x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Invitație la film, cu intrarea liberă, până duminică - Festivalul Internațional de Film Studențesc – HyperFest, la cinema Europa

Invitație la film, cu intrarea liberă, până duminică - Festivalul Internațional de Film Studențesc – HyperFest, la cinema Europa

de Diana Scarlat    |    27 Oct 2016   •   10:57
Invitație la film, cu intrarea liberă, până duminică - Festivalul Internațional de Film Studențesc – HyperFest, la cinema Europa

Peste 170 de filme ale studenților de la universitățile din România și din alte 22 de țări – inclusiv SUA și Japonia - vor putea fi vizionate, până duminică, la singurul cinematograf de stat care a mai rămas în Capitală, cinema Europa, de la Calea Moșilor. Cea de-a 15-a ediție a festivalului organizat de Facultatea de Arte a Universității Hyperion le oferă posibilitatea studenților români de la toate facultățile de profil să intre în competiție direct cu alte sute de studenți din întreaga lume, dar și cu cineaști, vedete și, nu în ultimul rând, cu publicul larg. Vizionările sunt deschise pentru toți iubitorii de film, până duminică, în fiecare zi, după ora 12.00.

„Este o participare surprinzător de mare, fără precedent, și ne face mare plăcere. Avem încrede în viitorul artei cinematografice la noi în țară și în Universitatea Hyperion. Răspunzând acestei participări foarte mari, suntem și noi puțin emoționați, flatați, pentru că este un punct de cotitură spre bine pentru cinematografia românească”, explică rectorul Universității Hyperion, Sever Spânulescu.

Pentru a ajunge pe marele ecran, până duminică, filmele au fost selectate, astfel încât să fie difuzate cele mai bune creații. În alegerea filmelor nu s-a ținut cont de proveniența studenților, ci de calitatea filmelor, ceea ce se va întâmpla și la finalul evenimentului, când un juriu format din profesioniști va alege cele mai bune creații, pentru a fi premiate. „Peste 170 de filme s-au înscris în preselecție și s-au ales cele mai bune creații, care vor putea fi vizionate în cinci zile. Poate veni oricine dorește să se bucure de filme studențești de cea mai bună calitate. Intrarea este liberă. Sunt filme extraordinar de bune. Este o ocazie foarte bună și pentru elevi să vadă cum se poate face film studențesc și poate vor alege o carieră în acest domeniu”, explică Elena Spânulescu, reprezentanta biroului de presă al Universității Hyperion.

Puțină istorie a studenției la Regie film

Studenții de astăzi nu știu că în anii '90, la o specializare precum Regie film erau scoase la concurs între 3 și 5 locuri, iar concurența era de peste 40 de candidați pe loc, la admitere. Chiar și așa, foarte puțini reușeau, după absolvire, să creeze film, din cauza lipsei posibilităților tehnice și materiale. Un absolvent care terminase cu 10 pe linie Regie film era, în 1993, responsabil cu biroul de presă al Ministerului Educației, pentru că posibilitățile de a crea producții cinematografice românești erau extrem de mici. Oportunitățile pe care le oferă astăzi facultățile particulare, atât pentur cei care vor să se pregătească pentru viitorul cinematografiei, cât și pentru a face efectiv film românesc de calitate, sunt enorme și ar trebui să fie înțelese de studenții de astăzi ai tuturor universităților din România.

Programul festivalului Hyperfest

Astăzi, în cea de-a doua zi de Hyperfest - International Student Film Festival 15th Edition publicului i se va oferi un master class de actorie, susținut de Dorotheea Petre, de la ora 12:00, și mai multe scurtmetraje. De la 19:45 se va difuza filmul Sieranevada by Cristi Puiu.

Festivalul Internațional de Film Studențesc – HyperFest, ediția a XV-a, se desfășoară în perioada 26 – 30 octombrie 2016, la Cinema Europa (Calea Moșilor, nr. 127). În cele cinci zile de festival, Universitatea Hyperion, Paradox Film și Dinadins, în calitate de organizatori, vin în întâmpinarea publicului cineast și cinefil cu 5 lungmetraje, peste 20 ore de proiecție a scurtmetrajelor românești și internaționale din 22 de țări, dar și master class-uri susținute de oameni reprezentativi din industria filmului. Cinefililor li s-au pregătit producții cât mai diversificate și un program de vizionare amplu, care poate fi văzut pe www.hyperion.ro/hyperfest.

Scurtmetrajele prezentate publicului vor fi premiate de un juriu format din personalități ale cinematografiei românești și profesori ai Facultății de Arte Hyperion. Cei cinci jurați sunt Catrinel Dănăiață – regizor și profesor la Facultatea de Arte Hyperion, Pătru Păunescu – director de imagine, Anemona Niculescu – actriță și profesor la Facultatea de Arte Hyperion, Radu Potcoavă – regizor și scenarist, și Andrei Chiriac – regizor. Ca în fiecare an, vor fi oferite premii la mai multe categorii.

Premiile ediției anterioare

Premiile ediției din 2015 au fost acordate pentru cel mai bun film – „În familie”, regia Andrei Cotarcea, Universitatea Hyperion; pentru regie – „Black Friday”, regia Roxana Stroe, UNATC I.L. Caragiale; pentru imagine – „Maidanezii”, imaginea Grigore Olednic, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Chișinău.

Premiul pentru actorie i-a fost oferit lui Andrei Mateiu din filmul „Corbul”, regia Andrei Cojocaru, Universitatea Hyperion. Premiile speciale ale juriului au fost acordate, anul trecut, filmelor „Has Anyone Seen Eyal Nurich”, regia Shira Porat, Tel Aviv University, Israel; „In the House”, regia Ana Maria Comănescu, UNATC I.L. Caragiale și „The 5 Stages of Grief”, regia Robert Mihai Revol, Universitatea Hyperion.

×
Subiecte în articol: Hyperfest