x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Film documentar artistic pentru popularizarea caietelor lui Eminescu

Film documentar artistic pentru popularizarea caietelor lui Eminescu

de Diana Scarlat    |    22 Ian 2019   •   16:19
Film documentar artistic pentru popularizarea caietelor lui Eminescu

Ziua Culturii Naționale va fi celebrată printr-un eveniment unic, dedicat caietelor lui Mihai Eminescu. În cadrul evenimentului, care va avea loc duminică, 27 ianuarie 2019, de la ora 19.00, la Palatul Cesianu-Racoviță (str. C. A. Rosetti nr. 5), va fi prezentat, în premieră, filmul “Cufărul”, documentar artistic bazat pe un spectacol de muzică și poezie. După vizionarea filmului dedicat marelui poet Mihai Eminescu, publicul este invitat să participe la o sesiune de dezbateri tematice, împreună cu academicianul Alexandru Surdu, actorul Dorel Vișan și interpreta de jazz Luiza Zan. Interpreta va susține și un recital de jazz, urmând a fi acompaniată de pianistul Tajti Albert. Intrarea este liberă.

 

Descifrarea și editarea manuscriselor lui Eminescu reprezintă un moment de glorie al culturii române. S-au scris mai multe articole despre acest subiect și, cu toate acestea, publicul larg nu cunoaște importanța pentru cultura română a cercetării și facsimilării celor 44 de caiete ale poetului aflate la Biblioteca Academiei Române. Caietele lui Eminescu au o istorie aparte, iar unul dintre personajele-cheie ale acestor istorii este filosoful român Constantin Noica, cel care, în anul 1975 publica lucrarea “Eminescu sau gânduri despre omul deplin al culturii românești”, comparând manuscrisele marelui poet cu celebrele caiete ale lui Leonardo Da Vinci și cu cele ale lui Paul Valery.

 

„E un miracol că-l avem pe Eminescu, păstrat întreg în chipul lui interior, în 44 de manuscrise. Va fi un alt miracol când îl vom reda vieții, cu o clipă înainte de a se stinge a doua oară, în cele peste 7000 de file ce putrezesc”, scria Constantin Noica. Filmul “Cufărul”, în regia lui Cristian Radu Nema și Mimis Ravanis, este un documentar artistic ce își propune să răspundă la întrebarea “Ce sunt caietele lui Eminescu?”, purtând spectatorii prin lumea fascinantă a tinereții eminesciene, unde tânărul poet, însoțit de cufărul său cu manuscrise, călătorește spre Viena, Berlin, București sau Iași.

 

Filmul constituie o metodă accesibilă publicului de a înțelege importanța pe care manuscrisele au avut-o în crearea unui cadru cultural și identitar în România sfârșitului de veac XIX și început de secol XX, propulsând personalitatea lui Mihai Eminescu la dimensiuni enciclopedice universale. Manuscrisele ne arată că Eminescu nu este doar poetul național, ci reprezintă reperul întregii culturi române prin excelență.

×