x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film BAFTA 2020: Victoria absolută a filmului „1917”, în regia lui Sam Mendes. Cei mai buni actori: Joaquin Phoenix și Renee Zellweger

BAFTA 2020: Victoria absolută a filmului „1917”, în regia lui Sam Mendes. Cei mai buni actori: Joaquin Phoenix și Renee Zellweger

de Magdalena Popa Buluc    |    03 Feb 2020   •   13:55
BAFTA 2020: Victoria absolută a filmului „1917”, în regia lui Sam Mendes. Cei mai buni actori: Joaquin Phoenix și Renee Zellweger

 

Pentru reconsucția tranșeelor din Primul Război Mondial, Sam Mendes a primit aseară, la Londra, la ceremonia Premiilor BAFTA 2020, șapte statuete, inclusiv pe cele pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, și cel mai bun regizor britanic. Oscarurile britanice, cum sunt numite Premiile BAFTA, care le-au precedat cu o săptămână pe cele de la Hollywood, au fost decernate duminică seară în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Royal Albert Hall din Londra. Gala a fost prezentată, pentru prima dată, de actorul de comedie Graham Norton.

 

Sam Mendes, cu al său „1917”, i-a învins, la categoria "cel mai bun regizor", pe Martin Scorsese ("The Irishman"), Todd Phillips ("Joker"), Quentin Tarantino ("Once Upon A Time... in Hollywood") şi Bong Joon-Ho ("Parasite"). BAFTA a mers către Sam Mendes și la categoria "cel mai bun film", unde au fost nominalizate filmele regizorilor de mai sus: "The Irishman", "Joker", "One Upon a Time... in Hollywood" şi "Parasite".

Marele câştigător al galei BAFTA din acest an, ''1917'', dedicat Primului Război Mondial, a obţinut şapte trofee în categoriile: cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun film britanic, cel mai bun sunet, cea mai bună imagine, cea mai bună scenografie şi cele mai bune efecte vizuale.

 

''The Irishman'', în regia lui Martin Scorsese, a plecat acasă cu mâinile goale. Nominalizat la 10 categorii, nu a obţinut niciun premiu.

Todd Phillips ("Joker") şi Bong Joon-Ho ("Parasite") au câștigat, de asemenea, mai multe Premii BAFTA. Alte pelicule considerate favorite - ''Marriage Story'', ''Bombshell'', ''JoJo Rabbit'', ''Little Women'' şi ''Le Mans 66''- au câştigat fiecare câte un trofeu.

 

Premiile BAFTA sunt cele mai importante distincţii ale industriei de film britanice, atribuite în fiecare an pe baza voturilor exprimate de membrii Academiei britanice de artă a filmului şi televiziunii (British Academy of Film and Television Arts).

 

În cazul celor mai multe dintre categorii, câştigătorii şi nominalizaţii sunt desemnaţi prin votul celor 6.500 de membri BAFTA, care include profesionişti ai industriei de film şi creatori din lumea întreagă.

Voturile publicului sunt cele care desemnează câştigătorul categoriei ''Rising Star''.

Trofeul BAFTA, realizat din bronz şi reprezentând masca tragi-comică din teatrul antic, a fost creat de sculptoriţa americană Mitzi Cunliffe, în 1955.


Imagine din filmul 1917 / Universal Studios

 

Lungmetrajul ''1917'', în regia lui Sam Mendes, o poveste de supravieţuire plasată în timpul Primului Război Mondial, a dominat cea de-a 73-a ediţie a galei organizate de British Academy of Film and Television Arts (BAFTA), după ce a obţinut şapte trofee, inclusiv pentru ''cel mai bun film'' şi ''cel mai bun regizor'', notează ediţia online a revistei de specialitate Variety.

 

''Joker'', care a intrat în cursă cu cel mai mare număr de nominalizări - 11 - , a câştigat trei premii, printre care pentru ''cel mai bun actor în rol principal'', decernat lui Joaquin Phoenix. Pelicula sud-coreeană ''Parasite'' a fost recompensată cu două premii, pentru ''cel mai bun scenariu original'' şi ''cel mai bun film străin''.

 

''1917'', cu nouă nominalizări, a câştigat primul trofeu al serii, în categoria ''cel mai bun film britanic'', devansând peliculele ''Bait'', ''For Sama'', ''Rocketman'', ''Sorry We Missed You'' şi ''The Two Popes''.

Pelicula regizată de Sam Mendes, care a obţinut încasări de peste 207 milioane de dolari în box-office-ul mondial, a mai fost recompensată în categoriile tehnice: ''cel mai bun sunet'', ''cea mai bună imagine'', ''cea mai bună scenografie'' şi ''cele mai bune efecte vizuale''.

Aşa cum era de aşteptat, ''1917'' a triumfat în categoria ''cea mai bună imagine'', recompensă primită de directorul de imagine Roger Deakins, care mai are în palmares 10 nominalizări BAFTA materializate în trofee pentru peliculele ''Blade Runner 2049'', ''True Grit'', ''No Country for Old Men'' şi ''The Man Who Wasn't There''.

Mendes a câştigat pentru prima oară un premiu BAFTA pentru ''cel mai bun regizor''. Anterior, a obţinut un BAFTA în categoria ''cel mai bun film britanic'', cu ''Skyfall'' (2013).

 

Singura producţie britanică din competiţia pentru ''cel mai bun film'', ''1917'' a triumfat în cea mai importantă categorie a serii, devansând peliculele ''The Irishman'', ''Joker'', ''Once Upon A Time...in Hollywood'' şi ''Parasite''.

"A fost o sincronizare minunată cu toate aceste premii care au atras atenţia oamenilor spre film şi spre a merge să-l vadă în cinema. Ne bucurăm de fiecare moment", a declarat Mendes în cadrul ceremoniei.

Un subiect recurent în legătură cu gala din această seară a fost lipsa diversităţii oglindită de lista nominalizaţilor, Academia Britanică de Film fiind intens criticată din acest punct de vedere. Referindu-se la acest aspect în discursul său din debutul galei, prezentatorul ceremoniei, Graham Norton, a glumit spunând că 2019 a fost anul când ''bărbaţii albi au reuşit, într-un final, să pătrundă în lumea cinemaului''.

  Joaquin Phoenix

Joaquin Phoenix, care a câştigat premiul pentru ''cel mai bun actor în rol principal'' datorită interpretării sale din pelicula ''Joker'', a ţinut un discurs plin de forţă, acuzând industria că transmite ''un mesaj clar oamenilor de culoare şi anume că aceştia nu sunt bineveniţi''.

 

"Cred că este obligaţia celor care au creat şi au perpetuat şi au beneficiat de pe urma unui sistem de opresiune să-l distrugă, aşa că această sarcină ne revine", a spus Phoenix.

Cineastul Bong Joon Ho, regizorul peliculei ''Parasite'', o comedie neagră despre încercările unei familii sărace de a se insinua în vieţile bogaţilor lor angajatori, a câştigat premiul pentru ''cel mai bun scenariu original''. Cineastul sud-coreean şi-a exprimat surpriza la aflarea veştii câştigării premiului, mulţumind BAFTA pentru recompensarea unui scenariu scris într-o altă limbă decât engleza.

 

Renee Zellweger

 

Renee Zellweger a a fost desemnată ''cea mai bună actriţă în rol principal'' pentru pelicula biografică dedicată cântăreţi Judy Garland, iar Brad Pitt, ''cel mai bun actor în rol secundar'' pentru ''Once Upon A Time... in Hollywood''. Pitt, care a mai fost nominalizat de şase ori la premiile BAFTA şi a câştigat cu ''12 Years a Slave'', nu a putut participa la ceremonie, Margot Robbie fiind cea care a primit premiul în numele său. Ca o aluzie la Brexit, Pitt a spus - în nota scrisă citită de Robbie - ''Hei, britanicilor, am auzit că tocmai ce aţi rămas pe cont propriu. Bun venit în club!''.

 

Cea de-a 15-a ediţie a Rising Star Award, o distincţie votată de public, a revenit actorului Michael Ward, cunoscut pentru rolurile din peliculele ''Top Boy'' şi ''Blue Story''. Prestigiosul premiu a fost câştigat la ediţii anterioare de Eva Green, Tom Hardy şi John Boyega, printre alţii. În discursul de acceptare a premiului, Ward a spus, vizibil emoţionat: ''Trebuie să cauţi oportunităţile şi să ai o viziune''.

 

Preşedinta Lucasfilm, Kathleen Kennedy, a fost recompensată anul acesta cu BAFTA Fellowship, iar actorul, regizorul şi pionierul în domeniul jocului actoricesc 'motion-capture', Andy Serkis, a primit Outstanding British Contribution to Cinema Award.

 

Ceremonia, care s-a desfăşurat la Royal Albert Hall din Londra, a fost prezentată pentru prima dată de Graham Norton. Cunoscut publicului pentru emisiunea de televiziune pe care o găzduieşte în fiecare vineri seară, Norton a preluat rolul de prezentator al galei de la Joanna Lumley, care a fost gazda ceremoniei timp de doi ani după plecare longevivului animator Stephen Fry.

 

Acestea sunt premiile decernate în cadrul celor 24 de categorii competiţionale din cadrul Galei BAFTA 2020:
 

Cel mai bun film - "1917"

 

Lungmetrajul ''1917'', în regia lui Sam Mendes, a câştigat trofeul BAFTA la categoria "cel mai bun film" duminică seară, la Londra, în cadrul celei de-a 73-a ediţii a galei organizate de British Academy of Film and Television Arts..

 

Celelalte peliculele nominalizate la această categorie au fost "The Irishman", "Joker", "One Upon a Time... in Hollywood" şi "Parasite".

''1917'', dedicat Primului Război Mondial, a fost marele câştigător al galei BAFTA din acest an, după ce a obţinut şapte trofee în categoriile: cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun film britanic, cel mai bun sunet, cea mai bună imagine, cea mai bună scenografie şi cele mai bune efecte vizuale.

''Joker'', care pornise în cursă ca principal favorit cu 11 nominalizări, a primit doar trei premii: cel mai bun actor în rol principal, cea mai bună muzică originală şi cea mai bună distribuţie.

La ediţia de anul trecut, lungmetrajul "Roma", regizat de cineastul mexican Alfonso Cuaron şi produs de platforma Netflix, a fost desemnat cel mai bun film.


Cel mai bun film britanic - "1917"

 

Lungmetrajul ''1917'', regizat de Sam Mendes, a câştigat premiul BAFTA pentru cel mai bun film britanic.

 

La categoria ''cel mai bun film britanic'' au concurat peliculele: "1917", "Bait", "For Sama", "Rocketman", "Sorry We Missed You" şi "The Two Popes".

La ediţia din 2019, această distincţie a revenit lungmetrajului "The Favourite", regizat de cineastul Yorgos Lanthimos.
 

Cel mai bun regizor - Sam Mendes (''1917'')

 

Cineastul britanic Sam Mendes, realizatorul peliculei ''1917'' dedicată Primului Război Mondial, a câştigat premiul BAFTA pentru cel mai bun regizor duminică seară, la Londra.

 

La categoria "cel mai bun regizor" au mai fost nominalizaţi cineaştii: Martin Scorsese ("The Irishman"), Todd Phillips ("Joker"), Quentin Tarantino ("Once Upon A Time... in Hollywood") şi Bong Joon-Ho ("Parasite").

Sam Mendes are în palmares, printre alte trofee, un Oscar pentru ''cel mai bun regizor'' câştigat pentru ''American Beauty'' (1999), film care i-a adus şi un Glob de Aur în aceeaşi categorie.

În 2019, cineastul mexican Alfonso Cuaron a fost desemnat cel mai bun regizor în cadrul galei BAFTA pentru pelicula "Roma".
 

Imagine din filmul Joker


Cel mai bun actor în rol principal - Joaquin Phoenix (''Joker'')

 

Joaquin Phoenix, protagonistul filmului "Joker", a câştigat premiul BAFTA pentru cel mai bun actor în rol principal.

 

Joaquin Phoenix i-a devansat pe Leonardo DiCaprio ("Once Upon a Time... in Hollywood"), Adam Driver ("Marriage Story"), Taron Egerton ("Rocketman") şi Jonathan Pryce ("The Two Popes"), nominalizaţi în aceeaşi categorie.

Acesta este primul trofeu BAFTA din cariera actorului, care a mai fost recompensat anul acesta cu Globul de Aur pentru interpretarea din "Joker".

În 2019, Rami Malek a fost desemnat cel mai bun actor în rol principal în cadrul ceremoniei BAFTA pentru interpretarea din filmul "Bohemian Rhapsody".

 




Renee Zellweger în Judy

 

Cea mai bună actriţă în rol principal - Renee Zellweger (''Judy'')

 

Renee Zellweger, protagonista peliculei biografice ''Judy'', dedicate legendarei cântăreţe americane Judy Garland, a câştigat premiul BAFTA pentru cea mai bună actriţă în rol principal duminică seară, la Londra, în cadrul celei de-a 73-a ediţii a galei organizate de British Academy of Film and Television Arts.

 

La această categorie au mai concurat actriţele Jessie Buckley ("Wild Rose"), Scarlett Johansson ("Marriage Story"), Saoirse Ronan ("Little Women") şi Charlize Theron ("Bombshell").

Renee Zellweger mai are în palmares un trofeu BAFTA pentru cea mai bună actriţă în rol secundar cu pelicula ''Cold Mountain'' (2003), care i-a adus şi un Oscar în aceeaşi categorie.

În 2019, premiul BAFTA aferent acestei categorii i-a revenit actriţei Olivia Colman pentru rolul din filmul "The Favourite".


Cel mai bun actor în rol secundar - Brad Pitt (''Once Upon a Time... in Hollywood'')

 

Brad Pitt a câştigat premiul BAFTA la categoria cel mai bun actor în rol secundar pentru interpretarea sa din pelicula "Once Upon a Time... in Hollywood", în regia lui Quentin Tarantino.

 

La aceeaşi categorie au mai fost nominalizaţi Tom Hanks ("A Beautiful Day in the Neighborhood"), Anthony Hopkins ("The Two Popes"), Al Pacino ("The Irishman") şi Joe Pesci ("The Irishman").

Brad Pitt, care interpretează rolul cascadorului Cliff Booth în ''Once Upon a Time... in Hollywood'', mai are un premiul BAFTA în palmares, obţinut în 2014 împreună cu restul distribuţiei peliculei ''12 Years a Slave'', desemnată cel mai bun film.

Anul trecut, premiul BAFTA în această categorie a revenit actorului Mahershala Ali, pentru rolul din "Green Book".
 


Cea mai bună actriţă în rol secundar - Laura Dern (''Marriage Story'')

 

Laura Dern a câştigat premiul BAFTA la categoria cea mai bună actriţă în rol secundar pentru interpretarea sa din pelicula ''Marriage Story'', în regia lui Noah Baumbach.

La aceeaşi categorie au mai concurat actriţele Scarlett Johansson ("Jojo Rabbit"), Florence Pugh ("Little Women"), Margot Robbie ("Bombshell") şi Margot Robbie ("Once Upon a Time... in Hollywood").

În 2019, trofeul în această categorie a fost câştigat de actriţa Rachel Weisz, pentru interpretarea din filmul "The Favourite'', în regia lui Yorgos Lanthimos.


Cel mai bun scenariu original - ''Parasite'' (Han Jin Won, Bong Joon Ho)

 

Lungmetrajul sud-coreean ''Parasite'', realizat de Bong Joon Ho, a câştigat premiul BAFTA pentru cel mai bun film străin.

 

''Parasite'' a devansat filmele "The Farewell", "For Sama", "Pain and Glory" şi "Portrait of a Lady On Fire", nominalizate în aceeaşi categorie.

O comedie neagră despre clivajul dintre bogaţi şi săraci în Coreea de Sud, ''Parasite'' mai are în palmares Globul de Aur pentru ''cel mai bun film străin'', premiul Sindicatului Actorilor Americani (SAG) pentru ''cea mai bună distribuţie'' şi se numără printre favoritele în cursa pentru Oscaruri, unde a primit şase nominalizări.

În 2019, trofeul BAFTA pentru cel mai bun film străin a revenit lungmetrajului ''Roma", regizat de cineastul mexican Alfonso Cuaron.


Cel mai bun scenariu adaptat -  "Jojo Rabbit" (Taika Waititi)

Cel mai bun film străin - ''Parasite'' (Bong Joon Ho)

 

Cel mai bun documentar - "For Sama" (Waad al-Kateab, Edward Watts)

Cel mai bun lungmetraj animat -  ''Klaus'' (Segio Pablos, Jinko Gotoh)

Cel mai bun debut al unui regizorscenarist sau producător britanic - ''Bait'', Mark Jenkin (scenarist/regizor), Kate Byers, Linn Waite (producători)

Cea mai bună coloană sonoră -  ''Joker'' (Hildur Guđnadottir)

Cea mai bună imagine - "1917"(Roger Deakins)

Cel mai bun montaj - ''Le Mans '66" (Andrew Buckland, Michael McCusker)

Cea mai bună scenografie - "1917" (Dennis Gassner, Lee Sandales)

Cel mai bun design de costume - "Little Wemen" (Jacqueline Durran)

Cel mai bun machiaj/cele mai bune coafuri - "Bombshell" (Vivian Baker, Kazu Hiro, Anne Morgan)

Cel mai bun sunet - "1917" (Scott Millan, Oliver Tarney, Rachael Tate, Mark Taylor, Stuart Wilson)

Cele mai bune efecte vizuale - ''1917'' (Greg Butler, Guillaume Rocheron, Dominic Tuohy)

Cel mai bun scurtmetraj britanic de animaţie - "Grandad Was A Romantic" (Maryam Mohajer)

Cel mai bun scurtmetraj britanic - "Learning to Skateboard in a Warzone (If You're a Girl)" (Carol Dysinger, Elena Andreicheva)

Rising Star Award (trofeu votat de public) - Micheal Ward

Organizatorii galei atribuie două premii speciale: BAFTA Fellowship şi trofeul BAFTA pentru contribuţii extraordinare aduse industriei filmului britanic. Anul acesta, producătoarea americană de film, preşedinta Lucasfilm, Kathleen Kennedy, a fost recompensată cu BAFTA Fellowship, iar trofeul BAFTA pentru contribuţii extraordinare aduse industriei filmului britanic a fost decernat actorul Andy Serkis, pentru activitatea sa de pionierat în domeniul jocului actoricesc 'motion-capture' în cazul personajelor generate de calculator. 

 

 

×