x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Andi Vasluianu, ochit de criticii de film

Andi Vasluianu, ochit de criticii de film

de Maria Sârbu    |    25 Feb 2010   •   00:00
Andi Vasluianu, ochit de criticii de film

Andi Vasluianu, interpretul principal al lungmetrajului "Cealaltă Irina", care a rulat marţi seară în competiţia celei de-a 26-a ediţii a Festivalului Filmului de Dragoste de la Mons (19-26 februarie), are foarte multe aprecieri din partea criticilor străini veniţi aici.



Actorul şi regizorul filmului, Andrei Gruzsniczki, au fost prezentaţi publicului, înainte de proiecţie, chiar de preşedintele de onoare al festivalului, Elio Di Rupo.

Filmul "Cealaltă Irina" a atras foarte mulţi spectatori în una din sălile spaţiosului complex "Imagix". Deşi pelicula a mai fost în festivaluri, obţinând şi premii, nu putem spune că regizorul, aflat la debut în lungmetraj, şi interpretul au renume la nivel internaţional. Însă este cert un lucru: filmul românesc trezeşte în continuare curiozitatea cinefililor, a cineaştilor şi cronicarilor.

Mai pe scurt, atrage public. Proiecţia a coincis cu prezentarea altui film românesc, în alt spaţiu - Plaza Art - din centrul oraşului şi din altă generaţie: "Hotel de lux" de Dan Piţa (secţiunea Focus). Şi aici sala a fost plină, cunoscutul cineast bucurându-se de respectul spectatorilor.

Trebuie spus că în cadrul festivalului sunt foarte multe proiecţii şi evenimente, unele desfăşurându-se concomitent, iar interesul continuu al publicului pentru creaţiile cinematografice româneşti este un semn că filmele din România au câştigat şi mai mult teren. Să sperăm că nu a fost în ultimii ani o simplă modă în lume cu filmele câtorva cineaşti de-ai noştri.

Constatăm că vine încă o generaţie din urmă care ţine viu acest interes, cea mai concludentă dovadă fiind recentul Premiul de la Berlinală - Ursul de Argint pentru filmul "Eu, când vreau să fluier, fluier" al tânărului Florin Şerban (debut).

CU GÂNDUL LA PREMIU
Andrei Gruzsniczki spunea în faţa publicului Festivalului de la Mons că, dacă acest film place, meritul este al lui Andi Vasluianu. Acesta, la rândul său, l-a băgat pe regizor în faţă, spunând că lui i se datorează reuşita rolului. Ce mai contează: Gruzsniczki mi-a mărturisit că tare s-ar bucura dacă Vasluianu ar lua aici, la Mons, un premiu. Apropo de premii. Sunt puţine.

La Gala de la 26 februarie se vor acorda doar cinci premii oficiale: Marele Premiu; Premiul "Le Coup de Coeur du Jury" şi premiile pentru interpretare masculină, feminină şi pentru scenariu.

Tot în competiţia oficială e şi filmul lui Dan Chişu "WebSiteStory". El mi-a mărturisit că atunci când a gândit proiectul nu l-au interesat festivalurile, nici premiile, ci doar publicul: "Am făcut filmul pentru public, şi nu pentru festivaluri. Am încercat să găsesc soluţia prin care să aduc publicul la cinema. Şi soluţia va fi: lansarea cu alte mijloace media decât cele tradiţionale." Dan Chişu va lansa filmul acasă în luna aprilie.

La Mons, "WebSiteStory" va fi prezentat juriului şi publicului astăzi şi mâine. Ideea filmului s-a născut, aşa cum mărturiseşte regizorul, dintr-o postare pe internet şi de aceea "trebuie să se întoarcă pe internet". Chişu spune că internetul captează atenţia, sunt extrem de multe clipuri, accesările pe internet ajungând zilnic până la două milioane, dar asta nu înseamnă că aceşti oameni merg toţi la cinema.

"Există însă interesul pentru a vedea măcar despre ce este vorba. E o generaţie pe care eu o numesc "trei minute". E o generaţie care nu are răbdare să vadă tot filmul la cinema şi aşteaptă să îl descarce de pe internet", ne-a mărturisit Dan Chişu, care, după ce a găsit un filmuleţ postat pe internet de o fată, a reinventat povestea, dându-le personajelor o nouă identitate. Pentru a fi cât mai credibil şi aproape de adevăr, Dan Chişu a căutat-o pe autoarea postării şi a convins-o să joace în film. Nefiind actriţă, ea nu înţelegea despre ce este vorba, nu înţelegea subiectul, dar a acceptat şi a ieşit ceva special.

Sunt şi alte filme româneşti la Mons. "Francesca" lui Bobby Păunescu, bunăoară, concurează pentru "Cel mai bun film european", într-o secţiune aparte. Aşa cum am relatat, la această ediţie a festivalului, România este invitatul de onoare, fiindu-i dedicate două zile cu evenimente, în organizarea cărora s-au implicat Ambasada României în Belgia şi Institutul Cultural Român - Centrul Român de Informare de la Bruxelles.

În programul Festivalului Filmului de Dragoste sunt peste 80 de lungmetraje şi circa 35 de scurtmetraje. Organizatorii sunt siguri că această săptămână de film va aduna în sălile de cinema circa 30.000 de spectatori.

×
Subiecte în articol: film Andi Vasluianu