x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Fierbinte pe EUtube

Fierbinte pe EUtube

de Mihai Stirbu    |    08 Iul 2007   •   00:00
Fierbinte pe EUtube
Sursa foto: http://www.youtube.com/EUtube/

Lansat pentru a informa despre acţiunile Uniunii Europene, canalul EUtube cuprinde materiale video şi imagini de arhivă.
Gemete, ruperi de haine, lustre care se zgălţăie... toate aceste secvenţe sunt adunate intr-un videoclip de 44 de secunde care a stărnit multe controverse.

Lansat pentru a informa despre acţiunile Uniunii Europene, canalul EUtube cuprinde materiale video şi imagini de arhivă.
Printre acestea este găzduit şi un videoclip care a născut controverse.

Gemete, ruperi de haine, lustre care se zgălţăie... toate aceste secvenţe sunt adunate intr-un videoclip de 44 de secunde care a stărnit multe controverse. Videoclipul debutează cu o pereche de tineri care işi rup hainele, dar imaginile video prezintă alte 18 perechi surprinse in momente intime. Intitulat "Cinefililor le va plăcea acest lucru!" şi care se incheie cu apelul "Haideţi să ne unim", videoclipul este compus din scene erotice preluate din filme europene, ca Amélie, La mala educacion, Goodbye Lenin, The Dreamers, La vita e bella, şi este primul astfel de material dintr-o serie de patru care vor rula in cinematografele din Europa pentru a promova fondul european MEDIA, care distribuie producţii cinematografice europene la nivelul statelor comunitare.

REACŢII. O serie de voci au criticat modul in care UE se autopromovează in videoclipul de 44 de secunde. Purtătorul de cuvănt al Comisiei Europene pe probleme de media, Martin Selmayr, a declarat că a primit numeroase plăngeri din partea polonezilor in legătură cu o astfel de scenă erotică care prezintă doi bărbaţi. "UE nu este indoctrinată religios, credem in libertatea de expresie şi in creativitatea artistică", a declarat acesta, adăugănd că scenele prezentate in videoclip sunt preluate din filme premiate şi că Executivul European este măndru de bogata moştenire cinematografică.

METODE. "Ce aş putea să spun? Este o chestiune de gust. Nu trebuie să ne rezumăm doar la comunicate de presă. Aceste videoclipuri explică mai bine activitatea UE", a declarat, la răndul său, purtătorul de cuvănt pe probleme de comunicare al UE, Mikolaj Dowgielewicz, care coordonează activitatea site-ului EUtube, citat de The Daily Mail. Uniunea Europeană susţine controversatul videoclip, motivănd că demersul se inscrie in principiul libertăţii de expresie promovat de Bruxelles. Acesta este unul dintre cele mai populare videoclipuri vizionate pe site-ul deschis recent de Comisia Europeană, EUtube, cu peste 3.000.000 de accesări pănă in prezent. Cei care doresc sa vizualizeze videoclipul o pot face accesănd adresa de internet http://www.youtube.com/EUtube secţiunea "Culture, education and youth" şi alegănd "Film lovers will love this!".

PROIECT. Canal EUtube cuprinde materiale video şi imagini de arhivă din istoria de 50 de ani a Uniunii Europene. Clipurile sunt disponibile in prezent doar in limba engleză, dar reprezentanţii UE au spus că acestea vor fi traduse in franceză şi germană.

"Este foarte important pentru Comisia Europeană să folosească toate mijloacele de comunicare pe care le are la dispoziţie pentru a informa cetăţenii", a declarat comisarul de comunicare Margot Wallstrom. "Noi nu putem ignora evoluţia internetului din ultimii ani şi, in special, popularitatea site-urilor cu conţinuturi video, precum YouTube", a mai explicat oficialul european. Platforma YouTube, deţinută de Google, este cea mai utilizată platformă online din lume. Revista Time a denumit YouTube drept cea mai importantă invenţie a anului 2006.

×
Subiecte în articol: un film