x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Ce filme vom vedea în curând la IMAX

Ce filme vom vedea în curând la IMAX

de Sebastian S. Eduard    |    08 Aug 2013   •   14:31
Ce filme vom vedea în curând la IMAX

“Elysium”, un SF de zile mari cu Jodie Foster şi Matt Damon în rolurile principale, care va avea premiera pe data de 16 august,  “Jocurile foamei: Sfidarea” (22 noiembrie) şi “Hobbitul: Dezolarea lui Smaug” (12 decembrie) sunt numai câteva dintre premierele pe care bucureştenii vor avea şansa să le vadă în sala Romtelecom IMAX de la Cinema City Cotroceni, a declarat în cadrul unui interviu Mălina Sandu, Brand Manager.

“Blockbusterele lansate în ultimii doi – trei ani în format IMAX au atras în sală din ce în ce mai mulţi fani ai filmelor de acţiune, Science Fiction, Fantasy şi public amator de efecte speciale”, explică Mălina Sandu popularitatea acestui gen de cinematograf în România. “Ne aşteptam la o astfel de evoluţie, mai ales datorită ecranului, care este cel mai mare ecrancurbat din România permite spectatorilor să se bucure de o calitate sporită a imaginii, care îmbinată cu versiunea sistemului de sonorizare şi cu vizibilitatea mai largă, face ca privitorul să fie parte din acţiune, nu doar spectator pasiv. Este vorba de acea senzaţie de imersiune de neegalat, caracteristică experienţei IMAX, care acoperă în totalitate vederea periferică, astfel încât publicul are impresia că este personaj in filmul pe care il vizionează.

Cât priveşte cele mai populare filme, se pare că ce le place americanilor ne place şi nouă. ““Avatar” a fost primul film 3D care a rulat pe marele ecranIMAX şi a fost foarte aşteptat de publicul din Romania. Productia regizorului James Cameron a uimit publicul din Romania şi din lumea întreagă prin efectele speciale şi tehnologia de avangardă folosite şi rămâne în continuare cel mai vizionat film al tuturor timpurilor. În topul preferinţelor românilor s-au mai întâlnit producţii precum “Alice în Ţara Minunilor”, “Tron: Moştenirea”, “iron Man 3” sau “Man of Steel”.


Citiţi în continuare interviul acordat Jurnalului Naţional de Mălina Sandu, Brand Manager Cinema City

1.    De la lansarea IMAX-ului au trecut trei ani si ceva, daca am calculat bine. Care a fost cel mai vizionat film in tot acest timp? Eu pariez ca “Avatar” care a coincis cu lansarea salii sia produs si o usoara isterie. Gresesc?

Inaugurarea salii Imax din Afi Cotroceni a avut loc in urma cu aproape patru ani, in noiembrie 2009, si este in momentul de fata singura sala IMAX din tara.
Intr-adevar, “Avatar” a fost primul film 3D care a rulat pe marele ecranIMAX si a fost foarte asteptat de publicul din Romania. Productia regizorului James Cameron a uimit publicul din Romania si din lumea intreaga prin efectele speciale si tehnologia de avangarda folosite si ramane in continuare cel mai vizionat film al tuturor timpurilor.
Insa si alte productii precum,  “Alice in Tara Minunilor”, “Hobbitul- O calatorie Neasteptata”, “Printul Persiei- Nisipurile timpului”, “Tron: Mostenirea” si “Shrek”au fost foarte indragite de public.

2.    Dar in acest an? Care a fost cea mai populara pelicula?

Asa cum era de asteptat, filmele care au avut incasari record la nivel mondial au fost si cele mai bine primite in Romania. In special continuarile seriilor deja foarte cunoscute precum “Fast and Furious 6”, “Iron Man 3”, sau “Man of Steel” au avut mare succes in format IMAX.

3.    In comparatie cu celelalte sali de cinema ale Cinema City se poate spune ca IMAX-ul a avut un randament superior?

Blockbusterele lansate in ultimii doi – trei ani in format IMAX au atras in sala din ce in ce mai multi fani ai filmelor de actiune, Science Fiction, Fantasy si public amator de efecte speciale. Ne asteptam la o astfel de evolutie, mai ales datorita ecranului, care este cel mai mare ecrancurbat din Romania permite spectatorilor sa se bucure de o calitate sporita a imaginii, care imbinata cu versiunea sistemului de sonorizare si cu vizibilitatea mai larga, face ca privitorul sa fie parte din actiune, nu doar spectator pasiv. Este vorba de acea senzatie de imersiune de neegalat, caracteristica experientei IMAX, care acopera in totalitate vederea periferica, astfel incat publicul are impresia ca este personaj in filmul pe care iI vizioneaza.

4.    De fapt care este in acest moment in cinematografe proportia cinema “clasic” – cinema 3D?

Proportia intre productiile 2D si 3D variaza in functie de filmele care se lanseaza intr-o anumita perioada, de aceea se schimba in permanenta. De exemplu, pe perioada acestei veri, ruleaza mai multe productii 3D, cu o motivatie simpla – dorinta oricarui producator aplicabila in orice domeniu – aceea de a iesi in evidenta si de a crea un produs special pentru public. 

Cu toate acestea, cererea difera in functie de mai multi factori, printre care si awareness-ul de care beneficiaza fiecare film in parte sau dorinta clientilor de a viziona un film pentru grafica si dinamica sa. Desi extrem de apreciat de cinefili, formatul 3D nu este potrivit pentru toate tipurile de filme, ci doar pentru o anumita perspectiva regizorala. De aceea, ambele formate, atat cel bi cat si cel tridimensional, vor continua sa coexiste si sa se bucure de aprecierea publicului.

5.    In 2009, cand s-a lansat IMAX-ul s-a insistat mult pe rolul educativ al salii. Apoi, am avut impresia ca ideea s-a pierdut pe parcurs. Motivul a fost unul strict comercial?
   
Tehnologia avansata a permis implementarea unui program educational care functioneaza cu succes si in prezent. Programul pune la dispozitia clientilor o serie de documentare educationale orientate catre multiple arii de interes si cu un mare impact asupra publicului nostru. Experienta vizionarii unui film in sala Romtelecom IMAX este atat de diferita de aceea pe care o ofera vizionarea intr-o sala obisnuita, incat unii critici de specialitate, considera ca tehnologia IMAX a produs in cinematografie o revolutie comparabila cu cea a aparitiei peliculei color. Acesta este si motivul pentru care in IMAX nu sunt doar documentare, ci si filme obisnuite. Datoria noastra este de a multumi orice categorie de public si cred ca reusim acest lucru cu succes.

6.    Am senzatia ca in alte tari rolul educativ al IMAX-ului se bazeaza si pe o buna relatie intre “sali” si autoritati (prin ele putand intelege direct Ministerul Educatiei sau scoli). La noi ...?


Cinema City vine mereu in intampinarea profesorilor si a elevilor cu metode inedite de abordare a educatiei pentru ca vrem sa demonstram ca cinematograful nu este doar o forma de divertisment, ci si o foarte buna metoda de invatare. In cadrul Cinema City avem un departament special creat, departamentul educational, dedicat exclusiv grupurilor scolare, care impreuna cu cadrele didactice pot beneficia de oferte speciale la filmele pe care le difuzam. Tot in cadrul ofertelor speciale dedicate cadrelor didactice sunt incluse si documentarele educative in format IMAX si diferite materiale promotionale. Pentru ca vrem sa folosim mijloacele moderne pe care Cinema City le pune la dispozitia clientilor si intr-un scop educativ si sa promovam in acelasi timp educatia sociala atat de importanta pentru tineri, echipa noastra a dezvoltat alaturi de specialisti si instructori pedagogi o serie de materiale care contin idei de activitati inainte si dupa vizionare, informatii despre mediu, spatiu, istorie prezentate in film si intrebari pentru discutii, adunate sub forma unui “Ghid al educatorului”. Toate programele educative pe care le-am desfasurat in parteneriat cu scoli si licee, concursurile tematice, activitatile ecologice au crescut interesul elevilor pentru dimensiunea educativa a cinematografului.

7.    Aveti in vedere deschiderea unei alte sali IMAX?

Ne dorim sa deschidem mai multe sali IMAX si investigam in momentul de fata posibilitatile.

8.    Intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat vom putea vedea si altceva decat filme? Ma gandesc la concerte sau alt gen de entertainment... Ma gandeam, printre altele la Metallica...

Iubitorii de cinematografie au avut ocazia sa se bucure in ultimii doi ani nu numai de cele mai noi filme, ci si de spectacolele si concertele celor mai cunoscuti artisti contemporani ai lumii.Anul 2012 s-a incheiat cu transmisia simultana in cinematografele Cinema City Cotroceni, Iasi, Constanta, Timisoara, Cluj a concertului “Coldplay Live 2012”, un spectacol care a putut fi urmarit in cinematografele din peste 50 de tari. Luna februarie a acestui an a adus iarasi in reteaua Cinema City un concert emotionant, “Andrea Bocelli: Love in Portofino”.

9.    Ce filme vor putea fi vazute in aceasta sala pana la sfarsitul anului?

“Elysium”, care va avea premiera pe data de 16 august si prezinta nume mari, precum Matt Damon si Jodie Foster, “Jocurile foamei: Sfidarea” si “Hobbitul: Dezolarea lui Smaug” sunt printre cele mai asteptate productii pentru care avem deja confirmarea ca vor rula in sala Romtelecom IMAX.

×
Subiecte în articol: filme cinema imax