x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Hollywood-ul pregăteşte un film despre ciclistul Lance Armstrong

Hollywood-ul pregăteşte un film despre ciclistul Lance Armstrong

de Istvan Deak    |    22 Ian 2013   •   12:22
Hollywood-ul pregăteşte un film despre ciclistul Lance Armstrong
Sursa foto: PATRICK KOVARIK / AFP
Pe piaţă vor fi lansate şi cărţi despre viaţa ciclistului, care pretind că vor prezenta “adevărul despre Armstrong”
La Hollywood se pregăteşte realizarea unui film biografic despre ciclistul american Lance Armstrong, de şapte ori învingător la Turul Franţei, dar deposedat de titlurile sale din cauza dopajului şi care a mărturisit, într-un interviu acordat celebrei realizatoare TV Oprah Winfrey că s-a dopat de-a lungul carierei sale.

Presa de specialitate din SUA scrie că studiourile Paramount şi Bad Robot s-au asociat pentru a achiziţiona drepturile de autor pentru cartea jurnalistului sportiv de la cotidianul New York Times, Juliet Macur, intitulată “Ciclul minciunilor: căderea lui Lance Armstrong”. Potrivit The Hollywood Reporter, ieşirea pe piaţa din Statele Unite a acestei cărţi este aşteptată pentru luna iunie. Filmul nu are încă o dată prevăzută pentru lansare. În plus, nici măcar nu a fost anunţată vreo echipă de producţie pentru acesta, precizează săptămânalul citat de France Presse.

Bad Robot este o companie de producţie cinematografică şi televizată creată de J.J Abrams, care a produs filme de acţiune precum “Star Trek” (2009) sau “Mission Impossible”.

“Imagine falsă”
În pregătire se mai află şi cartea belgianului Johan Bruyneel, fost director sportiv al echipei lui Lance Armstrong la cele şapte victorii ale americanului în Turul ciclist al Franţei. El vrea să ofere publicului versiunea sa asupra acestui scandal de dopaj care face istorie în sport. Presa locală scrie că Bruyneel vrea "să plaseze totul în contextul adevărat şi să corecteze falsa imagine pe care raportul Agenţiei americane antidoping (USADA), presa şi oameni precum Tyler Hamilton şi Floyd Landis au dat-o".

Guvernul american are posibilitatea de a începe urmărirea, fie în civil, fie în penal, împotriva lui Lance Armstrong, din momentul în care fostul ciclist a admis că s-a dopat, apreciază surse apropiate dosarului. "Dat fiind că Armstrong a furnizat foaia de parcurs, că, acum, a spus că a folosit produse dopante, Guvernul are posibilitatea de a redeschide o anchetă" pentru fraudă, închisă anul trecut fără explicaţii, a declarat Brian Socolow, avocat specializat în cauze sportive. Acum, odată ce el a admis că s-a dopat, frauda va fi mult mai uşor de dovedit", apreciază experţii.
În plan penal, "este un dosar suficient de important" pentru ca Guvernul să-l urmărească pe Armstrong pentru fraudă, după milioanele din fonduri publice cheltuite şi de la sponsori, dar şi pentru sperjur, după ce a negat sub jurământ", crede Brian Socolow, de la firma new-yorkeză Loeb.
În plan civil, Ministerul Justiţiei are posibilitatea să se alăture unei plângeri depuse în 2010 de către fostul coechipier al lui Armstrong, Floyd Landis, pentru recuperarea banilor publici viraţi echipei alergătorului.

Pretenţii
Guvernul ar fi virat peste 30 milioane de dolari ca sponsor al echipei US Postal Service a lui Armstrong, potrivit Wall Street Journal. Conform experţilor, Guvernul poate pretinde recuperarea de trei ori a acestei sume.
Ministerul Justiţiei a refuzat să comenteze posibilităţile sale de a urmări în civil, ca şi în penal. Dar surse apropiate dosarului au apreciat "că nu există niciun risc de urmărire penală". Doar dacă Lance Armstrong admite că a făcut mai mult decât că s-a dopat şi că a redistribuit produse dopante, apreciază analiştii.

Oprah crede în reabilitare
După ce a reuşit să facă o audienţă-record de 4,3 milioane de spectatori, cu interviul ei cu Lance Armstrong, difuzat în două părţi, realizatoarea TV Oprah Winfrey face lobby pentru reabilitarea ciclistului. Ea este de părere că Lance Armstrong poate redeveni un erou, pentru că lumea este dispusă să-l ierte, relatează USA Today.
Oprah apreciază că Armstrong a trecut prin cel mai dificil lucru din viaţa sa când s-a confesat în interviul difuzat joia şi vinerea trecută în SUA şi a recunoscut că s-a dopat la cele şapte ediţii ale Turului Franţei pe care le-a câştigat.
"Dacă el este dispus să muncească ... poate fi un adevărat erou. Oricine are capacitatea interioară de a se ridica din nou. Ceea ce contează cu adevărat în lume este ce fel de om a ales să fie", a declarat Oprah la Edmonton, prima etapă a unui turneu în Canada de Vest.
Oprah a adăugat că dezamăgirea produsă de Armstrong a fost foarte mare, dar mărturisirile sale au o mare importanţă şi l-au făcut să devină curat.

Reacţii
Preşedintele USADA a apreciat că Lance a făcut un mic pas în direcţia cea bună, după ce a mărturisit că s-a dopat, în timp ce fundaţia Livestrong s-a declarat dezamăgită că sportivul a înşelat atâţia oameni, informează AFP. Tygart şi-a exprimat satisfacţia că Armstrong "a recunoscut în sfîrşit că întreaga lui carieră s-a bazat pe un puternic amestec de dopaj şi înşelăciune". Aceste mărturii sînt "un mic pas în direcţia cea bună, dar dacă este sincer în dorinţa de a corecta greşelile trecutului, el va mărturisi sub jurămînt amploarea completă a activităţilor de dopaj", a adăugat Tygart într-un comunicat. Livestrong, fundaţia de luptă împotriva cancerului înfiinţată de ciclist în 1997, s-a declarat "dezamăgită" că fondatorul său, care acum nu mai are legătură cu asociaţia, "a înşelat atâţia oameni în timpul şi după cariera de ciclist, inclusiv pe membrii fundaţiei". "Totuşi, în ciuda dezamăgirii noastre, ne exprimăm gratitudinea faţă de Lance pentru angajamentul şi spiritul adus bolnavilor afectaţi de această boală", a adăugat Livestrong.

×