x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film „Ivana cea Groaznică” a câștigat marele premiu la Zagreb Film Festival Din 13 martie 2020 în cinematografele din România!

„Ivana cea Groaznică” a câștigat marele premiu la Zagreb Film Festival Din 13 martie 2020 în cinematografele din România!

de Magdalena Popa Buluc    |    18 Noi 2019   •   12:35
„Ivana cea Groaznică” a câștigat marele premiu la Zagreb Film Festival  Din 13 martie 2020 în cinematografele din România!

Producția româno-sârbă „Ivana cea Groaznică”, regizată de Ivana Mladenović, a câștigat, sâmbătă seară, trofeul Golden Pram pentru cel mai bun lungmetraj, în valoare de 4.000 de euro, la cea de-a 17-a ediție a Zagreb Film Festival.

Juriul competiției de lungmetraje a fost alcătuit din regizorii Dana Budisavljević, Elmir Jukić și Ágnes Kocsis. „Premiul merge către portretul cinematografic al unei generații care, după cum arată, este prinsă într-o pubertate eternă. Prea deștepți să continue viața părinților lor, dar prea slabi să construiască o lume nouă. Filmul găsește modalitatea de a captiva publicul prin farmecul, spontaneitatea și autoironia actriței principale și regizoarei. Este și un film care se joacă și mută granițele documentarului și ale ficțiunii”, au motivat jurații.

„Ivana cea Groaznică”, al doilea lungmetraj al Ivanei Mladenović, a câștigat în luna august a acestui an premiul special al juriului secţiunii Cineasti del Presente din cadrul Festivalului de Film de la Locarno, unde a avut premiera mondială.

Filmul este o poveste neconvenţională despre oameni şi locuri, despre apartenenţă şi dor, spusă cu umor şi tandreţe.

Actriţa sârbă Ivana lucrează şi trăieşte în România, dar după o serie de probleme de sănătate decide să îşi petreacă vara pe malul celălalt al Dunării, în Kladovo, orașul natal, înconjurată de familie. Primarul îi propune să fie imaginea celui mai important eveniment local - festivalul de muzică Podul Prieteniei - şi, deşi nu foarte convinsă, Ivana acceptă. Odată cu sosirea excentricilor săi prieteni de la Bucureşti şi pe măsură ce bârfele legate de povestea ei de dragoste cu un bărbat mult mai tânăr se împrăştie în oraş, Ivana ajunge în pragul unei căderi nervoase. Familia şi prietenii sunt invitaţi să aducă pe ecran propriile emoţii şi să se interpreteze pe ei înşişi într-o poveste cinematografică despre o femeie care nu îşi poate găsi locul pe niciunul dintre cele două maluri ale Dunării.

Rolul principal e interpretat de Ivana Mladenović, iar din distribuţie fac parte Luka Gramić, părinţii Ivanei: Gordana Mladenović şi Miodrag Mladenović, fratele Kosta Mladenović, bunica Zivka Sorejević, Andrei Dinescu şi regretata artistă Anca Pop.

Scenariul şi regia sunt semnate de Ivana Mladenović, coscenarist este Adrian Schiop, regia artistică a fost realizată de Ana Szel şi Andrei Rus, imaginea - de Carmen Tofeni, montajul - de Patricia Chelaru şi Cătălin Cristuţiu, costumele - de Iulia Popescu, de scenografie au fost responsabile Radmila Simić, Rada Dronjak şi Gordana Mladenović, de machiaj - Iulia Popescu şi Dejana Petrucić. Producători sunt Ada Solomon şi Ivana Mladenović.

„Ivana cea Groaznică” este o producţie microFILM România şi Dunav 84 Serbia, în asociere cu Televiziunea Română, nomada.solo, Verde Stop Arena, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Film Centre Serbia. Cu sprijinul financiar al Hollywood Multiplex şi United Romanian Breweries Bereprod.

Ivana Mladenović s-a născut în 1984, în Serbia. După ce a studiat Dreptul în Belgrad, s-a mutat în România, unde a absolvit Regie de film la Universitatea Națională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” (2010), precum şi masterul în aceeași specializare (2011). A realizat mai multe scurtmetraje și documentare selectate și premiate la festivaluri internaționale și este cunoscută pentru debutul ei în ficțiune, „Soldații. Poveste din Ferentari". Acesta a avut premiera mondială la Toronto IFF 2017 și a fost selectat în competiția oficială de la San Sebastián IFF (unde a primit mențiunea specială Sebastiano), fiind recompensat ulterior cu Prix Decouverte la Namur FFF, premiul Cineuropa la Festivalul de la Trieste, mențiune specială New Talent Grand Pix la CHP PIX, cel mai bun debut în cadrul Zilele Filmului Românesc la TIFF, dar și cu premiul Gopo la aceeași categorie.

 

×
Subiecte în articol: Ivana cea Groaznică