x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film "Avatar", sub acuze grave de plagiat

"Avatar", sub acuze grave de plagiat

14 Ian 2010   •   00:00
"Avatar", sub acuze grave de plagiat

Regizorul James Cameron a fost acuzat că blockbuster-ul „Avatar” ar fi inspirat dintr-o serie de romane fanteziste scrise de fraţii Arkady şi Boris Strugatsky. Asemănarea a fost semnalată de publicul din Rusia, care a recunoscut elemente comune ale filmului cu The World of Noon (Lumea lui Noon) sau Noon Universe (Universul Noon), o serie de zece bestsellere SF scrise de cei doi fraţi în anii ´60.



Cameron este criticat că ar fi împrumutat numele planetei Pandora, din paginile cărţilor, al fel şi momentul desfăşurării acţiunii, pe care criticii l-au plasat în secolul 22. Cu toate că există diferenţe notabile între cele două Pandore, ambele găzduiesc o civilizaţie umanoidă, în filmul lui Cameron denumită Na'vi, iar în romanele fraţilor Strugatsky, Nave. Arkady Strugatsky a murit în anul 1991, însă fratele lui Boris trăieşte şi astăzi. Acesta a declarat că nu a văzut încă „Avatar”, aflat la a patra săptămînă de la premieră. „Nu am acuzat pe nimeni. Nu am văzut filmul şi nu ştiu nimic despre el. Pentru faptul că acţiunea are loc pe planeta Pandora şi aceasta este locuită de o civilizaţie monstruoasă, nu putem vorbi de plagiat. Pentru a numi o planetă „Pandora” nu trebui să citeşti The Noon Universe – este suficient să cunoşti mitul Cutiei Pandorei”, a declarat scriitorul.

Regizorul american a fost acuzat de plagiat în paginile mai multor ziare ruseşti, însă a precizat că ideea filmului este una originală. Scenariul filmului, a spus Cameron, l-a scris în anul 1994 şi are nu mai puţin de 80 de pagini. Unii critici, scrie cotidianul The Telegraph, cum este Yuri Gladilshiko, afirmă că există în mod inevitabil asemănări între cărţi şi film, avînd în vedere că ambele sînt fantezii anti-utopice, însă paralelele sînt doar marginale. Literatura SF a fraţilor Strugatskys a inspirat numeroase filme de succes, precum „Stalker” în regia lui Andrei Tarkovsky, care ar avea la bază romanul „Roadside Picnic”.

Cameron  a fost acuzat, într-o primă etapă, că ar fi furat povestea filmului din cartea Call Me Joe, a autorului Poul Anderson, scrisă în anul 1957, scrie www.ftr.ro. Aceasta prezintă povestea unui bărbat paralizat care se conectează telepatic cu o formă de viaţă creată artificial pentru a explora suprafaţa unei planete. Eroul trebuie să lupte împotriva inamicilor de pe planeta Jupiter, însă începe să se identifice tot mai mult cu populaţia băştinaşă. Subiectul filmului „Avatar” îl prezintă pe un fost puşcaş marin, paralizat de la talie în jos, selectat să participe în programul numit „Avatar” derulat pe luna extraterestră, Pandora. Aici are de înfruntat, la început, ostalitatea populaţiei băştinaşe, dar devine tot mai ataşat de aceştia pe măsură ce petrece tot mai mult timp în pielea avatarului său.

×
Subiecte în articol: film