x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Nouă victorie a cinematografiei românești. Ursul de Aur, câştigat de filmul "Nu mă atinge-mă", al regizoarei Adina Pintilie

Nouă victorie a cinematografiei românești. Ursul de Aur, câştigat de filmul "Nu mă atinge-mă", al regizoarei Adina Pintilie

24 Feb 2018   •   21:35
Nouă victorie a cinematografiei românești. Ursul de Aur, câştigat de filmul "Nu mă atinge-mă", al regizoarei Adina Pintilie

Pelicula "Nu mă atinge-mă"/ "Touch me not", a regizoarei românce Adina Pintilie, a câştigat sâmbătă Ursul de Aur, fiind desemnată cel mai bun film din competiţia oficială a Berlinalei. 

"Filmat pe o perioadă de 10 săptămâni, între anii 2015 şi 2017, cu o distribuţie mixtă de actori profesionişti (Tomas Lemarquis, Laura Benson) şi persoane reale, "Nu mă atinge-mă" este o explorare personală care pune sub semnul întrebării ideile preconcepute pe care le avem despre intimitate, ca aspect fundamental al existenţei umane", informează ICR Berlin, într-un comunicat transmis AGERPRES.

La graniţa dintre ficţiune, documentar şi artă vizuală, experimentând curajos atât la nivel de conţinut cât şi de limbaj cinematografic, filmul "Nu mă atinge-mă" este o investigare personală a ideii de intimitate, a nevoii umane de contact autentic. O femeie şi doi bărbaţi se află în căutarea intimităţii. Pierdute în imensitatea rece a oraşului, singurătăţile lor se întâlnesc - întâmplător sau din voia destinului - într-o stranie încercare de contact, potrivit sinopsisului acestui lungmetraj, publicat de cinemagia.ro.

Juriul Berlinalei a surprins în seara de sâmbătă acordând Ursul de Aur acestei pelicule semnate de regizoarea Adina Pintilie, o explorare la jumătatea distanţei dintre ficţiune şi documentar despre intimitate şi sexualitate, după o ediţie marcată de dezbateri despre locul femeilor în a şaptea artă, notează AFP. Această peliculă care a divizat spectatorii este o alegere surpriză pentru cel mai râvnit premiu al Berlinalei, notează şi DPA, remarcând caracterul experimental al peliculei lui Pintilie, care a câştigat şi premiul pentru cel mai bun lungmetraj de debut.

Adina Pintilie s-a născut la Bucureşti pe 12 ianuarie 1980 şi a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, la secţia regie de film, în anul 2008. A devenit cunoscută cu scurtmetrajul "Balastiera #186" şi mediumetrajele "Nu te supăra, dar..." şi "Oxigen".

×
Subiecte în articol: ursul de aur Nu mă atinge-mă