x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Andrei Blaier, înmormântat cu onoruri militare

Andrei Blaier, înmormântat cu onoruri militare

de Cristiana Stamatescu    |    04 Dec 2011   •   21:00
Andrei Blaier, înmormântat cu onoruri militare

Cunoscutul regizor de film Andrei Blaier, care a decedat la 1 decembrie, a fost inmormantat cu onoruri militare, sambata, 3 decembrie, la "Bellu Catolic". Ceremonia funerara de la capela cimitirului i-a adunat langa catafalc pe membrii familiei celui disparut, pe prieteni, colegi de breasla, pe fosti studenti ai defunctului, caci a fost si profesor universitar, educand generatii de regizori.

Cateva sute de persoane au venit sa-i aduca un ultim omagiu. Asa cum transmite Mediafax, printre cei care s-au aflat la Bellu sambata pentru a-l petrece pe Andrei Blaier pe ultimul drum s-au aflat regizorii Sergiu Nicolaescu, Dan Pita, dar si actori, scrii­tori, critici de film, admiratori ai pe­liculelor regizorului. Au fost depuse coroane de flori din partea familiei, a prietenilor, a unor institutii de stat.

Sicriul cu trupul neinsufletit al lui Andrei Blaier a fost scos din capela dupa ora 12:00, avand loc o slujba "in memoria acestuia".

Potrivit aceleiasi surse, slujba a fost urmata de un scurt omagiu adus lui Andrei Blaier de scenograful fitefan Antonescu, membru in Comi­tetul director al Uniunii Cineastilor din Romania, care a spus indurerat: "A fost un om cu o deosebita disponibilitate sufleteasca".

In jurul orei 13:00, a avut loc ceremonia propriu-zisa de inmormantare, in acordurile fanfarei, dupa care garda militara a tras in aer mai multe salve, pentru ca apreciatul regizor fusese decorat cu Ordinul Na­tional "Serviciul Credincios" in grad de Cavaler.

Avea 78 de ani si a murit in lo­cuinta sa, dupa o lunga si grea su­fe­rinta. Este autorul a numeroase lung­metraje de fictiune, multe de mare succes la public si critica de spe­cialitate. A fost iubit de prieteni, de multi actori cu care a lucrat, de studentii sai. Nu numai ca a regizat filme, ci si a scris scenarii. In palmaresul sau sunt multe premii, acordate la festivaluri internationale, dar si de criticii romani. Nascut la Bucuresti, a absolvit Institutul de Teatru si Film in 1956. De atunci a avut un singur crez: cinemaul.

×