x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Globurile de Aur 2010: Avatar, cel mai bun film

Globurile de Aur 2010: Avatar, cel mai bun film

de Adriana V. Paduraru    |    18 Ian 2010   •   00:00
Globurile de Aur 2010: Avatar, cel mai bun film
Sursa foto: Valerie Macon/AFP Photo

La 12 ani de la succesul uriaş avut cu Titanic, James Cameron dă din nou lovitura. De data aceasta cu Avatar, filmul 3D care a cucerit duminică noapte două Globuri de Aur. Producţia aflată de cinci săptămâni în fruntea box-office-ului american pare de-acum marele favorit în cursa pentru Oscar.

James Cameron şi filmul său Avatar sunt marii câştigători ai celei de-a 67-a gală de decernare a Globurilor de Aur. Pelicula semnată de Cameron a obţinut două premii din cele patru categorii la care fusese nominalizat: Cel mai bun film-dramă şi Cel mai bun regizor. Cele două distincţii primite duminică noapte netezesc astfel drumul către mult râvnitul Oscar, în ciuda faptului că filmul lui Cameron nu s-a bucurat de aprecierea mai multor asociaţii de critici de film din Statele Unite. Aşa cum s-a întâmplat cu The Hurt Locker, peliculă semnată de Kathryn Bigelow. Bigelow a pierdut astfel "lupta" cu fostul său partener (Cameron) - deşi filmul său a fost bine primit de organizaţiile de critici. Din cele trei nominalizări primite - Cel mai bun film, Cel mai bun scenariu şi Cel mai bun regizor, The Hurt Locker n-a obţinut nici un premiu, rămânând doar cu cele obţinute din partea asociaţiilor de critici.


ÎNVINŞII
Marele perdant al serii este Up in the Air (Sus, în aer). Deşi conducea în topul nominalizărlior, la şase categorii, pelicula semnată de Jason Reitman n-a obţinut decât un singur premiu, pentru Cel mai bun scenariu. Inglorious Basterds (Ticăloşi fără glorie) a lui Quentin Tarantino a avut aceeaşi "soartă". Din patru nominalizări n-a fost distins decât cu premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar - Christoph Waltz. Musicalul Nine se înscrie şi el pe lista învinşilor. Pelicula semnată de creatorul lui Chicago - Rob Marshall - n-a obţinut nici o disctinţie, cu toate că a fost nominalizat la cinci categorii. Deşi era principalul favorit, Nine a pierdut "bătălia" cu The Hangover, pelicula semnată de Todd Phillips primind titlul de Cel mai bun film de comedie/muzical.


CEI MAI BUNI ACTORI
Cu toate că mulţi l-au dat învingător la categoria Cel mai bun actor pe George Clooney, pentru rolul din Up in the Air, premiul i-a fost acordat lui Jeff Bridges ("Crazy Heart"). Predicţiile nu s-au adeverit nici pentru Cel mai bun actor de comedie/muzical. Deşi Mat Damon era considerat de departe drept câştigător pentru prestaţia din The Informant, titlul i-a fost "suflat" de Robert Downey jr pentru rolul din Sherlock Holmes. Cele mai bune roluri principale feminine au fost făcute, în opinia Asociaţiei presei străine de la Hollywood, care acordă Globurile de aur, de Sandra Bullock (The Blind Side) - dramă, respectiv Meryl Streep (Julie&Julia) - comedie/muzical. În timp ce Mo'Nique ("Precious: Based on the Novel Push by Sapphire") a fost desemnată Cea mai bună actriţă în rol secundar.
Premiul Cecil B. DeMille pentru întreaga carieră a fost primit de regizorul Martin Scorsese.


GLOBURILE PENTRU TELEVIZIUNE
Mad Men a fost desemnat Cel mai bun serial de televiziune, iar Michael C. Hall a triumfat la categoria Cel mai bun actor în rol principal într-un serial-dramă, pentru prestaţia din Dexter. Serialul a mai avut un câştigător, John Lithgow impunându-se la categoria Cel mai bun actor într-un rol secundar într-o miniserie TV. Printre ceilalţi câştigători ai distincţiilor din domeniul producţiilor de televiziune s-au aflat Juliana Margulies (Cea mai bună actriţă în rol principal într-un serial-dramă, pentru The Good Wife), Toni Collette (Cea mai bună actriţă în rol principal într-un serial-comedie/musical, pentru The United States of Tara) şi Alec Baldwin (Cel mai bun rol principal masculin într-un serial-comedie, pentru "30 Rock").


LISTA COMPLETĂ A CÂŞTIGĂTORILOR
● Cel mai bun film-dramă: Avatar de James Cameron
● Cel mai bun film-comedie/musical: The Hangover de Todd Phillips
● Cel mai bun actor-dramă: Jeff Bridges (Crazy Heart)
● Cea mai bună actriţă-dramă: Sandra Bullock (The Blind Side)
● Cel mai bun actor-comedie/musical: Robert Downey jr (Sherlock Holmes)
● Cea mai bună actriţă-comedie/musical: Meryl Streep (Julie&Julia)
● Cel mai bun actor în rol secundar: Christoph Waltz (Inglourious Basterds)
● Cea mai bună actriţă în rol secundar: Mo'Nique (Precious: Based on the Novel Push by Sapphire)
● Cel mai bun regizor: James Cameron (Avatar)
● Cel mai bun lungmetraj animat: Deasupra tuturor/Up
● Cel mai bun scenariu: Jason Reitman şi Sheldon Turner (Sus, în aer/ Up in the Air)
● Cel mai bun film într-o limbă străină: Das Weisse Band de Michael Haneke
● Cea mai bună coloană sonoră: Michael Giacchino (Up)
● Cea mai bună temă muzicală: The Weary Kind (Crazy Heart) - muzica şi versurile Ryan Bingham şi T Bone Burnett

×
Subiecte în articol: film