x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Filmul "Luna verde", cu Placebo şi Pacea

Filmul "Luna verde", cu Placebo şi Pacea

de Maria Sârbu    |    12 Apr 2010   •   00:00
 Filmul "Luna verde", cu Placebo şi Pacea

"Luna verde", filmul regizat de Alexa Visarion, va fi lansat în cinematografe la 16 aprilie. Este o producţie Castel Film realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

Înainte ca pelicula "Luna verde" să fie văzută de publicul larg, Alexa Visarion a vorbit despre noua sa creaţie criticilor şi jurnaliştilor la o conferinţă de presă. Din punctul său de vedere, "Luna verde" este un film "ce aduce în discuţie, pe un plan obişnuit, tainele dinăuntru, tainele la nivel de relaţii personale, relaţii de familie, care au un traseu iniţiatic privind întâlnirea cu celălalt".

"E un film ce şi-a făcut un mediu al oamenilor inteligenţi, care au probleme­le lor. Tocmai pentru că sunt inteligenţi au probleme multiple. E vorba despre diversitate şi despre raportul între ceea ce există şi ceea ce se ascunde, se tăinuieş­te", spunea regizorul despre lungmetrajul scris de el împreună cu Iris Spiridon, studenta sa de la Regie.

Mai bine spus, po­veştile dintr-un scenariu de-al lui mai ve­chi, de prin anii '80, coincid cu po­veş­tile ei, scrise după ce Alexa Visarion dă­duse textul său studenţilor la clasa de Regie. A vrut să lase "creativitatea celor tineri să aducă noutate unei poveşti de demult". Iris Spiridon a fost cea care a transformat acel vechi scenariu "cel mai radical".

Re­gi­zorul Alexa a considerat că varianta ei e cea mai apropiată de el. Şi au început să lucreze. Le-a ieşit, aşa cum ara­tă sinopsi­sul, "o poveste contemporană, cu tineri aflaţi în căutarea fericirii, pe care şi-o în­chi­puie venind din întâlniri pe nevăzu­te cu persoane «agăţate» pe internet; din achi­ziţionarea de obiecte de artă; din con­­ducerea unei maşini de lux sau din muzici psihedelice, din teatru, din bani, din dragoste".


POVEŞTI DINĂUNTRU
Regizorul este conştient de faptul că multă lume, în special criticii, ar putea să nu înţeleagă filmul, de aceea a afirmat: "O primă vizionare clarifică nişte lucruri; s-ar putea ca la o a doua vizionare cine are răbdare şi are măcar un minim inte­res profesional să poată desluşi alte lu­cruri. Modul de a povesti în acest film aparţine unei suite de imagini care dă un anumit tip de incertitudine. (...) Filmul încearcă să povestească dinăuntrul lui, sfidează anumite lucruri, probabil unele sunt reuşite, altele nu. În final, nu este un accident în care vedem cine a murit, cum a murit, ci un accident care se întâmplă din cauza unei coincidenţe".

El a făcut referiri şi la lucruri folosite în film, ce ţin de "inteligenţa" personajelor: la un tablou de Ion Pacea, care poate fi "interpretat în multiple feluri" şi la "Pure morning", piesa celor de la Placebo, "a căror muzică este şi marca filmului".

Distribuţia este alcătuită din tineri ac­­tori precum Tudor Aron Istodor, Ioana A­nas­­tasia Anton, Marius Manole, Alexandru Potocean, Andreea Vasile. În roluri e­pi­­sodice apar Maia Morgenstern, Răz­van Vasilescu, Cătălina Mustaţă, Rodica Mandache ş.a. Apare şi regizorul Radu Afrim, fiind vorba în acest film şi despre teatru. Premiera cu "Luna verde" va avea loc vi­neri atât în Bucureşti, cât şi la Cluj şi Iaşi.

×
Subiecte în articol: film