x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Cannes 2014: Palme d'Or a fost câştigat de pelicula turcească "Winter Sleep"

Cannes 2014: Palme d'Or a fost câştigat de pelicula turcească "Winter Sleep"

de Agerpres    |    24 Mai 2014   •   20:57
Cannes 2014: Palme d'Or a fost câştigat de pelicula turcească "Winter Sleep"

Premiul Palme d'Or din cadrul festivalului de la Cannes a fost acordat filmului turc "Winter Sleep". Filmul spune povestea unui hotelier din regiunea Antatolia şi a relaţiei sale tensionate cu familia sa.

Regizorul peliculei, Nuri Bilge Ceylan, este un client vechi al festivalului, având la activ o serie de premii mai mici pentru filmele: "Uzak", "Three Monkeys" şi "Once Upon a Time in Anatolia".

Premiul a fost înmânat de regizorul Quentin Tarantino şi de actriţa Uma Thurman.

Marele Premiu la Festivalul de la Cannes a fost câştigat sâmbătă seară de filmul italian "La meraviglie", în regia lui Alice Rohrwacher. Filmul o are în distribuţie pe adolescenta româncă Maria Alexandra Lungu, care joacă alături de Monica Bellucci şi Alba Rohrwacher. Premiul a fost înmânat de legendare actriţa italiană Sophia Loren.

Premiul pentru regie a fost câştigat de americanul Bennett Miller, pentru "Foxcatcher". Premiul a fost înmânat de actorul american Adrien Brody.

Premiul juriului a fost atribuit la egalitate filmelor "Mommy", în regia lui Xavier Dolan şi "Adieu au langage", în regia lui Jean-Luc Godard.

Premiul pentru cel mai bun scenariu a fost câştigat de ruşii Oleg Negin şi Andrei Zviaginţev, pentru filmul "Leviathan", în regia celui din urmă.

Actriţa americană Julianne Moore a câştigat, în absenţă, premiul de interpretare feminină, pentru rolul din "Maps to the Stars", în regia canadianului David Cronenberg.

Actorul britanic Timothy Spall a câştigat premiul de interpretare masculină pentru rolul din "Mr. Turner", în regia lui Mike Leigh. Premiul a fost înmânat de actriţa italiană Monica Bellucci.

Premiul Camera d'Or pentru cel mai bun debut la Festivalul de la Cannes a fost atribuit sâmbătă seară filmului francez "Party Girl", de Marie Amachoukeli-Barsacq, Claire Burger şi Samuel Theis. Premiul a fost înmânat de actriţa şi regizoarea Nicole Garcia, preşedinta juriului pentru Camera d'Or, şi de Gilles Jacob, preşedintele Festivalului de Film de la Cannes. 

×
Subiecte în articol: palme d'or cannes