x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film "Cea mai fericită fată din lume", de Radu Jude, în competiţie la Festivalul de la Cleveland

"Cea mai fericită fată din lume", de Radu Jude, în competiţie la Festivalul de la Cleveland

19 Feb 2010   •   00:00

Lungmetrajul "Cea mai fericită fată din lume", de Radu Jude, participă în competiţia rezervată filmelor din Europa Centrală şi de Est la Festivalul Internaţional de Film de la Cleveland (SUA), care se desfăşoară între 18 şi 28 martie.
Lungmetrajul "Cea mai fericită fată din lume" concurează cu filme din Serbia, Ungaria şi Cehia.
"Cea mai fericită fată din lume", lungmetrajul de debut al lui Radu Jude (cunoscut pentru scurtmetrajele "Lampa cu căciulă" şi "Alexandra"), are la bază întâmplări reale, fiind povestea unei adolescente, Delia, care a câştigat o maşină în urma unei campanii promoţionale la nişte sucuri. Pentru a intra în posesia maşinii, Delia trebuie să facă o reclamă în care să spună cum a câştigat marele premiu. "Cea mai fericită fată din lume" devine, treptat, dintr-o comedie bazată pe atenţia maniacală concentrată asupra tipurilor umane şi detaliilor ironice şi pitoreşti, o dramă sufocantă de familie, o poveste care, în ciuda sâmburelui previzibil, atrage şi capătă dimensiuni dramatice.
Filmul "Cea mai fericită fată din lume" a fost prezentat, anul trecut, la Festivalul de Film de la Cannes, în programul ACID (Association du Cinema Independant pour sa Diffusion), după ce a avut premiera mondială în secţiunea Forum a Berlinalei. Pelicula a câştigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internaţional de Cinema Independent IndieLisboa, Premiul CICAE (Confederation Internationale des Cinemas d'Arts et d'Essai) la Festivalul de la Berlin, premiul pentru cel mai bun scenariu (Radu Jude & Augustina Stanciu) la Festivalul Internaţional de Film B-EST şi o menţiune specială a juriului pentru cea mai bună actriţă (Andreea Boşneag) la Festivalul goEast de la Wiesbaden, distincţie "creată" special de juriul evenimentului pentru foarte tânăra artistă.

×
Subiecte în articol: film