x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film CANNES 2016 - Filmele românești, printre favorite la câștigarea trofeului Palme d'Or

CANNES 2016 - Filmele românești, printre favorite la câștigarea trofeului Palme d'Or

21 Mai 2016   •   16:12
CANNES 2016 - Filmele românești, printre favorite la câștigarea trofeului  Palme d'Or

În ajunul anunţării palmaresului competiţiei oficiale a Festivalului de la Cannes se disting filmele german Toni "Erdman", american "Paterson" şi româneşti "Bacalaureat" şi "Sieranevada", transmite sâmbătă AFP. 

Competiţia rămâne totuşi deschisă, odată cu intrarea în joc a peliculelor "Elle" de Paul Verhoeven şi "Clientul" de Asghar Farhadi, bine primite de presă. 

Primul film în competiţia oficială a celei de-a 69-a ediţii a festivalului de la "Palermo Shhting" al lui Wim Wenders din 2008, "Toni Erdman" al regizoarei de 39 de ani Maren Ade a fost prima surpriză plăcută de pe Croazetă, declanşând hohote de râs în rândul spectatorilor. Pelicula, care confirmă revenirea cinematografiei germane, arată cum încearcă un tată să îşi ajute fiica obsedată de muncă să găsească un sens în viaţă şi deţine un loc de frunte la bursa pariurilor pentru Palme d'Or. 

"Paterson" al americanului Jim Jarmusch este şi el un pretendent la titlu. Odă închinată banalităţii vieţii cotidiene, filmul a emoţionat spectatorii prin interpretarea lui Adam Driver, în rolul unui şofer de autobuz poet. Numele actorului american este de altfel citat printre preferaţii la câştigarea trofeului pentru interpretare masculină. 

Bine reprezentată în acest an cu două lungmetraje, cinematografia românească ar putea obţine râvnitul trofeu cu foarte apreciatul film "Bacalaureat" al lui Cristian Mungiu (laureat al Palme d'Or în 2007), peliculă care sondează cu acuitate compromisurile şi corupţia, sau cu "Sieranevada" a lui Cristi Puiu. 

Un alt potenţial câştigător este britanicul Ken Loach care, cu o prospeţime intactă la 80 de ani, a emoţionat publicul, în "I, Daniel Blake", cu soarta unui şomer bolnav, care se confruntă cu sistemul deloc favorabil lui. 

Şi alte titluri au atras atenţia criticii. Printre ele, "Julieta", vibrant portret al unei femei suferinde realizat de spaniolul Pedro Almodovar, "Aquarius" al brazilianului Kleber Mendonca Filho, precum şi "Loving", frumoasă odă închinată toleranţei semnată de americanul Jeff Nichols. La acestea se adaugă "Ma Loute", comedie burlescă a francezului Bruno Dumont, cu Fabrice Luchini şi Juliette Binoche. 

Festivalul a fost marcat de câteva prestaţii strălucite ale unor actriţe, multe dintre ele putând pretinde pe bună dreptate premiul pentru interpretare feminină. Una este actriţa braziliană Sonia Braga, care joacă rolul unei sexagenare independente şi tenace, care se confruntă cu un promotor imobiliar în "Aquarius", iar alta, actriţa irlandezo-etiopiană Ruth Negga, soţia de culoare dintr-un cuplu mixt în "Loving". 

Şi alte actriţe şi-ar putea trece numele în palmaresul de la Cannes, printre care Sandra Huller, tânără femeie de afaceri în "Toni Erdman", Hayley Squires, emoţionantă mamă necăsătorită aflată în şomaj în "I, Daniel Blake", Kristen Stewart în "Personal Shopper", Marion Cotillard în "Mal de Pierres" sau Adele Haenel, în rolul unui medic măcinat de vină în "La Fille inconnue".

 

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: palme d'or cannes cannes 2016