x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Andrei Blaier – blând regizor şi pedagog

Andrei Blaier – blând regizor şi pedagog

de Cristiana Stamatescu    |    01 Dec 2011   •   21:00
Andrei Blaier – blând regizor şi pedagog

Pretuirea pentru Andrei Blaier, cineastul care a murit ieri-dimineata, la varsta de 78 de ani, vine, in ceasul despartirii sale de aceasta lume, o data cu regretele, atat de la prieteni, de la colegi, de la studenti de-ai sai, cat si de la publicul cinefil. "A fost regizor bland si bun pedagog", spune un apreciat critic de film. Multa lume face trimitere la peliculele sale "Apoi s-a nascut legenda", "Prin cenusa imperiului", "Ilustrate cu flori de camp", "Lumini si umbre", "Batalia din umbra" – toate acestea fiind premiate in tara sau in strainatate.

Andrei Blaier a fost renumit atat pentru creatiile sale cinematografice, la care a colaborat de-a lungul anilor cu actori mari, cat si pentru activitatea de pedagog, caci in calitatea sa de profesor universitar a format noi generatii de regizori de film si televiziune. A murit in locuinta sa, dupa o lunga si grea suferinta, precum transmite Mediafax.

Nascut pe 15 mai 1933, in Bu­cu­resti, Andrei Blaier a absolvit cursu­rile Institutului National de Arta Tea­tr­ala si Cinematografica in 1956. In paralel cu filmele de fictiune, el a rea­li­­zat multe productii documentare in cadrul Studioului cinematografic Bu­curesti. A regizat multe lungmetraje, seriale de televiziune: "Diminetile unui baiat cuminte" (1967), "Ci­re­sa­rii" (1972), "Ilustrate cu flori de camp" (1975), "Prin cenusa imperiului" (1976), "Lumini si umbre" (1979-1982), "Fapt divers" (1984), "Vacanta cea mare" (1988), "Divort din dragoste" (1991), "Crucea de piatra" (1993), "Terente – regele baltilor" (1995), "Dulcea sauna a mortii" (2003). El a des­fa­su­rat si o bogata activitate de scenarist, cu filme ca "Ora H" (1956), "Ilustrate cu flori de camp" sau "Vacanta cea mare".

Mai multe filme de-ale sale au fost distinse cu premii ale Asociatiei Cineastilor (astazi UCIN). In filmele sale au jucat mari actori, precum Gheorghe Dinica, Marin Moraru, Draga Olteanu-Matei, Coca Bloos, Horatiu Malaele, Dorina Lazar, Maia Morgenstern, Oana Pellea. Despre Blaier, colegul sau de breasla si prietenul apropiat Dan Pita spunea in 2008: "Filmele lui sunt filme importante, filme mari. Intre mine si Andrei e o iubire frateasca, iubire colegiala, si asta datorita felului sau in care stie sa se faca placut".

"Pentru mine, domnul Andrei Blaier a insemnat mult. A avut incredere in mine ca actrita de film, si pentru acest lucru ii multumesc. Compasiunea si regretele mele fa­miliei, iar el sa aiba un drum usor acolo unde ne ducem cu totii", spunea ieri actrita Coca Bloos, citata de Mediafax. Distinsa actrita a jucat in cateva filme realizate de Blaier: "Terente – Regele baltilor", "Crucea de piatra", "Divort din dragoste".

Opera artistica a lui Andrei Blaier cuprinde si spectacole de teatru, de televiziune, dar si peste 200 de scurtmetraje, documentare (scenariu si regie). Cunoscutul regizor nu s-a li­mitat insa la a-si realiza propriile productii, ci s-a implicat si in educarea unor noi generatii de regizori de film si televiziune. A fost profesor la Aca­demia de Teatru si Film (UNATC) intre 1990 si 1992, dar si unul dintre fondatorii Facultatii de Cinema­to­gra­fie din cadrul Universitatii Media din Bucuresti. Era decan onorific in aceasta institutie de invatamant.

Alexandru Solomon: "Din pacate moartea nu e selectiva"
Am lucrat la doua filme cu An­drei Blaier si imi amintesc, mai ales, de omul care avea o apa­ri­tie aparte, cel putin in peisajul romanesc al anilor ’90. Era un regizor care marca prin sensibi­li­­tate si cultura. Il respectam pentru filmele sale de inceput de cariera, cum ar fi "Ilustrate cu flori de camp" sau "Prin cenusa im­pe­riului". Era un tip de cinema care imi placea. Acum ce as pu­tea sa spun mai mult decat ca re­gret ca a dis­pa­rut si ca n-am ti­nut legatura mai mult cu el. Din pacate, moartea nu e selectiva.

Mircea Albulescu: "Se mai visa in spatele camerei de filmat"
Este un sfarsit de toamna rau si urat pentru noi. Acum cateva zile, Toca, iata ca acum Andrei Blaier, la sfarsitul lui octombrie – Liviu Ciulei. Ne cam pleaca regizorii... De Andrei Blaier ma leaga faptul ca am facut aceeasi scoala generala, acelasi liceu, ne-am vazut si pe platourile de filmare si, locuind in acelasi car­tier, ne-am vazut si la un pahar cu vin, nu ca sa bem, ci ca sa vorbim. Inca mai avea planuri, inca se visa in spatele camerei de filmat.

Irina-Margareta Nistor: "Un regizor valoros si pasionat de film"
Filmul "Ilustrate cu flori de camp" este cel mai important lungmetraj al cineastului, fiind totodata un "432" ("4 luni, 3 sap­tamani si 2 zile" al lui Cristi­an Mungiu), avant la lettre. Acest film pune problema avortului intr-o societate in care acest lucru era interzis. Andrei Blaier a reusit sa se strecoare foarte abil prin cenzura vremii. Nu era doar un regizor valoros, ci si pasionat de film. Era un bun profesor, iar stu­den­tii il iubeau.

Dorina Lazar: "Un om extraordinar de bland..."
Andrei Blaier era un om extraordinar de bland si un bun cu­nos­ca­tor al psihologiei actorului. Am lucrat la filmele "Lu­mini si umbre", "Dreptatea" si "Crucea de piatra". Cu Andrei ma cunosc de cand eram foarte tineri. In fiecare an, de Sfantul Andrei, casa artistului era des­chisa pentru prieteni. Nu invita pe ni­meni, cine voia sa vina ve­nea, printre oaspetii lui fiind Dinica si Iordache.

Florin Zamfirescu :"Un om cu totul special"
N-am cuvinte sa spun cat ma doare aceasta disparitie. Domnul Andrei Blaier era un om, intai si intai, un om cu totul special, de o bunatate si o intelepciune iesite din comun.

×
Subiecte în articol: andrei blaier