x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Când Tarkovski e recuperat de ruşi

Când Tarkovski e recuperat de ruşi

de Maria Sârbu    |    29 Noi 2012   •   20:04
Când Tarkovski e recuperat de ruşi
Sursa foto: RIA Novosti/RIA Novosti
La 80 de ani de la naşterea marelui cineast, arhiva lui ajunge acasă.
Ruşii au făcut tot posibilul să cumpere pentru suma de 2,1 milioane de dolari Arhiva Tarkovski, licitată la Casa Sotheby’s. Păstrătoare a acestui tezaur este Olga Surkova, critic şi istoric de film din Olanda,  cea care ani în şir s-a aflat, cu reportofonul şi carnetul, în preajma celebrului regizor, lucrând împreună. Presa rusă arată mulţumirea de a fi biruit a ministrului Culturii din Rusia şi a guvernatorului regiunii Ivanovo, unde s-a născut şi a copilărit cel care avea să facă mai târziu furori în întreaga lume cu filmele sale: Andrei Tarkovski.

În această regiune, nu departe de Moscova, în oraşul Iureveţ, există casa-muzeu consacrată genialului regizor, şi acolo urmează să ajungă arhiva, care a fost “smulsă” ca o pradă de reprezentantul acestei regiuni la licitaţie, în urma unei “lupte” înverşunate, din mâinile cunoscutului cineast Lars von Trier şi ale unui bogat colecţionar al cărui nume nu a fost anunţat. La licitaţia la care arhiva a fost vândută în doar 18 minute şi-au manifestat interesul 22 de persoane. Potrivit ziarului Moskovskii Comsomoleţ (ediţia online), preţul de pornire a fost de 130.000 de dolari.

Cele 2,1 milioane de dolari nu sunt date de Ministerul rus al Culturii. Nu a semnat acest buget nici administraţia regiunii Ivanovo. A venit în ajutor mecena. S-au găsit mai mulţi protectori ai artei cinematografice. Astfel, mecenatul l-a adus, într-un fel, pe Tarkovski acasă.

Arhiva conţine câteva sute de pagini cu scenarii la filmele “Oglinda”, “Solaris” şi “Călăuza”; manuscrisul unor capitole din cartea “Sculpting in Time”, în care Tarkovski tratează teme despre cinema. Sunt şi însemnări la viitoarele sale filme, sunt 32 de casete cu înregistrări audio şi 13 minidiscuri cu înregistrări în care el vorbeşte despre “Solaris”. Desigur, nu lipsesc fotografii, înregistrări filmate cu prieteni şi colegi, dar şi scrisorile lui Tarkovski. Una dintre acestea (o valoare incontestabilă) ar fi scrisoarea regizorului către Brejnev, în care Tarkovski cerea permisiunea “de a lucra în patrie” şi de a proiecta acasă filmele interzise de cenzură.

Arhiva despre care se face vorbire ar fi putut să nu existe: Tarkovski i-ar fi spus Olgăi Surkova s-o arunce, atunci când a văzut materialele aduse de ea. Însă nu l-a ascultat; le-a păstrat cu multă grijă.

Se mai spune că arhiva a mai fost scoasă la licitaţie, cu vreo şase-şapte ani în urmă, când suma era estimată între 12.000 şi 30.000 de dolari, dar nimeni nu a fost interesat de moştenirea Tarkovski.

Născut în 1932, în regiunea Ivanovo, şi decedat în 1986, în Franţa, Andrei Tarkovski a regizat şapte filme rămase în patrimoniu: “Copilăria lui Ivan”, “Andrei Rubliov”, “Solaris”, “Oglinda”, “Călăuza”, “Nostalgia” şi “Sacrificiul”.

De remarcat faptul că la Bucureşti va avea loc peste câteva zile, cu prilejul împlinirii în acest an a 80 de ani de la naşterea cineastului, evenimentul “Tarkovski în 2012”, organizat de Primăria Municipiului Bucureşti, Ambasada Rusiei şi Asociaţia Culturală Orante.

Filme de Tarkovski, în variantă originală

În cadrul “Zilele Culturii Ruse”, desfăşurate la Bucureşti, va avea loc, între 4 şi 7 decembrie, evenimentul “Tarkovski în 2012. 80 de ani de la naştere”. Vor veni din străinătate la această comemorare atât sora lui Andrei Tarkovski, scriitoarea Marina Tarkovskaia, cât şi regizorul Aleksandr Gordon, istoricul de film Dmitri Salînski şi artistul fotograf Layla Alexander-Garett. Vor avea loc: simpozionul internaţional “Tarkovski 2012”, masa rotundă cu tema “Receptarea operei lui Tarkovski astăzi”, expoziţia foto “Tarkovski în Suedia”, lansarea seriei “Tarkovski” a Editurii “Arca Învierii”. De asemenea, vor fi proiectate documentarele “Enigma lui Andrei Rubliov” (2007), “Magnetismul memoriei” (2006) şi “Andrei Tarkovski: culegătorul de vise” (2010), dar şi filmele celebrului regizor “Patimile după Andrei” (varianta originală a peliculei “Andrei Rubliov” şi “Solaris” (varianta originală). Fără îndoială, vor fi întâlniri de neuitat, mai ales că sora regizorului va veni cu amintiri de familie, iar Alexandru Gordon, care i-a fost lui Tarkovski coleg de clasă şi apoi cumnat, depozitează amintirile de studenţie, urmând să prezinte retrospectiva “Tarkovski – 20 de ani de la moartea artistului”.

×
Subiecte în articol: Andrei Tarkovschi