x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film La Bucureşti, importante festivaluri de film

La Bucureşti, importante festivaluri de film

de Maria Sârbu    |    06 Feb 2012   •   21:00
La Bucureşti, importante festivaluri de film

Dupa ce a anuntat ca Festivalul International de Film Bucuresti 2012 (19-25 martie) va fi deschis cu cel mai nou lungmetraj al lui Radu Mi­hai­lea­nu 'La source des femmes', Fun­da­tia Culturala CHARTA, organizatorul acestui eveniment, ii bucura pe cinefili cu inca o noutate: pre­zen­ta­rea, 'in exclusivitate', a peliculei 'Shame', regizata de irlandezul Steve McQueen, distinsa anul trecut la Venetia cu Premiul FIPRESCI. De premii si nominalizari importante pentru rolul creat a avut parte si protagonistul filmului, Michael Fassbender (foto). Critica de specialitate a apreciat 'Shame', scriind in termeni elogiosi ca filmul este: 'un extraordinar exemplu de regie si actorie' (Chicago Sun-Times); 'o simfonie vizuala' (Salon.com).

La aceasta a VIII-a editie a Festivalului, vor fi proiectate in afara com­pe­­titiei, alaturi de 'Shame', alte cateva lungmetraje bine cotate in 2011 de specialisti: 'We Need To Talk About Kevin' al britanicei Lynn Ram­say, cu o Tilda Swinton in rolul prin­cipal; 'Red State', primul film hor­ror realizat de Kevin Smith si care a trezit controverse la Festivalul Sundance; 'Les Geants' al belgianului Bouli Lanners, castigatorul sectiunii 'Quinzaine des Realisateurs' – Cannes sau 'The Murderer' de Na Hong-jin, lansat anul trecut la Can­nes.

Festivalul International de Film Bucuresti il are invitat de onoare in acest an pe producatorul britanic de origine germana Jan Harlan, care a ac­ceptat sa fie presedintele juriului. El va prezenta totodata o scurta retro­spectiva Stanley Kubrick (legendarul Kubrick a fost cumnat cu Jan Harlan), printre filmele selectate fiind 'Portocala mecanica' – versiune res­ta­u­rata digital (produs in 1971, dar lansat oficial un an mai tarziu: adica se implinesc 40 de ani de la premiera), 'The Shining' (1980 – restaurat digi­tal in 2007), 'Barry Lyndon' (patru Premii Oscar in 1976, restaurat digital in 2011) si documentarul 'Stanley Kubrick: A Life in Pictures'.

In perioada 28 martie – 1 aprilie se va desfasura la Bucuresti a VI-a editie a Festivalului International de Film NexT, in competitie fiind inscrise peste o mie de productii cine­matografice de scurt si mediu metraj. Vor fi selectate, asa cum ne-a spus Nora Dumitrescu, PR Manager al editiei 2012, intre 20 si 30 de pelicule. Festivalul NexT a obisnuit publicul cu filme noi si bune din lume, ale unor regizori si sound-designeri tineri si talentati, asa cum au fost si cei doi cineasti romani, regretatii Cristian Nemescu si Andrei Toncu, in memoria carora Asociatia culturala NexT a initiat acest festival, devenit important si la nivel international.

Filmele vor fi proiectate la Cinema Scala si Cinema Studio. Pe langa programul competitional sunt pas­tra­te sectiunile traditionale ale festi­va­­lului: 'Semaine internationale de la critique' (o sectiune paralela a Fes­ti­­valului de la Cannes), 'Short Matters' (scurtmetrajele no­mi­­nalizate la Premiile Academiei Euro­pene de Film), 'Festival Friends/Prietenii Festivalului' (prezentata de HBO), 'Si ei au fost NexT Generation', dar si 'Cristi & Otto' (program dedicat fil­me­lor realizate de regizorul Cristian Ne­mescu si sound-designerul Andrei Toncu).

Pentru micii spectatori au fost selectate filme cuprinse in pro­gra­­mul 'NexT Kids'. Ca si anul trecut, NexT va prezenta, in programul 'Oscars Night', scurtmetrajele nomi­na­lizate la Premiile Academiei Ame­ri­­cane de Film. Sunt si doua progra­me noi, gandite pentru a 'provoca ima­ginatia' si care vor fi anuntate in cu­rand, asa cum promit organizatorii.

×
Subiecte în articol: film