x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Actor de Cannes, la 13 ani

Actor de Cannes, la 13 ani

de Sebastian S. Eduard    |    13 Mar 2012   •   21:00
Actor de Cannes, la 13 ani

Pe Thomas Doret l-ati vazut in 'Le gamin au vélo'/'Baiatul cu bicicleta', iar daca nu l-ati vazut, pentru ca filmul a intrat pe marile ecrane abia week-end-ul trecut – trebuie neaparat sa il vedeti. Argument suplimentar: filmul a castigat anul trecut, la Cannes, Marele Premiu. Slogan: cine­ma­tografia franceza nici nu moare, nici nu se preda.

Thomas Doret are 13 ani si rolul principal in cel mai recent film al fratilor Dardenne, 'Le gamin au vélo'/'Baiatul cu bicicleta', cas­ti­ga­to­rul Marelui Premiu de la Cannes, de anul trecut. Este spontan, emo­ti­o­nant, si nu se plange niciodata de ni­mic. Face karate si are deja centura maro. De curand a primit Premiul Les Magritte du cinéma pentru cea mai buna speranta masculina. Jean-Pierre si Luc Dardenne au spus zilele tre­cute, la Cinema Studio, povestea in­credibila a tanarului actor care a interpretat rolul principal, cucerind audienta prin forta sa de sugestie.

Thomas Doret, care il joaca pe Cyril, domina ecranul de cinema pe parcursul celor 87 de minute ale filmului. Asa ca, la discutia regizorilor cu pu­blicul de la Cinema Studio, moderata de doamna Irina Margareta Nistor, pustiul din Belgia a fost subiectul principal al celor mai multe dintre intrebari.

'Thomas avea o forta de concentrare incredibila. Probabil din cauza ca face karate si are centura maro. Niciodata nu a trebuit sa refacem o secventa din cauza sa. Isi cunostea si textul foarte bine – si era un text foarte lung – intr-un fel in care cateodata nici actorii maturi nu il cunosc', spune Jean-Pierre Dardenne.

In 'Le Gamin au vélo', persona­jul jucat de Thomas, Cyril, alearga cu in­capatanare – pe bicicleta – sa isi re­gaseasca tatal care l-a abandonat intr-un camin de copii, promitandu-i ca va reveni sa il ia, insa fara sa se in­toarca vreodata. Cyril refuza sa ac­cep­te faptul ca tatal sau nu il vrea si e pregatit sa faca orice pentru a-l con­vinge sa il accepte. O intalneste din intamplare pe Samantha (Cécile de France), proprietara unui salon de coafura din oras, si care, intr-un act de bunatate neasteptata, accepta sa il gazduiasca in casa sa in week-end-uri.

'A fost al cincilea baietel care s-a prezentat in prima zi de casting si ne-a frapat de la bun inceput prin aerul sau concentrat si figura sa in­ca­pa­ta­na­ta', spune Luc Dardenne. 'Parea sa aiba un potential incredibil pentru a interpreta rolul principal.' In urma anuntului dat in presa, la casting se ins­crisesera 100 de copii. Regizorii au continuat probele pana la final, desi stiau ca urma sa il aleaga pe el. 'De la primele teste – care, de fapt, au fost scena de la inceputul filmului – am simtit ca el era personajul. Thomas a avut o intelegere intuitiva a rolului sau.'

'Nu a fost deloc greu sa lucram cu el. Si el stia ca e bun. Ii era foarte usor sa depaseasca bariera dintre realitate si fictiune si sa joace povestea lui Cyril. Ceea ce a fost mai dificil a fost sa il facem sa inteleaga ca trebuie sa isi asume rolul, ca pe parcursul celor 54 de zile de filmare o intreaga echipa va depinde de el', a continuat Luc Dardenne.

×
Subiecte în articol: film