x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Comedie “Made in China”. Festivalul de Film Comedy Cluj şi-a desemant câştigătorii

Comedie “Made in China”. Festivalul de Film Comedy Cluj şi-a desemant câştigătorii

de Sebastian S. Eduard    |    21 Oct 2012   •   14:26
 Comedie “Made in China”. Festivalul de Film Comedy Cluj şi-a desemant câştigătorii

În week-endul care a trecut s-a încheiat cel de-al doilea festival cinematografic al Clujului – “Comedy Cluj”. Poate mai puţin popularizat, dar de aceeaşi calitate, “Comedy Cluj” a ţinut trează atenţia cinefililor timp de zece zile cu lansări de carte, evenimente muzicale, teatru sau alte evenimente conexe. Şi, evident să nu uităm ce a fost mai important: filmele, în număr de 130 - scurt sau lung metraje, în competiţie sau nu...

 La Mărgelatu’

Ca de obicei gala de închidere a avut loc la Cinematograful Florin Piersic. Trofeului Festivalului Internaţional de Film a fost acordat producţiei “Chinese Take-Away/O poveste chinezească” (Argentina/Spania), în regia argentinianului Sebastián Borensztein. Filmul este o comedie despre relaţiile interumane şi spune povestea lui Roberto, un soldat în retragere caracterizat de obsesia pentru ordine, a cărui viaţă este bulversată de un chinez care este aruncat dintr-un camion în faţa magazinului său. Roberto îl ajută pe acesta să se ridice şi încearcă să pună lucrurile în ordine, conform naturii sale. Un fapt dificil, însă, deoarece niciunul dintre ei nu cunoaşte limba celuilalt şi Roberto nu obişnuieşte să ceară ajutorul cuiva...

Alte premii

Cea de-a patra ediţie “Comedy Cluj” a oferit şi alte premii. Cel mai bun regizor a fost desemnată britanica Tanya Wexler. Filmul ei, “Hysteria/Isterie”, este o comedie romantică a cărei acţiune se petrece în secolul XIX. Filmul îi are în distribuţie pe Hugh Dancy, Maggie Gyllenhaal, Jonathan Price, Rupert Everett, Ashley Jensen. Cel mai bun scenariu a fost acordat lui Dick Clement & Ian La Frenais & Simon Maxwell  pentru “Killing Bono/Ucigându-l pe Bono” ( 2011, Marea Britanie/Irlanda). Bazat pe autobiografia lui Neil McCormick, “Am fost dublura lui Bono” este o celebrare amuzantă, aspră, sfâşietoare a iubirii de frate şi a gloriei eşecului, având pe fundal hiturile anilor ‚70 – ‚80. Dar lecţia cea mai importană este aceea referitoare la cum să nu devii un star rock.

În fine, Premiul pentru Cel mai Bun Actor într-un Rol Principal a plecat în China. El a fost atribuit actriţei Ke Shi (“UFO in Her Eyes/ OZN în ochii ei”, Germania/China,2011, regia Xiaolu Guo).

Excelenţa sa, Mălăele

Una dintre cele mai aşteptate distincţii ale serii a fost binenşeles Premiul Publicului, spectatorii având posibilitatea sa voteze filmul preferat pe parcursul celor nouă zile de festival. Premiul Publicului a fost acordat în acest an filmului Tom Sawyer (Germania, 2012, Regia Hermine Huntgeburth). Acest lucru s-a întâmplat după ce, cu numai câteva zile în urmă Premiul de Excelenţă al “Comedy Cluj” 2012 fusese acordat actorului şi regizorului Horaţiu Mălăele.

Recital Serge Bromberg

Festivitatea de decernare a distincţiilor a Festivalului Internaţional de Film “Comedy Cluj” 2012 a fost urmată de spectacolul-eveniment “Retour de Flamme”, un cine-concert susţiunut de Serge Bromberg ce ne-a purtat prin operele cinematografice ale altor timpuri, naïve sau incredibil de modern, acompaniind filmele mute la pian şi prezentând fiecare peliculă într-un mod glumeţ şi pasionant. Recitalul Serge Bromberg a fost intens savurat de public pentru că doincolo de acompanierea la pian a unor producţii mute, alb-negru sau colorizate ulterior, francezul un adevărat curs de restaurare şi istoria cinematografiei.

×
Subiecte în articol: film comedie castigatori