x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Globurile de Aur lansează sezonul premiilor de la Hollywood

Globurile de Aur lansează sezonul premiilor de la Hollywood

04 Ian 2019   •   11:45
Globurile de Aur lansează sezonul premiilor de la Hollywood

Drama muzicală ''A Star Is Born" se află în competiţie strânsă cu filmul biografic ''Vice", comedia istorică "The Favourite" şi drama itinerantă "Green Book" la cea de-a 76-a ediţie a Globurilor de Aur, notează vineri AFP.

Chiar dacă pelicula ''Vice'', un film biografic în care Christian Bale interpretează rolul politicianului american Dick Cheney, a primit cele mai multe nominalizări - şase - la Globurile de Aur 2019, în ultima lună majoritatea experţilor de la Hollywood pariază pe ''A Star Is Born", pe care îl cotează cu cele mai multe şanse la trofeele acordate la ediţia din acest an.
Globurile de Aur sunt cu atât mai râvnite cu cât lansează sezonul premiilor cinematografice şi pregătesc adesea terenul pentru prestigioasele Oscaruri, aşteptate la sfârşitul lunii februarie.
Însă, pronosticurile sunt delicate. Spre deosebire de Oscaruri sau de alte astfel de competiţii, nu profesioniştii din industria filmului sunt cei care votează, ci sutele de membri ai Asociaţiei Presei Străine de la Hollywood (Hollywood Foreign Press Association - HFPA).
"Globurile de Aur sunt renumite pentru că sunt imprevizibile şi tocmai acest lucru le face atât de distractive. Însă, în acest an, toate nominalizările la cele mai importante categorii au merite extraordinare, aşadar orice este posibil'', a declarat pentru AFP Paul Dergarabedian, analist pentru societatea de specialitate comScore.
Chiar dacă prudenţa se menţine, Globul de Aur pentru cel mai bun film străin ar trebui să meargă la "Roma" al mexicanului Alfonso Cuaron (premiat cu Oscar pentru ''Gravity'' în 2014), care concurează şi la categoria ''cel mai bun regizor''.
"Cuaron beneficiază de o avalanşă de critici elogioase pentru ''Roma'' şi dacă ar fi să numim un favorit pentru această ediţie a Globurilor, acesta este", a estimat Dergarabedian.
Mexicanul va concura cu veteranul Spike Lee (''BlacKkKlansman''), Peter Farrelly (''Green Book''), Adam McKay (''Vice'') şi cu Bradley Cooper.
Însă, fie că este vorba despre site-ul specializat GoldDerby sau de casele de pariuri, Alfonso Cuaron îl întrece pe Bradley Cooper în ceea ce priveşte pronosticurile.
O mare surpriză?
La categoria "cel mai bun film - dramă" filmul "A Star is Born" este cotat cu cele mai multe şanse. ''Este favorit, însă nu putem exclude o mare surpriză cu un film precum ''Black Panther'' sau 'BlacKkKlansman'', a declarat Shawn Robbins, analist-şef al Boxoffice.
''A Star is Born'' este cel de-al treilea remake al filmului original din 1937, iar versiunea realizată în 1976 a fost deja premiată la Globurile de Aur. Filmul spune povestea muzicianului de country Jackson Maine, interpretat de Cooper, care se îndrăgosteşte de o tânără cântăreaţă, Ally, jucată de Lady Gaga. În timp ce Jackson se luptă cu dependenţa de substanţe şi cu probleme de sănătate, Ally se lansează în cariera de cântăreaţă.

Pelicula este atât debutul regizoral al lui Cooper precum şi primul film în care actorul îşi demonstrează abilităţile vocale, talentul de compozitor şi de muzician. Cooper a urmat cursuri de canto şi de muzică timp de şase luni.
Nominalizat la categoria "cel mai bun actor într-o dramă", Bradley Cooper se află umăr la umăr în această competiţie cu Rami Malek, actor care s-a remarcat în special datorită interpretării rolului lui Freddie Mercury, solistul trupei Queen, în ''Bohemian Rhapsody''.

La categoria "cel mai bun actor într-o comedie/musical", interpretarea lui Christian Bale, de nerecunoscut în rolul lui Dick Cheney, îi poate aduce acestuia un trofeu la Globurile de Aur pentru cel mai bun actor.
Însă, ''Vice'', care a divizat profund critica, va avea de înfruntat concurenţi cu greutate, precum pelicula ''Green Book'', cu prestigiosul tandem Viggo Mortensen şi Mahershala Ali, "The Favourite" cu trio-ul de actriţe Olivia Colman, Rachel Weisz şi Emma Stone şi mult aşteptatul "Mary Poppins Returns".

Emily Blunt, care preia rolul dădacei cu puteri magice la 54 de ani după Julie Andrews, se va în competiţie cu Olivia Colman la categoria "cea mai bună actriţă într-o comedie/musical". La aceaşi categorie dedicată actorilor duelul final se va da probabil între Christian Bale şi Mortensen, notează AFP.
Decernate pentru prima dată în 1944, Globurile de Aur recompensează atât cele mai bune interpretări şi producţii din industria cinematografică, dar şi producţiile pentru televiziune, din ce în ce mai populare şi, prin urmare, din ce în ce mai creative şi mai profitabile.

Cea de-a 76-a gală de decernare a Globurilor de Aur va avea loc duminică, 6 ianuarie, la hotelul Hilton de Beverly Hills, începând de la ora locală 17.00 (01.00 GMT). Evenimentul va fi prezentat de actorii Sandra Oh (''Grey's Anatomy'', ''Killing Eve'') şi Andy Samberg.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Hollywood golden globe filme