x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film A şaptea artă, în festival studenţesc

A şaptea artă, în festival studenţesc

de Ema-Augusta Banu    |    07 Dec 2010   •   18:43
A şaptea artă, în festival studenţesc
Sursa foto: Bogdan Chesaru/Intact Images

141492-intact-imagesbogdan-chesaru-768w2764.jpgDupă ce a trecut cu brio de ediţia a 13-a, care a stat sub „semnul pisicii negre”, iată că Festivalul Interna­ţional de Film Studenţesc CineMAiubit merge mai departe. Şi nu oricum... A dovedit-o luni seară publicul numeros adunat la Cinema Studio, format din studenţi, profesori, curioşi, cineaşti şi cinefili de toate vârstele. Pentru că, doamnelor şi domnilor,

s-au deschis porţile „unui eveniment extraordinar, devenit tradiţional nu numai în istoria UNATC-ului, nu numai în istoria audiovizualului românesc studenţesc, ci şi în istoria culturală a Bucureştilor. În pofida crizei iată că, după ce am trecut de pisica neagră, avem acum a 14-a ediţie. Sper ca acest dar pe care ni-l face Moş Niculae în acest an să fie pe măsura speranţelor noastre. CineMAiubit este un festival al viitorului, pentru că aici sădim de fapt speranţe pentru cinematograful de mâine”, a declarat la deschiderea de luni Manuela Cernat, pro-rector UNATC.

Aşadar, în prima zi de festival, după vernisajul unei expoziţii de fotografii şi afişe a studenţilor de la UNATC şi lansarea volumului postum „Istoria filmului universal 1895-1945”, al regretatului profesor, cri­tic şi istoric de film George Littera,

s-a dat startul competiţiei de ficţiune (peliculă 35 mm şi super 16 mm). Nu înainte însă de intonarea Gaudeamus Igitur. Festival studenţesc, imn pe măsură...

Pelicula care a deschis seara a fost „Anthem” (difuzată în afara competiţiei), o producţie din Israel marca Sam Spiegel, în regia lui Elad Keidan. Au urmat filmele din concurs, la secţiunea ficţiune-peliculă: „The Crossing” (România – UNATC), „La Porta” (Italia – SNC), „Tranzit” (Ro­mâ­nia – UNATC), „Vida” (Israel – Sam Spiegel), „15 iulie” (România – UNATC), „Passing On” (SUA – Dod­ge) şi... cireaşa de pe tort sau altfel spus, filmul cel mai aplaudat al serii: „Strung Love” (România – UNATC), în regia lui Victor Dragomir.

Juriul secţiunii ficţiune-peliculă este format din Doru Ana (actor, profesor), Manuela Cernat (istoric şi cri­tic de film, profesor), Manuel Costa E Silva (regizor, profesor – Portugalia), Me­deea Marinescu (actriţă), Cătălin Mitulescu (regizor, pro­du­că­tor), Mag­da Mihăilescu (regizor, pro­du­că­tor), Mihai Orăşanu (sound desig­ner, producător, profesor), Anuşavan Salamian (sound desig­ner), Corina Stavilă (monteur de film) şi Vivi Dră­gan Vasile (director de fotografie, pro­ducător).

Pe lângă România, în festival sunt înscrise Anglia, Bulgaria, Cehia, India, Israel, Italia, Slovacia şi SUA, concurenţii aspirând la distincţii precum Marele Premiu, Premiul de Re­gie „Cristian Nemescu”, Premiul de Imagine „Kodak”, Premiul de Scena­riu „Cătălin Cocriş”, Premiile pentru film documentar „Paul Călinescu” şi „Ion Bostan”.

Prin urmare, până la 9 decembrie, publicul se va putea delecta la CinemaStudio cu filme studenţeşti de ficţiune, realizate pe peliculă sau digital, documentare, de animaţie şi experimentale atât româneşti, cât şi străine. Iar în ultima zi de festival, „CineMAiubit” oferă publicului şi o retrospectivă a celor mai bune filme ale celebrei „Sam Spiegel Film and Television School” din Ierusalim, Israel, programată joi, la ora 13:30, în semn de omagiu pentru aniversarea a 20 de ani de existenţă.

×
Subiecte în articol: arte film