x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film “Filmul de Piatra” – festivalul organizat de voluntari

“Filmul de Piatra” – festivalul organizat de voluntari

de Maria Sârbu    |    27 Aug 2014   •   19:48
“Filmul de Piatra” – festivalul organizat de voluntari
Sursa foto: Ionut RUSU

Trebuie să fii un împătimit al meseriei alese şi un îndrăgostit de locul în care te-ai născut, pentru a te implica într-un proiect precum cel iniţiat la Piatra Neamţ de cineastul Andrei Dăscălescu: Festivalul “Filmul de Piatra”. A VII-a ediţie a evenimentui desfăşurat, începând cu 2013 “fără subvenţii publice” şi numai pe bază de voluntariat, va fi organizată de aproximativ 80 de voluntari, susţinuţi de echipa Tăşuleasa Social.

La Piatra Neamţ festivalul va avea loc în zilele de 5, 6 şi 7 septembrie, în mai multe spaţii: în aer liber – în piaţeta de la Turnul lui Ştefan, pe vârful muntelui Cozla; în sala Teatrului Tineretului şi, pentru prima oară, după cum specifică Dăscălescu, “în singurul cinematograf din oraş rămas funcţional, dar aproape uitat”. Apoi, în alte trei zile – 8, 9 şi 10 septembrie – vor avea loc proiecţii la Piatra Fântânele (în campusul de voluntariat Tăşuleasa Social). Despre cinematograful din Piatra Neamţ, învăluit în nepăsarea celor care îl administrează şi care nu se ţin de promisiunea făcută comunităţii, Andrei Dăscălescu spune: “Nu am desfăşurat niciodată festivalul în cinematograf pentru că nu sunt condiţii demne de un festival de film, sau de un oraş care vrea să fie cochet şi turistic. Cu toate acestea, după ce am aşteptat atâţia ani renovarea promisă, ne-am propus să readucem publicul la cinema, cu speranţa că o sală plină va transmite un semnal”.

La “Filmul de Piatra” – 2014 ajung cele mai bune scurtmetraje româneşti. Au fost înscrise 205 pelicule şi alese pentru competiţie 45, iar în afara competiţiei 22. Fondatorul festivalului spune că filmul de scurt metraj românesc devine tot mai bun, de la an la an. În opinia sa, jumătate din producţiile înscrise au meritat să intre în competiţie la “Filmul de Piatra”.


×