oare, Nicolae Ceaușescu una dintre "fetițele" din închisoare? Prima oară, el a fost încarcerat la 18 ani. Relația de tinerețe dintre Gheorghiu-Dej și Nicolae Ceaușescu, precum și protecția explicită pe care Dej i-a oferit-o permanent mai tânărului său tovarăș din Scornicești a ridicat dintotdeauna multe semne de întrebare.

Ghiță Dej a făcut pușcărie politică în anii ’30 și, se zice, într-o celulă de la Doftana l-a inițiat pe tânărul ucenic de cizmar Nicolae Ceaușescu în materialism dialectic și nu numai, fapt confirmat - relativ pieziș, totuși - de vechii ilegaliștii Gheorghe Apostol și Chivu Stoica, care i-au rămas prieteni până la final.

Dan Ciachir contestă această versiune: "Cât priveşte alegaţia că în vremea detenţiei, Ceauşescu ar fi fost lui Dej, aceasta este o minciună spulberată de istorici. Recent, doamna Lavinia Betea, în volumul Poveşti din Cartierul Primăverii, arăta că Nicolae Ceauşescu a fost altui deţinut, a lui Şmil Marcovici, în vreme ce Gheorghiu-Dej detesta plăcerile dosnice, prevenindu-i pe deţinuţii mai tineri să nu recurgă la ele întrucât se vor căi amarnic".

Pavel Câmpeanu, fostul camarad de detenţie al lui Ceauşescu, Dej şi al celorlalţi doftanişti în penitenciarul din Caransebeş, a confirmat realitatea acelui episod. "Nu Dej fusese partenerul lui Ceauşescu, ci un anume Marcovici", a precizat acesta.

Titus Popovici susținea, însă, că i s-ar fi povestit altceva despre câțiva vechi fruntași comuniști din ilegalitate. Presupusa relaţie homosexuală dintre Nicolae Ceauşescu şi Gheorghe Gheorghiu Dej ar fi avut loc, potrivit zvonurilor din mediile politice comuniste, pe vremea când erau ambii în închisoarea Doftana. Titus Popovici, unul dintre cei mai mari scenarişti români din anii ’70-’80 şi membru al Comitetului Central al PCR, dezvăluia, în romanul său Disciplina Dezordinii, faptul că între Nicolae Ceauşescu şi Gheorghiu-Dej ar fi existat o astfel de relaţie. Bârfa a ajuns să fie discutată chiar şi între membrii Marii Adunări Naţionale. "În primii ani, bufetul /Marii Adunări Naţionale/ era mai populat decât sala mare: la preţuri simbolice se găseau tot felul de preparate speciale, iar muncă de baza a chelnerilor, ofiţeri de securitate de la căpitan în sus, era uşurată de coniacul Courvoisier; dezlegător de limbi care costă mai puţin aici decât rachiul de pere în oraş; aşa că, am aflat de la Gheorghe Apostol că în închisoare Ceauşescu fusese fetiţa lui Gheorghiu-Dej; mai târziu, mi-au confirmat-o Chivu Stoica şi inginerul N. Celac, rezident în România anilor ’40 al GRU (Glavnoe Razvedocinoe Upravlenie), serviciul de spionaj al Armatei Roşii, organizatorul, printre altele, al evadării lui Dej din lagărul de la Târgu-Jiu", scria Titus Popovici.

Istoricul Adrian Cioroianu e de altă părere: "Bârfa referitoare la existenţa unei legături homosexuale dintre cei doi a apărut în anii 80. Paradoxal sau nu, cei care colportau acest zvon erau mai ales activiştii de la vârful partidului. (…) Din ce ştim azi, această poveste rămâne doar o supoziţie denigratoare. E adevărat că în lagărul de la Târgu Jiu Ceauşescu a fost un protejat al lui Gheorghiu-Dej, dar existenţa unei legături de altă natură între ei este pură speculaţie".

 

Iată ce alte poveşti mai puteţi citi în volumul "Viaţa amoroasă a lui Ceauşescu şi a familiei lui politice. O privire pe gaura cheii în Cabinetele 1 şi 2": "Care e, de fapt, adevăratul "Nicolae"? Beat mort, Andruță își botează doi băieți la fel", "Adolescența și tinerețea revoluționară a unui ucenic de cizmar", "Cooperativizarea făcută cu pistolul în mână", "1965 - Rețeta succesiunii în stilul lui Stalin", "Nixon, Elisabeta a II-a, Brejnev, Gorbaciov, Victor Stănculescu și Ion Iliescu - repere ale ultimului drum spre Târgoviște", "Câți amanți a avut Elena Ceaușescu?" , "Moștenitorul - Daniel Valentin Ceaușescu", "În loc de Epilog: Ceaușescu ar fi câștigat alegerile din anul 2010".

Cartea lui Dan-Silviu Boerescu, editată de Integral, este disponibilă de miercuri, 10 ianuarie, la standurile de difuzare a presei împreună cu Jurnalul, la prețul promoțional de 14,9 lei.

×