x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Doliu în cinematografia românească! A murit actriţa Marina Procopie, cunoscută pentru rolul din „Adela”

Doliu în cinematografia românească! A murit actriţa Marina Procopie, cunoscută pentru rolul din „Adela”

07 Iul 2018   •   09:54
Doliu în cinematografia românească! A murit actriţa Marina Procopie, cunoscută pentru rolul din „Adela”

Actriţa Marina Procopie, cunoscută pentru rolul din „Adela”, a murit. Anunțul a fost făcut de către Grupul de Acțiune pentru Monarhie și Democrație. 

Actrița Marina Procopie a pierdut lupta cu o boală gravă. De mai bine de 10 ani reușise să țină o afecțiune neoplazică sub control, dar agravarea recentă a bolii a dus la tragedie , potrivit dcnews.ro. 

Marina Procopie s-a născut în 1959, în Bucureşti, şi a absolvit, în 1984, Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ''I. L. Caragiale'' din Bucureşti, Facultatea de Teatru, secţia actorie. 

A început să joace pe scena Teatrului de Nord din Satu Mare, interpretând o serie de roluri, în perioada 1984-1990: Londa în ''Cum se cuceresc femeile'' de Woody Allen (regia Cristian Ioan), Daniela în ''Simple coincidenţe'' de Paul Everac (regia Paul Everac), Lăcrămioara în ''Trandafirii roşii'' de Zaharia Bârsan (regia Zoe Anghel). 

În aceeaşi perioadă a jucat şi o serie de roluri în filme ca: ''Prea cald pentru luna mai'' (regia Cristian Ioan, 1982), ''Adela'', (regia Mircea Veroiu, 1985), ''Colierul de turcoaze'' (regia Gh. Vitanidis, 1986), ''Există joi?'' (regia Adrian Petringenaru, 1989), ''Cucerirea Angliei'', (regia Sergiu Nicolaescu, 1989). 

În 2004 a interpretat rolul doamnei Craioveanu din filmul ''Orient Express'', regizat de Sergiu Nicolaescu. 
Pentru Marina Procopie, filmul de suflet este ''Adela'', în care i-a avut parteneri pe actorii Florina Luican, Adrian Pintea, Jana Gorea, George Motoi, Valeria Seciu, Ştefan Sileanu, dar mărturiseşte că o importanţă deosebită a avut-o colaborarea sa, la mai multe filme, cu regretatul actor şi regizor Sergiu Nicolaescu.

După cinci ani, s-a reîntâlnit cu Sergiu Nicolaescu pe platourile de filmare, pentru filmul ''Carol I'' (2009), în care a dat viaţă rolului regina Elisabeta. 

Din 1990 a jucat la Teatrul ''Ion Creangă'' din Bucureşti. Printre rolurile interpretate la acest teatru se numără: Sares în ''Ce nemaipomenită harababură'', de Eugen Ionescu (regia Grigore Gonţa, 1990); Janet în ''Wally's café'' de Sam Bobrik şi Ron Clark (regia Emil Mandric, 1991); Drac, Talpa Iadului în ''Ivan Turbincă'' de Ion Creangă (regia Cornel Todea, 1992); Clarice în ''Regele cerb'' de Carlo Gozzi (regia Florentina Enache, 1996); Mary în ''Micul Lord'' de Frances Hodgson Barnett (regia Constantin Dicu, 1998); Miranda în ''Prinţ şi Cerşetor'' de Mark Twain (regia Constantin Dicu, 1999); Ciorolina în ''Crăiasa Zăpezii'' de Hans Christian Andersen (regia Boris Petroff, 2000); Cetăţeancă, Precupeaţă, Dansatoare, Mamiţica în ''Voi scandal cu orice preţ!'' de I. L. Caragiale (regia Cornel Todea, 2001); Edith în ''David Copperfield'' de Charles Dickens (regia Cornel Todea, 2001).

Dintre rolurile interpretate pe scena Teatrului ''Ion Creangă'', cel care i s-a ''lipit ca o etichetă'' a fost cel al eroinei principale din ''Albă ca Zăpada'' de fraţii Grimm.

×
Subiecte în articol: marina procopie