x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Crime la... Palat. Prima ediţie "Mystery & Thriller Festival 2011".

Crime la... Palat. Prima ediţie "Mystery & Thriller Festival 2011".

de Bogdan Hrib    |    21 Iun 2011   •   21:00
Crime la... Palat. Prima ediţie "Mystery & Thriller Festival 2011".

Greu sa mai aduci oamenii la muzeu in zilele noastre. Sau cel putin asa pare. Pe vremuri, doi cate doi, tinandu-ne de mana, cu tovarasa inva­ta­toare in frunte, aflam despre istoria sau frumusetile patriei noastre, fara sa stim cate... fictiuni propagandistice inghiteam pe nestiute. Astazi, istoria mai ascunde prin cotloane inguste tot felul de adevaruri incomode. Si asa va mai fi o vreme sau pentru totdeauna...

Asadar sa vorbim despre fictiunile zilelor noastre. Adica fictiunile asumate si recunoscute. Despre carti si despre filme.
Despre Mystery & Thriller Festival 2011, prima editie, care va avea loc la Muzeul Munici­piului Bucuresti, adica la elegantul Palat Sutu, chiar in centru, vizavi de Universitate, de joi, 23 iunie, pana duminica, 26 iunie.

Sa pornim cu inceputul. Acum vreo doi ani si ceva se infiinta o editura noua, un im­print, cum se zice mai pe ameri­ca­neste, cu numele Crime Sce­ne si cu intentia declarata de a edita numai romane de aventuri, politiste, thrillere si tot ce mai cuprinde larga paleta a genului. Se adunau acolo eforturile reunite ale grupului editorial Tritonic si ale trustului media Flacara. Editorii nu do­reau doar traduceri, ci si ro­ma­ne romanesti. Dar unde se aflau autorii acestora? In afara de George Arion, un ultim mohican al policier-ului romanesc, altii se cam pierdusera pe drum sau inca nu se nascusera. Si totusi ei au aparut incet-incet, venind din alte zone literare, ca Oana Stoica Mujea dinspre fantasy sau din alte zone geo­gra­fice ca Monica Ramirez din Ame­ri­­ca. Au fost cooptati si experimentati scriitori ca Lucia Verona si Stelian Turlea, cei care nu s-au ferit sa re­cu­noasca placerea de a scrie crime, chiar daca multi dintre cititorii ro­mani considera inca acest gen un fel de film de serie B a literaturii noastre. A urmat apoi un pas necesar si natural – infiintarea Romanian Crime Writers Club in aprilie 2010. Si incet grupul s-a marit: Adrian Onciu, Emil Simionescu, Alex Mihalcea, Andra Pavel...

La Gaudeamus in noiembrie anul trecut, Clubul roman de... Crime a acordat primele sale distinctii, acolo Jurnalul National a primit premiul pentru promovarea genului pe anul 2010, iar Denis Grigorescu a debutat la concursul de manuscrise cu romanul Criminali in paralel.

In aprilie 2011, AIEP – IACW (International Association of Crime Writers) a acceptat ca RCWC sa se alature asociatiei ca national branch. La inceputul lunii iunie, la Zürich, am avut ocazia sa vorbesc scriitorilor din doua mari zone lingvistice: cea engleza si cea germana despre... maretele realizari ale autorilor romani. Am reusit sa-i las cu gurile cascate, pentru ca habar n-aveau ca in Romania se scrie... noir. Iar cand le-am spus ca in mai putin de un an vor aparea mai multe romane romanesti traduse in engleza, am reusit sa trezesc zambete admirative si probabil un pic de invidie...
Ultimul pas este prima editie a Mystery & Thriller Festival, unde sunt asteptate edituri cu... state vechi in aceasta zona: Rao, Trei, Tritonic, Crime Scene, Vremea si mai tanara Ramirez Books. De ce ne adunam intr-un festival aparte? Pentru ca cititorii nostri sa poata avea intr-un singur loc toate cartile pe care le iubesc si le doresc si, mai ales, pentru a putea sta de vorba cu autorii preferati. Pentru ca speram ca printre autorii preferati sunt si romani. Ei vor fi cu totii aici la Palatul Sutu de joi pana duminica.
Si vom vorbi cu totii in fiecare zi pe cate o alta tema.

Joi, 23 iunie, la ora 18:00, Zile ucigase la Zürich, despre Conferinta AIEP-IACW si despre situatia traducerilor in lume – Cand, cum, unde si cum vor fi tradusi autorii romani? Vineri, 24 iunie, tot la 18:00, sosesc la raport ai nostri cu tema Policier à la roumaine, proiecte de viitor, urmatoarea Gala RCWC din toamna de la Gaudeamus si despre un proiect frumos la care inca visam, aducerea unor autori celebri din strainatate pentru Romanian Crime Nights.

Sambata, 25 iunie, la 17:00, lansari cu noi titluri ale editurilor participante, precedate de o dezbatere aprinsa despre situatia pietei de carte din Romania – Publicati, dar nu vindeti?

Vor fi la Palatul Sutu George Ari­on cu Fortareata nebunilor, Stelian Turlea cu romanul Iesi din rand, A 4-a tinta a lui Emil Simionescu, Sarutul mortii al duetului feminin Oana Stoica Mujea si Andra Pavel, Monica Ramirez cu cele doua vo­lume din Identitati secrete si, cu voia domniilor voastre, Ucideti generalul de Bogdan Hrib.

Carti multe, autori simpatici, lume buna. Un parteneriat cu Asociatia Scriitorilor din Bucuresti. Ce mai asteptati? Veniti. Nu aveti nimic de pier­dut! (Nu am pomenit nimic despre marile reduceri! O sa le vedeti la fata locului...) Si, in plus, Muzeul Municipiului Bucuresti va asteapta. Impuscati mai multi iepuri dintr-odata. Doi, cel putin! Carti si istorie. Nu credeti ca merita?

×
Subiecte în articol: thriller