x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film EL GRECO/Pictor al lui Dumnezeu

EL GRECO/Pictor al lui Dumnezeu

de Loreta Popa    |    22 Feb 2009   •   00:00
EL GRECO/Pictor al lui Dumnezeu

Filmul El Greco, al cărui scenariu se bazează pe adaptarea liberă a lucrării "Greco - Pictorul lui Dumnezeu", este o biografie fictivă semnată de Dimitris Siatopoulos.



Filmul a avut premiera în 2007, dar a intrat pe ecranele noastre abia acum. Majoritatea actorilor din distribuţie sunt greci, iar personajele spaniole sunt interpretate de actori de limba spaniolă, excepţia fiind Nick Ashdon, interpretul lui El Greco. E destul de greu să determini spectatorii de astăzi să reziste la un film biografic. Din nefericire, regizorul Yannis Smaragdis a reuşit doar o trecere în revistă a vieţii acestui personaj incredibil şi interesant, pe numele lui El Greco, a adăugat costumele de epocă şi astfel a apărut un film bun de difuzat pe micul ecran, nicidecum pe unul mare.

O VIAŢĂ. Filmul se concentrează pe perioada spaniolă a lui El Greco şi pe conflictul avut de acesta cu prelatul Nino De Guevara, ajuns Mare Inchizitor. Din nefericire, între actorii din distribuţie nu există alchimie, iar scena din faţa inchizitorilor, care ar fi trebuit să fie teribilă, este una de o simplitate deloc la locul ei. Relaţia dintre cele două personaje, El Greco şi maleficul Guevara, este redusă la conflictul dintre bine şi rău, iar pictorul are totuşi ceea ce lui Guevara îi lipseşte, şi anume credinţa adevărată. Liber şi victorios, El Greco a reuşit să devină nemuritor prin operele sale, admirate secole de-a rândul.

Un câştig al acestui film este muzica lui Vangelis, care lansa în 1995 "A tribute to El Greco" cu Monserrat Caballe, iar în 1996 compunea coloana sonoră pentru un alt film al lui Iannis Smaragdis, CAVAFY. De aceea, poate nu întâmplător, a semnat şi muzica de la "El Greco".

 

Un clan ciudat de greci, cretanii

Iannis Smaragdis, regizorul filmului, s-a născut în Heraklion, în Creta, la 300 de metri de casa lui El Greco. A trăit sub cerul care l-a născut pe el, a fost botezat în apa mării în care a înotat el, a iubit aceiaşi cretani care l-au adus pe lume şi a tânjit după aceleaşi peregrinări dincolo de orizontul mărilor care ţin prizonieră insula, Creta.

"Cretanii sunt un clan ciudat de greci, cu trăsături proprii, distinctive. Nu fac compromisuri şi sunt liberi (ca El Greco şi ca scriitorul Nikos Kazantzakis), însă iubesc plăcerile vieţii şi aventura (încă o dată, ca El Greco şi eroul de ficţiune Zorbas)", spune Iannis Smaragdis.

×
Subiecte în articol: un film greco