x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Volumul „101 Basme Românești”, punte între București și Chișinău

Volumul „101 Basme Românești”, punte între București și Chișinău

de Magdalena Popa Buluc    |    04 Dec 2019   •   14:21
Volumul „101 Basme Românești”,  punte între București și Chișinău

Volumul „101 Basme Românești” scris de copii cu vârsta între 6 -14 ani, tipărit sub egida Editurii Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, a fost lansat, prima dată, joi, 28 noiembrie, la București, în Sala Mică a Palatului Național al Copiilor și ulterior la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” din Chişinău, sâmbătă, 30 noiembrie 2019, în prezența unui public numeros și entuziast.

„101 Basme Românești" aduc un frumos omagiu celor 101 ani împliniți de la Marea Unire. Copiii, prin creațiile lor, au reușit să unească simbolic Moldova cu Țara Românească, deoarece nu fac altceva decât să coboare în trecut în lumea basmelor fondatoare, ale miturilor care au creat provinciile românești.

În prezența bibliotecarilor, a însoțitorilor și invitaților, la festivitatea de premiere a micilor scriitori de la București, directorul general al Bibliotecii Metropolitane București, Ramona Ioana Mezei, le-a înmânat copiilor diploma de Mic scriitor și primele exemplare tipărite ale volumului „101 Basme Românești”, precum și cadouri din partea Centrului de Proiecte Educaționale și Sportive București PROEDUS din cadrul Primăriei Capitalei.

„Rezultatele atelierelor au întrecut toate așteptările noastre și a fost foarte dificil să alegem doar 101 basme. De ce 101 basme? Pentru că marchează împlinirea a 101 ani de la Marea Unire și am încercat, prin intermediul acestui proiect, să facem o punte peste Prut. În dreapta și în stânga Prutului ne-am dat mâna și am creat un spațiu cultural comun românesc.” (Ramona Ioana Mezei, Director general al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti)

„101 basme românești” este un proiect dedicat preadolescenților, mai exact, imaginației și creativității lor, menit să dea aripi micilor scriitori și să le reamintească de valori și modele. În atenta coordonare a bibliotecarilor, basmele au fost scrise pe durata vacanței de vară în cadrul atelierelor de scriere și ilustrare creativă, derulate la Biblioteca Metropolitană Bucureşti și, în paralel, la Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” din Chişinău.

La evenimentul din Republica Moldova a participat ministrul consilier al Ambasadei României la Chișinău, Valeriu Stoica, precum şi delegația BMB, formată din Ramona Ioana Mezei, Director general al BMB, Florentina Dobrogeanu – Ipsilante, Director de specialitate al BMB și trupa Teatrului de păpuși „Licurici” al BMB.

Mentorii copiilor participanți la atelierele de scriere desfăşurate la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” au fost scriitorii: Lidia Grosu, Victoria Fonari, Dumitru Crudu, Elena Taragan.

Mai mult basmele create la București și Chișinău au fost sursa de inspirație a două scurte piese cu care Teatrul de păpuși „Licurici” i-a încâtat pe spectatorii prezenți în cadrul celor două evenimente.

Acest proiect este dovada că lumea cărții nu a murit odată cu apariția internetului și tehnologiei, iar mefiența bătrânilor cărturari nu împiedică nici creativitatea copiilor, nici comunicarea dezinvoltă a tinerei generații.

                                                                                                                                             

                                                                                                                              

×