x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Cea mai fericită fată, cel mai fericit regizor

Cea mai fericită fată, cel mai fericit regizor

de Roxana Ioana Ancuta    |    23 Feb 2010   •   00:00
Cea mai fericită fată, cel mai fericit regizor

Premiile Gopo de anul acesta, ajunse la a patra ediţie, vor avea loc în cea mai mare şi impunătoare sală care a găzduit până acum gala filmului românesc: Sala Unirii din Palatul Parlamentului. Aici vor fi premiate cele mai importante realizări cinematografice naţionale din cursul anului precedent, sub privirile a peste 550 de invitaţi.



La 29 martie a.c. are loc manifestarea dedicată filmului românesc, manifestare concepută pe sistemul Globurilor de Aur. Evenimentul - prezentat de Andi Moisescu (după cum am aflat din surse neoficiale) aduce în competiţie 12 lungmetraje de ficţiune, 13 filme documentare şi 20 de scurtmetraje produse sau coproduse de companii româneşti şi lansate pe parcursul anului trecut. Toate acestea sunt nominalizate în cadrul celei de-a patra ediţii a Galei Premiilor Gopo, care are un buget de 150.000 de euro, dintre care 44% sunt bani suportaţi de Centrul Naţional al Cinematografiei.

Filmul cu cele mai multe nominalizări (11 la număr) este "Cea mai fericită fată din lume" - lungmetrajul de debut al lui Radu Jude, o coproducţie România - Olanda - Franţa - Japonia. Astfel, "Cea mai fericită fată din lume" (film premiat la Festivalul de la Berlin) a fost nominalizat, printre altele, la categoriile "Cel mai bun film", "Cel mai bun regizor", "Cea mai bună actriţă într-un rol principal", "Cel mai bun scenariu".

Filmul regizat de Corneliu Porumboiu, "Poliţist, Adjectiv" (câştigătorul Premiului Special al Juriului la Festivalul de la Cannes şi al Trofeului Transilvania) concurează la zece categorii. Imediat după, în clasamentul filmelor cu cele mai multe nominalizări se află superproducţia francezo-italiano-româno-belgiană regizată de Radu Mihăileanu, "Concertul", una dintre favoritele Premiilor Cesar din acest an.

Producţia lui Mihăileanu a fost catalogată de criticul de film Viorica Bucur, în cadrul conferinţei de presă de luni (când au fost anunţate nominalizările Premiilor Gopo) drept "cel mai manelistic film al lui Radu Mihăileanu. Eu l-am nominalizat doar la «Cel mai bun montaj»", a spus Viorica Bucur, unul dintre membrii juriului.

NOMINALIZĂRILE
Competiţia din acest an pentru nominalizarea la Gopo pare mai strânsă ca niciodată, având în vedere faptul că 2009 a fost anul cu cele mai multe lungmetraje româneşti pe ecrane din ultimul deceniu.

Dintre titlurile eligibile înscrise la secţiunea lungmetraj nu lipsesc filmele autohtone care au obţinut premii importante anul trecut: cel mai recent lungmetraj scris şi produs de Cristian Mungiu, selecţionat în competiţia Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes, "Amintiri din epoca de Aur", "Cealaltă Irină" (regizor Andrei Gruszniczki), controversatul debut în regia de film al lui Bobby Păunescu, produs de Cristi Puiu şi selecţionat în competiţia Orizzonti - "Francesca", "Întâlniri Încrucişate" (regia Anca Damian), film selecţionat în competiţiile festivalurilor de la Pusan şi Chicago, câştigătorul Ursului de Argint la Festivalul de la Berlin şi al Premiului Academiei Europene de Film - "Katalin Varga" în regia lui Peter Strickland, filmul multipremiat la Festivalul de la Salonic - "Pescuit Sportiv" (regia Adrian Sitaru).

Aşadar, pentru cel mai bun film (lungmetraj) sunt nominalizate "Cea mai fericită fată din lume", "Concertul", "Katalin Varga" şi "Poliţist, Adjectiv". În cursa pentru cel mai bun regizor (lungmetraj) intră Adrian Sitaru, Corneliu Porumboiu, Radu Jude şi Radu Mihăileanu. Pentru cel mai bun actor într-un rol principal (lungmetraj) sunt nominalizaţi actorii Adrian Titieni ("Pescuit Sportiv"), Andi Vasluianu ("Cealaltă Irină"), Dragoş Bucur ("Poliţist, Adjectiv"), "Florin Piersic jr ("Călătoria lui Gruber") şi Valentin Popescu ("Cele ce plutesc").

La categoria "cea mai bună actriţă într-un rol principal într-un film de lungmetraj", câştigătoarea va fi aleasă dintre: Andreea Boşneag ("Cea mai fericită fată din lume"), Hilda Peter ("Katalin Varga"), Olimpia Melinte ("Cele ce plutesc"), Maria Dinulescu ("Pescuit Sportiv") şi Monica Bârlădeanu ("Francesca").

Acestea sunt doar câteva dintre categoriile intrate pe lista nominalizărilor. Se vor acorda şi premii speciale - "Premiul Tânăra Speranţă", "Premiul pentru întreaga carieră", "Premiul publicului" - pentru filmul românesc cu cel mai mare succes la box office în 2009 - "Amintiri din epoca de aur: tovarăşi, frumoasă e viaţa" - cu aproape 27.000 de bilete vândute; "Cel mai bun film european" - dintre cele distribuite în România în 2009.

×
Subiecte în articol: film