x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Capcane - Apocalypto

Capcane - Apocalypto

de Carmen Anghel    |    21 Ian 2007   •   00:00
Capcane  - Apocalypto

Sacrificii pentru un zeu plictisit. Ritualuri intr-o sala de cinema in care creste jungla. Sau sala de cinema creste in jungla? Supravietuim, oricum… Apocalipsa din jungla.

Sacrificii pentru un zeu plictisit. Ritualuri intr-o sala de cinema in care creste jungla. Sau sala de cinema creste in jungla? Supravietuim, oricum… Apocalipsa din jungla.

Un animal din jungla este haituit de oameni. Fuge, cu disperare. Vrea sa traiasca. Parca ar fi ultimul din neamul lui… Scapa. Scapa de toate sagetile, de toate atacurile. De toate sulitele. Vanatorii strang cercul. Un lat imaginar… Spectrul mortii este deasupra capului sau. Jungla nu il mai poate apara. Isi pierde mintile si fuge, fuge, fuge… Vrea sa traiasca. Nu stii cu cine sa tii… Cu prada sau cu vanatorul. Depinde de sufletul fiecaruia. Animalul gafaie, oamenii gafaie. Ambele tabere sunt la capatul puterilor. Latul se strange si mai tare. Animalul parca are noroc, dar stii, asta e, stii ca va muri. In jungla nu iti permiti sa ratezi prada! O clipa de tacere, tocmai cand credeai ca, de data asta, prada a fost norocoasa.

Zbaing! O capcana cu zeci de cutite il prinde, si il taie, il injunghie, i se scurge tot sangele. Oasele trosnesc, se aude din toate partile. Sala de cinema se transforma intr-o jungla. I-a fost oprita fuga. Oamenii sunt victoriosi… Nu am mai fost la film, la cinema, adica, de vreo 10 ani. Cinematografele imi dau o stare de ameteala.

Acum ma apuca o stare de greata. Incepe ritualul. Unul dintre vanatori smulge din trupul animalului organele interne. Inima..., ficatul sunt oferite cate unui razboinic.

Te gandesti: "Da… ei credeau ca unele organe au puteri speciale…". Trecem peste faza aceasta, ajungem la finalul ritualului: "Testicolele sunt oferite unui razboinic mare, puternic, dar... fara noroc la copii. Mare rusine! Le mananca, disperat. Vomita. Finalul este pe masura credintei initiale". "Nu ajuta la nimic!."

Stati! Nu fugiti! Nu am de gand sa va povestesc filmul. Am stat multe zile sa ma gandesc ce a fost ceea ce am vazut. Capcana! Da! Totul este o capcana. De la jungla-capcana cea mare, la capcana sufletelor, la capcana timpurilor in schimbare. Totul este o capcana! Obiceiurile sunt o capcana, ritualurile sunt o capcana. Si…

"Este unul care fuge tot filmul!". O replica din partea unei persoane care a vazut… mmm… povestea. Intr-un fel este adevarat. Tot timpul fuge. Fuge de trecut, fuge de moarte, fuge de urmaritori, ii atrage in capcane, ii ucide in capcane. A scapat el insusi din capcana orasului mare, si acum ii atrage in capcana din marea jungla. Totul este o capcana.

Astepti tot timpul sa se intample ceva. Altceva... Trupurile sunt strapunse ca o bucata de paine, inimile sunt scoase, inca zvacnind, din piepturile celor sacrificati in ritual, capetele cad ca margelele din varful piramidei la picioarele orasului celui mare. Sacrificii catre zeul care si-a intors fata de la ei. Dar pe cine sacrifica? I-au prins pe cei mai slabi decat ei, tot din neamul lor, si ii fac bucatele. In numele zeului. Sa se milostiveasca de ei. Capcane…

Sunt prinsi in capcana propriilor mizerii, a propriei decadente. Nu pot scapa. Incearca sa nu alunece de pe buza prapastiei. Oare unde ar fi mai bine? In prapastie sau in capcana civilizatiei lor?

Ritualurile?! Ha ha! Nu ajuta la nimic. Sunt constienti de asta. Dar le doresc… cu disperare. Capcana pentru mase. Pacaleala cea mare. Eroul nostru, cel care fuge tot filmul, scapa de capcana marelui oras, urmaritorii vin dupa el. "Aici este padurea mea, aici a vanat tata inaintea mea, aici vanez eu, aici vor vana copiii mei… aici…". Urmaritorii, cei cu ritualurile, vin dupa el. Poate nu va mai apuca sa vaneze. Goana incepe din nou. Alearga. A cazut in propria capcana. Dar… construieste capcane, cunoaste toate cotloanele junglei. Elimina, unul cate unul, urmaritorii. Capcanele lui au succes. Raman doar doi urmaritori. Ajung la malul marii si… dintr-o data se opresc din alergat. Vanat si vantori. Vanatoarea lor a incetat.

In scurt timp aveau sa apara alti vanatori. La capcana asta nu se gandise nimeni: nici cei din jungla, nici cei din marele oras. Panzele unor corabii luceau, deja cuceritoare, la orizont.

Eroul care fuge si familia lui au scapat cu viata. In acest film. Dar corabiile au acostat… O capcana peste alta capcana. Jungla, sublima, imagini care iti taie rasuflarea cu munti si cascade. Capcane. Sfarsit. Inceputul sfarsitului mayasilor. Apocalypto. Mel Gibson.
×
Subiecte în articol: un film jungla capcana fuge