x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film "Concertul", nominalizat la Oscarurile italiene

"Concertul", nominalizat la Oscarurile italiene

09 Apr 2010   •   00:00

Lungmetrajul "Concertul" de Radu Mihăileanu a fost nominalizat la categoria "cel mai bun film din Uniunea Europeană" la premiile David di Donatello 2010, echivalentul italian al Oscarurilor, care vor fi decernate la Roma, la 7 mai, relatează cineuropa.org., citat de Mediafax.

La categoria "cel mai bun film din Uniunea Europeană", cei 1.500 de membri ai Academiei de film italiene au selecţionat lungmetrajele "Concertul" de Radu Mihăileanu, "Das Weisse Band" de Michael Haneke, "Un Prophète" de Jacques Audiard, "Soul Kitchen" de Fatih Akin şi "Welcome" de Phillip Lioret. Filmul italian "La Prima Cosa Bella", de Paolo Virzi, este considerat marele favorit al acestei gale, având 18 nominalizări.

Recent, echipa filmului "Concertul" a primit două premii César, pentru sunet, respectiv pentru cea mai bună coloană sonoră. Radu Mihăileanu a mai obţinut un premiu David di Donatello în 1999, pentru filmul "Trenul vieţii/ Train de vie".

Comedia dramatică "Le concert/ Concertul", care a avut premiera românească la 20 noiembrie 2009, îl are în centru pe Andrei Filipov, dirijorul orchestrei Teatrului Balşoi şi cel mai mare dirijor din Uniunea Sovietică, concediat în plină glorie pentru că a refuzat să se despartă de muzicienii săi evrei. Treizeci de ani mai târziu, Filipov încă mai lucrează la Teatrul Balşoi, dar ca om de serviciu, când, într-o noapte, în timp ce curăţa biroul directorului în funcţie, sustrage un fax prin care orchestra rusă era invitată să cânte la Paris, la faimoasă sală Pleyel. Astfel, el îşi cheamă foştii colegi pentru ca împreună să treacă drept membrii Orchestrei Balşoi.

Lungmetrajul "Concertul" a fost filmat în proporţie de aproximativ 60% în România, o săptămână la Moscova şi restul la Paris. Potrivit lui Radu Mihăileanu, filmările din România s-au desfăşurat la studiourile Castel Film, dar şi în alte locuri din Bucureşti, printre care Institutul "Ana Aslan" şi Arenele Romane.

În afara peliculei lui Virzi, premiul pentru cel mai bun film italian va fi disputat între "L'Uomo Che Verra" de Giorgio Diriti (16 nominalizări), "Vincere" de Marco Bellocchio (15 nominalizări), "Baaria" de Giuseppe Tornatore (14 nominalizări) şi "Mine Vaganti" de Ferzan Ozpetek (12 nominalizări). Ceremonia de decernare a premiilor David di Donatello va fi transmisă în direct de postul de televiziune Rai Cinema, începând cu ora 18:30, şi în reluare, de postul Rai Uno, începând de la ora 23:20.

×
Subiecte în articol: film