x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Filmul "După dealuri” are distribuitori în peste 30 de ţări

Filmul "După dealuri” are distribuitori în peste 30 de ţări

de Maria Sârbu    |    26 Aug 2012   •   15:15
Filmul "După dealuri” are distribuitori în peste 30 de ţări

Cristian Mungiu e printre marii cineasti ai momentului - din lume. Acest "statut' i l-au dat cele doua succese de la Cannes: "4, 3, 2' si "Dupa dealuri'. Despre primul s-a vorbit si s-a scris mult. Dupa ce obtinuse "Palme d'Or' au urmat multe alte premii internationale si nationale. S-a vandut bine, ceea ce inseamna ca a fost vazut de multa lume de pe glob. Si asta in conditiile in care filmul este de autor si nu unul comercial. Cel de-al doilea – cu doua premii la Cannes, pentru scenariu si pentru interpretare feminina, e de asemenea la mare cautare. Dupa premiera mondiala de la sfarsitul lunii mai, de pe Croazeta, "Dupa dealuri' se cumpara bine. La ora actuala are distribuitori in peste 30 de tari. Vanzarile internationale sunt gestionate de distribuitorul "Wild Bunch'.

Este anuntata si premiera in Romania, in octombrie. Iesenii se lauda ca "Dupa dealuri' se va lansa intai in orasul lor, caci de acolo e Cristian Mungiu. Deocamdata, filmul merge la diverse mari evenimente cinematografice: a fost selectat si invitat in peste 25 de festivaluri din lume, ajungand in festivalurile de clasa A precum cele de la Sarajevo, Moscova, Karlovy Vary.

In toamna acestui an, pelicula va putea fi vazuta de publicul altor festivaluri importante de pe glob. Asa cum ne informeaza distribuitorul din Romania, "Voodoo Films', "Dupa dealuri' figureaza in selectia Festivalului International de Film de la Toronto (6 – 16 septembrie), cel mai important eveniment de gen din America de Nord. Lungmetrajul a fost inclus in sectiunea "Masters', consacrata celor mai celebrati cineasti ai momentului, alaturi de filmele regizorilor Michael Haneke ("Amour', premiat cu Palme d’Or), Abbas Kiarostami, Kim Ki-duk, Bernardo Bertolucci, Michael Winterbottom, Olivier Assayas.

Si la New York se va vedea "Dupa dealuri', la Festivalul de Film ajuns la a 50-a editie (28 septembrie – 14 octombrie), pe care il organizeaza Film Society of Lincoln Center. Filmul lui Mungiu a fost selectionat alaturi de alte 31 de productii apreciate. Prezenta peliculei va fi marcata pe continentul american si intre 1 si 8 noiembrie, perioada in care este programata premiera La Los Angeles, in cadrul AFI Fest, eveniment organizat de American Film Institute.

"Dupa dealuri' este inspirat de romanele non-fictionale ale Tatianei Niculescu-Bran. La crearea filmului, alaturi de Mungiu – autorul scenariului si al regiei – a fost Oleg Mutu (imaginea). Rolurile principale le detin actritele iesence, debutante in film: Cosmina Stratan (Voichita) si Cristina Flutur (Alina). Rolul principal masculin i-a revenit lui Valeriu Andriuta.

Lungmetrajul este produs de Mobra Films impreuna cu Why Not Productions (Franta), Les Films du Fleuve (Belgia), France 3 Cinema si Mandragora Movies (Romania). Filmul a fost realizat cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, al Eurimages si al Centre National du Cinema et de l’Image Animée – Franta.

×
Subiecte în articol: filmul distribuitori