x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Filmul de dragoste, în ton roz

Filmul de dragoste, în ton roz

de Maria Sârbu    |    21 Feb 2010   •   00:00
Filmul de dragoste, în ton roz
Sursa foto: /Jess VDS



Multe filme de dragoste la Festivalul de la Mons, care a început în acest week-end. Sunt în program peste 80 de lungmetraje şi 35 de scurtmetraje, structurate pe câteva secţiuni. Cinematograful românesc este invitatul de onoare la această a 26-a ediţie.

Oraşul Mons din Belgia e dantelat cu inimioare. Se desfăşoară Festivalul Filmului de Dragoste (FIFA - Festival International du Film d'Amour), iar simbolul acestei manifestări este o inimă "croită" din celuloid. Şi e în roz. Peste tot în acest milenar oraş vezi însemnul acestei sărbători a filmului: inimioare agăţate în vitrinele magazinelor, confecţionate fie din peliculă de film, fie din pânză, din hârtie, din plante şi flori. Aceeaşi imagine, cu inimioare, o descoperi şi în restaurante şi cafenele. În magazine, pungile pentru cumpărături au pe ele inimioare. Afişul FIFA, simplu dar atractiv, tronează pretutindeni. Materialelor promoţionale nu le lipseşte culoarea roz.

În aceeaşi nuanţă a venit îmbrăcată la Gala de deschidere, desfăşurată vineri seara la Teatrul Regal, şi actriţa franceză Macha Méril, "naşa" festivalului, care a dat un ton vesel sărbătorii.

FIFA este mândria locuitorilor din Mons. S-a simţit acest lucru la aceeaşi Gala de deschidere, unde a venit foarte multă lume. Preşedintele de onoare al manifestării, Elio Di Rupo, remarca cu această ocazie demersul educativ al FIFA, precum şi rolul pe care l-a avut festivalul în demersul obţinerii, pentru Mons, a statutului de Capitală Culturală Europeană în 2015.

Directorul FIFA, André Ceuterick, vorbea asistenţei despre acea sarcină pe care şi-o asumă echipa: de a acorda atenţie particularităţilor cinematografului dintr-o serie de ţări, în care filmul are o dezvoltare vădită, printre care şi România - invitatul de onoare al ediţiei 2010. Gazdele au salutat la Gală prezenţa ambasadorului României în Belgia, Ovidiu Dranga, precum şi a tinerei actriţe Maria Dinulescu, membru în Juriul competiţiei internaţionale. Prezenţa românească este, astfel, foarte vizibilă. În competiţia mare - secţiunea internaţională - participă două filme produse în România "WebSiteStory" de Dan Chişu şi "Cealaltă Irina" de Andrei Gruzsniczki - două debuturi în film artistic, care concurează alături de alte zece producţii sau coproducţii din lume.

În secţiunea Focus, consacrată filmelor realizatorilor din România sunt incluse lungmetrajele "Amintiri din epoca de aur" - proiectul lui Cristian Mungiu, realizat împreună cu mai mulţi regizori, "Hotel de lux" de Dan Piţa, "Francesca" de Bobby Păunescu, "Restul e tăcere" de Nae Caranfil şi scurtmetrajul "Bric Brac", regizat de Gabriel Achim. FIFA a realizat şi un catalog cu descrieri succinte ale acestor producţii, însoţite de două prezentări semnate de competenţii critici Magda Mihăilescu şi Cristina Corciovescu.

Fiecare seară trăită în festival este dedicată unei culturi. Va fi şi "seara românească", la 25 februarie, organizată cu sprijinul Ambasadei României în Belgia şi al Institutului Cultural Român.

Competiţia a început sâmbătă cu producţia sud-africană "Nothing But The Truth", în regia lui John Kani. A urmat "Le bel âge" de Laurent Perreau (France), care a ridicat sus ştacheta. În programe paralele rulează multe alte filme semnate de rigizori din diferite generaţii, printre care se regăseşte şi "Tinereţe fără tinereţe", pelicula realizată în România de Francis Ford Coppola. Publicul din Mons poate vedea acest film, cu titlul în franceză "L'omme sans âge" duminică seara, de la ora 21:30, în una din sălile complexului cinematografic Plaza Art, unde este deschisă şi o expoziţie de afişe prin care este prezentată o scurtă istorie a cinematografului românesc de-a lungul timpului.

Organizatorii oferă publicului, de asemenea, avanpremiere, o panoramă a filmului italian, retrospectiva "Les Amours", dar şi filme în secţiunile "Fantastiques", "Coups de coeur" sau "Regards croisés.

×
Subiecte în articol: film