x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Filmele premiate la IPIFF 2008

Filmele premiate la IPIFF 2008

de Maria Sârbu    |    21 Iul 2008   •   00:00
Filmele premiate la IPIFF 2008

Cea de-a III-a ediţie a Festivalului Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi – IPIFF – desfăşurată timp de o săptămînă la Constanţa şi Mamaia, s-a încheiat sîmbătă cu acordarea a 14 premii.

Cea de-a III-a ediţie a Festivalului Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi – IPIFF – desfăşurată timp de o săptămînă la Constanţa şi Mamaia, s-a încheiat sîmbătă cu acordarea a 14 premii.

 
Să pui la cale un festival de film pe litoral în plin sezon estival este un mare risc, dar organizatorii şi l-au asumat. Rişti să nu ai atîţia spectatori în sălile de cinema cît ţi-ai dori. Cu atît mai mult cu cît au fost programate aproape în acelaşi timp mai multe filme din concurs, la cele trei secţiuni competitive. Însă producătorul festivalului, Dinu Tănase, a apreciat la final efortul de a menţine trei ani consecutiv acest eveniment. "Am observat că festivalul s-a aşezat bine pe picioarele lui. Această ediţie e un început pentru viitor", a spus el la gala de decernare a premiilor, desfăşurată sîmbătă la Naţionalul din Constanţa.

 

FESTIVITATE. Gazda Galei a fost Maia Morgenstern, care a invitat pe rînd, pe scenă, personalităţi din lumea filmului pentru a înmîna trofeele sau pentru a le primi. La secţiunea lungmetraj ficţiune, la care au fost selectate pentru concurs opt filme (două fiind româneşti), învingătoare a fost producţia Domino Film "Restul e tăcere", în regia lui Nae Caranfil. Deoarece e un festival al producătorilor, premiul l-a ridicat Cristian Comeagă. Juriul a acordat acestui film Marele Premiu în "detrimentul" celorlalte şapte, printre care "Nu există ţară pentru bătrîni" al fraţilor Coen – patru Premii Oscar. Trofeul pentru cel mai bun film a fost acordat lui Vlad Feneşan, iar Trofeul pentru cea mai bună regie Ivanei Mladenovic. Pătru Păunescu a primit Trofeul pentru cea mai bună imagine, iar Carola Diekmann din Germania pentru cel mai bun scenariu. Trofeul pentru cel mai bun film documentar i-a revenit lui Thomas Ciulei – "Podul de Flori".

La secţiunea scurtmetraj ficţiune, cîştigătoare au fost două producţii – "A Day In A Life" (Belgia) şi "La drumul mare", regia Gabriel Sîrbu, producător Vivi Drăgan Vasile. Printre alte distincţii se numără Premiul Criticii – Radu Gabrea, pentru "Căutîndu-l pe Schwartz: România! România!"; Premiul Consiliului Judeţean Constanţa – Stefan Stuckert – "Medium Rare"; Premiul Publicului – Sergiu Nicolaescu – "Supravieţuitorul"; Premiul de Excelenţă – Andrei Blaier.

O serie de trofee "Marea Neagră" au primit şi studenţii şcolilor de film. Apropo, la anul va fi pe Litoral un festival de film pentru strudenţi, organizat de aceeaşi echipă a IPIF.

×
Subiecte în articol: arte film