x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Festivalul Filmului Românesc la Londra

Festivalul Filmului Românesc la Londra

21 Iun 2010   •   00:00
Festivalul Filmului Românesc la Londra

Corneliu Porumboiu, Dan Piţa şi Victor Rebengiuc, dar şi tânăra actriţă Ada Condeescu se numără printre invitaţii celei de-a şaptea ediţii a Festivalului Filmului Românesc de la Londra (2-4 iulie), eveniment care se va desfăşura la Cinematograful Curzon din cartierul londonez Mayfair. Festivalul va aduce în prim-plan o serie de pelicule recente, premiate la festivaluri internaţionale, printre care "Poliţist, adjectiv" de Corneliu Porumboiu, "Medalia de onoare" de Călin Netzer şi "Eu când vreu să fluier, fluier" de Florin Şerban.

Proiecţiile vor fi urmate de sesiuni de discuţii cu Corneliu Porumboiu, actorul Victor Rebengiuc, protagonistul din "Medalia de onoare", şi Ada Condeescu, care şi-a făcut debutul în filmul lui Florin Şerban "Eu când vreau să fluier, fluier", premiat anul acesta la Berlinală.
Printre lungmetrajele care vor fi prezentate la Londra figurează şi un film - "Faleze de nisip" (1983), în regia lui Dan Piţa -, regizorul urmând să răspundă şi el întrebărilor publicului după proiecţie, alături de Victor Rebengiuc, care joacă în acest film.

Totodată, vor fi proiectate şi o serie de scurtmetraje româneşti: "Colivia" de Adrian Sitaru, "Nunta lui Oli" de Tudor Jurgiu şi "Muzica în sânge", de Alexandru Mavrodineanu. Pe lângă proiecţii, Centrul Cultural Român mai organizează şi o serie de evenimente speciale, printre care un masterclass susţinut de Corneliu Porumboiu, precedat de proiecţia primului său lungmetraj - "A fost sau n-a fost?" - la London Film School, proiecţia documentarului "Ministerul Adevărului", produs de Televiziunea Română, care ilustrează cenzura practicată în România comunistă şi în care va fi prezentată povestea filmului "Faleze de nisip", interzis imediat după lansare, cu invitaţii Dan Piţa, Victor Rebengiuc şi Stejărel Olaru, la sediul Fundaţiei Raţiu, şi proiecţia documentarului "Noul val din filmul românesc" (2008), de Marius Doicov şi Vincent Guyottot, cu invitaţii Dan Burlac şi Magda Mihăilescu. (C.S.)

×
Subiecte în articol: film