x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Eu când vreau să huidui, huidui

Eu când vreau să huidui, huidui

de Ema-Augusta Banu    |    29 Mar 2011   •   19:29
Eu când vreau să huidui, huidui
Sursa foto: Dragoş Savu/Intact Images

158774-dragos-savu-intact-img-9742.jpgA fost o ediţie controversată, dominată de lungmetrajul de debut al lui Florin Şerban: „Eu când vreau să fluier, fluier”, producţie care a câştigat şapte „omuleţi” GOPO, inclusiv pentru „Cel mai bun film al anului 2010”. Decernarea râvnitului trofeu a fost întâmpinată cu aplauze, dar şi cu insistente huiduieli venite din partea unor persoane din sală, vădit nemulţumite de decizia juriului.

Huiduit sau nu, lungmetrajul produs de Cătălin şi Daniel Mitulescu a reuşit să-şi adauge în palmares pre­miul pentru: „cel mai bun film de debut”, „cel mai bun regizor”, „cea mai bună actriţă în rol secundar” – Clara Vodă, premiul „tânăra spe­ranţă” – George Piştereanu, „cel mai bun sunet” şi premiul publicului, pentru filmul românesc cu cel mai mare succes de box office în 2010, cu 55.858 de bilete vândute.

Pe locul doi, filmul lui Titus Muntean – „Caravana Cinemato­gra­­fică”, a obţinut statuete  în cadrul galei prezentate de Andi Moisescu la Cyrstal Palace Ballrooms, la sec­ţiunea „cea mai bună muzică originală”, „cea mai bună scenografie”, „cele mai bune costume”, „cel mai bun machiaj şi cea mai bună coafură” şi trofeul acordat lui Vivi Drăgan Vasile de Asociaţia Directorilor de Imagine din România.

Mai departe, „Medalia de onoare” (r. Peter Călin Netzer), „Portretul lup­tătorului la tinereţe” (r. Constantin Popescu Jr) şi „Autobiografia lui Ni­colae Ceauşescu” (r. Andrei Ujică) şi-au adjudecat fiecare câte două trofee. Filmul lui Netzer o obţinut premiul pentru „cel mai bun actor în rol principal” revenit lui Victor Rebenciug şi „cel mai bun scenariu” – Tudor Voican. Aflat la prima nominalizare din carieră pentru o statuetă GOPO, Bog­dan Dumitrache, pentru rolul Lau­rian Haşiu „Leu” din filmul „Por­tretul luptătorului la tinereţe”, a ob­ţinut trofeul la categoria „cel mai bun actor într-un rol secundar”, în timp ce Liviu Marghidan, pentru acelaşi film, a obţinut premiul pentru „cea mai bună imagine”. „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” s-a ales cu statuete pentru „cel mai bun documentar” şi „cel mai bun montaj”.

„Marţi, după Crăciun” s-a înscris şi el în palmaresul Galei, câştigând trofeul pentru „cea mai bună actriţă în rol principal”. Maestrului Rebenciug i-a revenit sarcina de a citi textul scris de organizatori privind no­mi­nalizările: Ozana Oancea este aşadar „o fiică, o mamă, un suflet” în „Felicia înainte de toate”, Maria Popistaşu joacă, în „Marţi, după Crăciun”, rolul amantei, lucru „foarte incomod şi în viaţă, şi în film”, iar „omuleţul” i-a revenit Mirelei Oprisor, „soţia şi mama” din „Marţi, după Crăciun”. „Îl cam meritam”, a spus aceasta, pe scenă, citându-l pe scenograful Pamfil Francois.

Victor Rebengiuc a fost singurul care a reuşit să ridice publicul de pe scaun, în ropote de aplauze, atunci când i s-a decernat premiul pentru „cel mai bun actor în rol principal”. Ar­tistul a mulţumit şăgalnic audienţei, lăsând loc „laurilor” pentru Ion Besoiu, actorul care a primit pre­-

miul pentru întreaga activitate: „Victore, se pare că e seara bătrânilor”, a spus Besoiu catre Rebengiuc, adău­gând cu umor că apreciază acordarea acestui trofeu în luna când „a împli­nit 40 de ani de când a împlinit 40. Nu ştiu dacă trebuia să mi-l daţi acum, poate trebuia să mai aştept. Cei care au hotărât să mi-l dea au gândit bine probabil şi eu nu vreau să-i contra­zic”. Nici noi.

×
Subiecte în articol: film