x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" prinde topul primelor zece filme ale deceniului

"4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" prinde topul primelor zece filme ale deceniului

14 Ian 2010   •   00:00

Filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" al regizorului Cristian Mungiu se află între primele zece filme ale primului deceniu al secolului XXI, într-un clasament alcătuit de critici de specialitate din Los Angeles şi publicat pe site-ul hollywoodreporter.com. Cel mai valoros film al deceniului a fost considerat "Mullholland Drive" semnat de nonconformistul genului "dark" David Lynch.



Anunţând clasamentul, Asociaţia Criticilor de Film din Los Angeles (LAFCA), a precizat că "filmul lui (David) Lynch este în acelaşi timp o poveste plină de învăţăminte, dar şi o reprezentare a triumfului artei şi a viziunii regizorale personale într-o industrie care de multe ori reuşeşte să le suprime pe amândouă", de dragul succesului comercial. "Mulholland Drive" a învins alte 189 de filme selectate pentru acest clasament de către cei 41 de membri ai LAFCA, care au şi participat la vot, notează Agerpres.

Filmul lui Crisitan Mungiu, "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", peliculă ce a obţinut premiul cel mare la Cannes, în 2007, s-a plasat pe locul şapte în acest clasament, la egalitate de puncte cu superproducţia "The Lord of the Rings" regizată de Peter Jackson.

Celelalte locuri ale clasamentului sunt ocupate în ordine de producţiile (2)"There Will Be Blood" de Paul Thomas Anderson, (3)"Eternal Sunshine of a Spotless Mind" de Michael Gondry, (4)"Brokeback Mountain" de Ang Lee, (5)"No Country for Old Men" al fraţilor Joel şi Ethan Coen, peliculă aflată la egalitate de voturi cu "Zodiac"-ul lui David Fincher, (6)"Yi Yi" de Edward Yang, (8) "Spirited Away" de Hayao Miyazaki, (9) "United 93" de Paul Greengrass, la egalitate cu "Y Tu Mama Tambien" de Alfonso Cuaron şi respectiv (10) "Sideways" de Alexander Payne.

×
Subiecte în articol: film