x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Filmul "Despre oameni şi melci", de Tudor Giurgiu, aplaudat la scenă deschisă la Anonimul

Filmul "Despre oameni şi melci", de Tudor Giurgiu, aplaudat la scenă deschisă la Anonimul

08 Aug 2012   •   14:23
Filmul "Despre oameni şi melci", de Tudor Giurgiu, aplaudat la scenă deschisă la Anonimul

Peste 2.000 de spectatori au aplaudat in picioare filmul "Despre oameni si melci", de Tudor Giurgiu, care a deschis, marti noaptea, sectiunea dedicata cinematografiei romanesti la Festivalul Anonimul, care are loc in perioada 6 - 12 august, la Sfantu Gheorghe, in Delta Dunarii.
Filmul "Despre oameni si melci", cu Andi Vasluianu si Monica Barladeanu in rolurile principale, a fost prezentat la Anonimul inaintea premierei oficiale nationale din 14 septembrie.
Regizorul Tudor Giurgiu a declarat ca actiunea filmului se desfasoara in 1992 deoarece aceasta a fost una dintre cele mai frumoase perioade ale vietii lui.
"1992 a fost anul in care am avut primul job. Intindeam cabluri la concertul lui Michael Jackson. Cred ca am castigat 20 de dolari atunci", a spus regizorul. "Lucram cu un cameraman de la HBO si, in mare, nu faceam decat sa filmam oameni lesinati", a povestit Giurgiu la sesiunea de intrebari si raspunsuri de la finalul proiectiei.
"Am vrut sa fac un film mai lejer, un film apocaliptic, mai light", a spus Giurgiu.
"Trebuie sa ne recastigam un pic publicul (...), nu cred ca am facut un film epocal pentru istoria cinematografiei, dar cred ca am facut un film aproape de suflet", a mai spus Tudor Giurgiu.
La sesiunea de intrebari si raspunsuri a participat, de asemenea, actorul Andi Vasluianu.
Filmul "Despre oameni si melci" spune povestea unui grup de muncitori care lucreaza intr-o fabrica aflata in faliment, in Romania de la inceputul anilor '90. Totul se schimba cand unul dintre baieti gaseste o solutie inedita menita sa-i salveze colegii de la somaj si sa scoata uzina din faliment.
Acesta este cel de-al doilea lungmetraj in regia lui Tudor Giurgiu, dupa "Legaturi bolnavicioase" - cu Maria Popistasu, Ioana Barbu, Tudor Chirila -, care a avut premiera in Romania in 2006.
Pelicula ii are in distributie, pe langa Andi Vasluianu si Monica Barladeanu, pe Dorel Visan, Andreea Bibiri, Valeria Seciu, Ovidiu Crisan, Ion Grosu, Clara Voda, Alina Berzunteanu, Jean François Stevenin, Robinson Stevenin. Actorul francez Jean François Stevenin a avut roluri importante in filmele unor regizori precum François Truffaut, Jacques Rivette, Bertrand Blier, Jacques Demy si Jean-Luc Godard si a jucat pentru prima data intr-un film romanesc.
Scenariul filmului ii apartine jurnalistului Ionut Teianu, stabilit in Franta din 1991, dupa ce a absolvit Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti. Vivi Dragan Vasile semneaza imaginea, iar Vlaicu Golcea este compozitorul muzicii.
"Despre oameni si melci" este o coproductie a Libra Film (Romania) si Agat Films (Franta).
Lungmetrajul "The Door", de Istvan Szabo, care o are in distributie pe Helen Mirren, a deschis, luni, Festivalul International de Film Anonimul. Evenimentul va fi inchis, duminica, cu proiectia filmului "Albert Nobbs", cu Glenn Close in rolul principal.
In competitia festivalului au fost incluse sapte titluri, propuse de selectionerul Ludmila Cvikova, Head of International Programming la Institutul de Film din Doha. Printre acestea se numara filmul romanesc "Toata lumea din familia noastra", de Radu Jude, recompensat cu premiul Heart of Sarajevo la Festivalul International de Film de la Sarajevo 2012. Cele sapte lungmetraje concureaza pentru marele premiu al Festivalului de Film Anonimul, in valoare de 3.000 de dolari, trofeu acordat exclusiv pe baza voturilor exprimate de publicul prezent la evenimeTunt.

Mediafax

×
Subiecte în articol: film festival tudor giurgiu