x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film “Funeralii fericite”, în cinematograf de 100 de ani

“Funeralii fericite”, în cinematograf de 100 de ani

de Maria Sârbu    |    24 Noi 2014   •   12:42
“Funeralii fericite”, în cinematograf de 100 de ani

În cadrul Săptămânii Filmului Românesc de la Strasbourg, organizată de Institutul Cultural Român Bruxelles şi Asociaţia Studenţilor Români din Strasbourg în perioada 19 noiembrie – 9 decembrie, a avut loc sâmbătă, la Cinematograful Odyssée, prezentarea lungmetrajului “Funeralii fericite”, regizat de Horaţiu Mălăele (care e şi cap de afiş) pe un scenariu scris de Adrian Lustig. În sala destul de mare a Odyssée – unul dintre cele mai vechi cinematografe din Europa (sunt o sută de ani de la prima proiecţie) – au fost foarte mulţi tineri. Publicul nu s-a grăbit să părăsească sala la final, ci au fost interesaţi de prezenţa scenaristului şi producătorului Adrian Lustig, căruia i-a adresat diverse întrebări.

Despre această întâlnire Adrian Lustig a spus pentru Jurnalul Naţional: "După proiecţie nu a plecat nimeni din sală. Au stat toţi, am răspuns la întrebări timp de aproximativ o oră. Unii şi-au spus părerea despre film, afirmând că le-a plăcut povestea, scenariul, că le-a plăcut ce a făcut Horaţiu Mălăele. Erau mulţi care au văzut şi filmul “Nunta mută” (lungmetraj realizat de aceiaşi Horaţiu Mălăele şi Adrian Lustig – n.r.), făcând comparaţii, discutând pe marginea ambelor pelicule. M-am bucurat că la film şi la discuţie au fost şi mulţi tineri din Basarabia. Publicul s-a interesat despre cum s-a filmat «Funeralii fericite», despre semnificaţia simbolurilor din film, căci este vorba despre un film suprarealist...”.

Potrivit organizatorilor, la Zilele Filmului Românesc au fost programate proiecţiile a mai multor producţii cinematografice (lungmetraje şi scurtmetraje), printre care primul film în dialect aromân "Nu sunt faimos, dar sunt aromân" de Toma Enache, "Dialoguri terapeutice" de Andrei Georgescu, "La limita de jos a cerului" de Igor Cobîleanski sau “Chefu’” de Adrian Sitaru, “Şanţul” de Adrian Silişteanu”.




×
Subiecte în articol: Funeralii fericite Horatiu Malaele