x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film A murit Mary Tyler Moore, un simbol feminist al anilor 1970

A murit Mary Tyler Moore, un simbol feminist al anilor 1970

26 Ian 2017   •   11:06
A murit Mary Tyler Moore, un simbol feminist al anilor 1970

Actriţa americană de televiziune Mary Tyler Moore, al cărei rol din anii '70 de femeie de carieră a devenit un simbol feminist al timpului ei, a murit miercuri, la vârsta de 80 de ani, a anunţat agentul său, relatează DPA, AFP şi Reuters. 

"Astăzi, Mary Tyler Moore a murit la vârsta de 80 de ani, alături de prieteni şi soţul ei de peste 33 de ani, Dr S Robert Levine", a anunţat Mara Buxbaum într-un comunicat. Actriţa a murit într-un spital din Connecticut, potrivit media americane, după ce a suferit ani de zile de diabet şi a suferit o intervenţie chirurgicală pe creier în 2011. 

După ce a devenit faimoasă cu rolul unei femei casnice în serialul "The Dick Van Dyke Show" (1961-1966), Mary Tyler Moore a fost o deschizătoare de drumuri cu producţia de televiziune "Mary Tyler Moore" din anii 1970-77, în care joacă rolul unei femei singure care activează ca producător de ştiri. 

Show-ul de televiziune a fost primul în care personaj principal a fost o "femeie de carieră" şi unul dintre primele care a avut ca scenarişti mai multe femei, potrivit unei istorii a serialului scrise de Jennifer Keishin Armstrong. 

Influenţa culturală a personajului lui Mary Tyler Moore, Mary Richards, a depăşit limitele tradiţionale dintre ficţiune şi realitate. 

Sitcomul care i-a purtat numele şi a durat şapte sezoane a fost numit de revista "Time" una dintre cele 17 emisiuni care "au schimbat televiziunea". 



Oprah Winfrey a declarat despre această actriţă că a fost un model "pentru noi, toate femeile din televiziune". 

Jurnalista Andrea Mitchell, din cadrul NBC News, a declarat că Mary Tyler Moore i-a influenţat cariera "mai mult decât orice alt model din televiziune", în timp ce actriţa şi prezentatoarea de tal show Ellen DeGeneres a spus că Moore "a schimbat lumea pentru toate femeile". 

"Un minut de reculegere pentru a ne aminti de una dintre marile actriţe din comedia de televiziune", a postat pe Twitter actorul Stephen Fry. 

Michael Keaton a descris-o pe actriţă drept "legendară, protectoarea mea, colegă şi stea", iar cineastul Kevin Smith a adăugat că ea "apăra neobosit drepturile animalelor şi era un duşman jurat al diabetului". 

Pe marele ecran, actriţa de comedie a jucat alături de Elvis Presley în "Change of Habit" şi Julie Andrews în "Millie". 

În cariera ei mult apreciată, Mary Tyler Moore a câştigat şapte premii Emmy şi un Glob de Aur, precum şi un premiu pentru întreaga carieră din partea Screen Actors Guild (Sindicatul actorilor). De asemenea, ea a fost nominalizată pentru un premiu Oscar pentru rolul său din "Ordinary People", adaugă Agerpres.

×