x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film CANNES 2018: Şaisprezece actriţe de culoare şi metise au protestat pe covorul roşu împotriva discriminării

CANNES 2018: Şaisprezece actriţe de culoare şi metise au protestat pe covorul roşu împotriva discriminării

16 Mai 2018   •   21:14
CANNES 2018: Şaisprezece actriţe de culoare şi metise au protestat pe covorul roşu împotriva discriminării

După ce 82 de femei au venit împreună pe covorul roşu de la Cannes sâmbătă pentru a milita pentru "egalitate salarială" între bărbaţi şi femei, şaisprezece actriţe franceze de culoare şi metise au făcut miercuri acelaşi lucru pentru a denunţa subreprezentarea persoanelor de culoare în cea de a şaptea artă din Franţa, relatează AFP.

Având-o în frunte pe Aissa Maiga, actriţa aflată la originea cărţii colective "Noire n'est pas mon métier" (Negresă nu este meseria mea), actriţele franceze au fost primite pe treptele Palatului festivalurilor de cântăreaţa burundeză Khadja Nin, membră a juriului celei de a 71-a ediţii.

Pentru fotografi, cele 16 femei, printre care Eye Haidara, Sonia Rolland sau Firmine Richard, au ridicat pumnul înainte de a intra în sală pentru proiecţia filmului "Burning", al coreeanului Lee Chang-dong.

Pentru această acţiune simbolică, actriţele au purtat vestimentaţii asigurate de casa Balmain, al cărei director artistic, Olivier Rousteing, este el însuşi metis şi ataşat de chestiunea diversităţii în modă.

"Din nefericire pentru mine, mi-a fost foarte uşor să recunosc (în carte) comentariile dezagreabile, ignoranţa şi discriminarea cu care ele s-au confruntat în timpul carierei lor", a depus mărturie creatorul într-un comunicat.

În această carte, prezentată înainte de Festival, cele 16 actriţe acuză, folosindu-se de citate, clişeele şi glumele îndoielnice, chiar uşor rasiste, auzite în timp ce-şi practicau meseria în Franţa.

Această mobilizare nu ar fi avut fără îndoială loc fără fenomenul #MeToo şi descătuşarea femeilor din industria divertismentului de după scandalul Harvey Weinstein, producătorul hollywoodian acuzat de hărţuire sexuală şi viol de aproape o sută de actriţe, vedete dar şi debutante. "Am fost pătrunsă de atmosfera timpului", a declarat pentru AFP Aissa Maiga, de origine senegaleză.

Actriţa apreciază că cotele ar putea "deveni una dintre căile posibile" pentru a lupta împotriva subreprezentării, chiar a "invizibilităţii" persoanelor de culoare pe ecran, chiar dacă "cuvântul provoacă o reacţie epidermică".AGERPRES

×
Subiecte în articol: actrite protest discriminare