x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film “Câinele japonez” merge la Oscar! Filmul lui Tudor Jurgiu a primit, vara aceasta, Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut la TIFF

“Câinele japonez” merge la Oscar! Filmul lui Tudor Jurgiu a primit, vara aceasta, Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut la TIFF

de Sebastian S. Eduard    |    17 Aug 2014   •   14:50
“Câinele japonez” merge la Oscar! Filmul lui Tudor Jurgiu a primit, vara aceasta, Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut la TIFF
Sursa foto: Adi Marineci

Filmul “Câinele japonez” de Tudor Jurgiu este propunerea României la premiul Oscar pentru “Cel mai bun film într-o limbă străină”, informează un comunicat al Centrului Naţional al Cinematografiei.

Filmul a fost ales cu majoritate de voturi de către un juriu format din Eugenia Vodă, critic de film şi realizator tv, Magda Mihăilescu - critic de film, Cristina Corciovescu - critic şi istoric de film, Mihai Chirilov - critic de film, director artistic al Festivalului Internaţional de Film Transilvania, Dana Duma - critic de film, Irina Margareta Nistor - critic de film şi Iulia Blaga - critic de film.

“Câinele japonez” este lungmetrajul de debut al lui Tudor Jurgiu şi a primit, vara aceasta, Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut la Festivalul Internaţional de Film Transilvania. Filmul îl prezintă în rol titular pe Victor Rebengiuc. Acesta joacă rolul unui bătrân însingurat, care locuieşte într-un sat afectat de inundaţii, care primeşte, la un moment dat, vizita fiului său şi a familiei acestuia.

Tudor Jurgiu, regizorul filmului, a declarat pentru Agerpres că alegerea juriului de specialitate este un semn al aprecierii din partea criticilor din ţară. “Cred că (propunerea - n.r.) este un semn că critica din România apreciază filmul şi asta mă bucură. (...) Ce va fi după... este un lucru foarte îndepărtat”, a afirmat regizorul.

Actorul Victor Rebengiuc, protagonistul filmului “Câinele japonez”, a declarat, joi, pentru Agerpres, că deşi acest fapt a fost pentru el “o mare bucurie”, nu vrea să îşi facă însă “speranţe deşarte” în privinţa unei eventuale nominalizări la această categorie. Rebengiuc a amintit că, de-a lungul timpului, nici un film românesc nu a primit o nominalizare la Oscarul pentru “cel mai bun film într-o limbă străină”. “Este vorba de o propunere”, a subliniat actorul.

Din propunerile ţărilor la Oscarul pentru “Cel mai bun film într-o limbă străină” vor fi alese peliculele ce vor intra pe lista nominalizărilor la această categorie. Gala Premiilor Oscar, considerate cele mai importante distincţii cinematografice, va avea loc în 2015, pe 22 februarie, la Los Angeles.

 

 

×
Subiecte în articol: oscar romania